Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Αδιαφορία για τον προϋπολογισμό…

Με υποτονικότητα και μειωμένη συμμετοχή βουλευτών ολοκληρώθηκε η διαδικασία

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου

Με πρωτοφανή υποτονικότητα και μειωμένη συμμετοχή βουλευτών συνεχίστηκε σήμερα (χθες) η συζήτηση στην Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, η οποία κορυφώθηκε το βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και ακολούθως με την ονομαστική ψηφοφορία που θα διενεργήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα..

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν το κοινοβούλιο –ειδικά την τελευταία ημέρα- έσφυζε από παρουσίες πολιτικών και πάθος στα πηγαδάκια, η  Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για το απόγευμα. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι από τους 177 εγγεγραμμένους για να ομιλήσουν, περί τους 30 δεν τοποθετήθηκαν τελικώς..

Παρά τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν συνεχίστηκαν αμείωτες οι αιχμές για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι βολές αμφισβήτησης του ρόλου και του χαρακτήρα της κυβέρνησης συνεργασίας από βουλευτές της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κουτρουμάνης διατύπωσε υπαινιγμούς για όσους προτάσσουν «προσωπικές στρατηγικές», αφού, όπως είπε, «η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι το πρόταγμά μας». «Οι πολίτες θα κρίνουν αυστηρά όσους από εμάς κρατήσουν αποστάσεις από όσα πρέπει να γίνουν μέσα από μια προοπτική προσωπικού ή μικροκομματικού οφέλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή από τη ΝΔ συνέχιζαν να εκπέμπονται «θολά μηνύματα» κριτικής και αποστάσεων έναντι της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η βουλευτής του κόμματος κ. Φωτεινή Πιπιλή σχολιάζοντας τις αιχμές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», με αφορμή την κριτική που ασκείται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, είπε: «Αλίμονο αν οι βουλευτές χάσουμε τη δυνατότητα συνταγματικά να επιτελούμε με συνείδηση το κοινοβουλευτικό μας καθήκον που είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αλίμονο αν ο Βενιζέλος μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ασκούμε κριτική για λογαριασμό του πολίτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Χρ. Ζώης δήλωσε: «Παρέχω ψήφο περιορισμένης εμπιστοσύνης γιατί είναι αδιανόητο να συζητούμε για το έργο μιας κυβέρνησης η οποία έχει εγγεγραμμένη στο DNA της την αδυναμία».

 

“Κατηγορώ” Παπανδρέου

κατά Μέρκελ και Σαρκοζί

 

Τις επιλογές του στην αντιμετώπιση της κρίσης υπερασπίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2012, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της “συντηρητικής Ευρώπης”.

 

Άσκησε έντονη κριτική στο “δίδυμο” Μέρκελ και Σαρκοζί λέγοντας ότι άργησαν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις του – από το 2010 όπως τόνισε – ότι η κρίση είναι συστημική, ότι χρειάζεται έκδοση ευρωομολόγου και ότι δεν προστάτευσαν εγκαίρως την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να έχει χειροτερέψει για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

 

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα πήγαινε καλά μέχρι την δική τους πρωτοβουλία στη Ντοβίλ – χωρίς να έχουν ενημερώσει τους εταίρους τους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – να αποφασίσουν ότι τα κρατικά ομόλογα ενείχαν ρίσκο για τους ιδιώτες.

 

Τόνισε ότι “αυτή ήταν η χαριστική βολή” και ότι από εκεί και πέρα η κρίση ξέφυγε από τον έλεγχο και τώρα πλήττει και την καρδιά της Ευρώπης. “Δεν κατάλαβαν τότε και ακόμη δεν καταλαβαίνουν” σημείωσε.

 

“Ήταν βολικό να παρουσιάζεται ένα πρόβλημα ως ελληνικό, γιατί μέχρι εκεί καταλάβαιναν οι συντηρητικές δυνάμεις” σημείωσε μιλώντας για “λανθάνοντα ρατσισμό”. “Για πολλούς δεν ήμασταν οι ασθενείς αλλά η ασθένεια πράγμα που είναι η πεμπτουσία του ρατσισμού”, ανέφερε.

 

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν παραιτήθηκε επειδή απέτυχε, αλλά για να εξασφαλίσει την συνέχιση της πολιτικής με συναίνεση, και πρόσθεσε ότι “δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες” ενώ σημείωσε ότι “η συνεχής αναφορά σε εκλογές” βλάπτει τη χώρα.

 

Υπερασπίστηκε την απόφασή του να τεθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι όλοι πετροβολούσαν την συμφωνία αυτή και ότι μόλις ανακοίνωσε την πρόθεση του όλοι – φοβούμενοι ένα “όχι” του λαού που ο ίδιος απέκλεισε λόγω της “ωριμότητάς” του – έτρεξαν να τη στηρίξουν.

 

Πάντως δήλωσε χαρούμενος που από τις εξελίξεις προέκυψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία χαρακτήρισε ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, αλλά και η άρση της ΝΔ ενώπιον των ευθυνών της.

 

Θέλησε επίσης να εξηγήσει την περίφημη φράση του “λεφτά υπάρχουν” λέγοντας ότι και τότε και σήμερα εννοεί πως η κακοδιαχείριση και οι παθογένειες του συστήματος είναι αίτια σπατάλης του δημοσίου χρήματος. “Αυτό εννοούσα και αυτό εννοώ και σήμερα. Χρήματα μπορούν να προκύψουν από τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους” τόνισε.

 

Αντ. Σαμαράς: Θα

αποκαταστήσω τις αδικίες

 

Υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης όχι μόνο των τραπεζών αλλά και των ασφαλιστικών Ταμείων, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαρας, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012, ζητώντας να μην γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές.

 

Ανέφερε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο τόνισε εκ νέου την ανάγκη για ανάκαμψη καθώς – όπως ανέφερε – δεν θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα το 2012, όσο η ύφεση δεν ανακόπτεται.

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 300 εκ. ευρώ ετησίως από τα επιδόματα και με 1 δισ. ευρώ από την μη πληρωμή φόρων και εισφορών.

 

Πρόσθεσε ότι θα αποκαταστήσει την αδικία στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους πολύτεκνους και ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σταματήσει η υπερφορολόγηση.

 

“Πρέπει να σταματήσουμε τα χαράτσια. Με χαμηλότερους συντελεστές θα αντλήσουμε περισσότερα έσοδα” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “δεν θα σταματήσει να πιέζει” προς την κατεύθυνση αυτή. “Με ανάκαμψη θα πετύχουμε αυτό που δεν πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ισοπεδωτική ύφεση, δηλαδή την δημοσιονομική εξυγίανση”, σημείωσε.

 

Ο κ. Σαμαράς έθεσε τρεις μείζονες προτεραιότητες:

 

1. Να τακτοποιηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς όσο κρίνεται το χρέος μη βιώσιμο ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε να δανειστούμε με συμφέροντες όρους.

 

2. Να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση και των ασφαλιστικών Ταμείων, που θα χάσουν 600 εκ. ευρώ το χρόνο από το κούρεμα. “Με διαλυμένα ασφαλιστικά Ταμεία διαλύεται και ο προϋπολογισμός και η συνοχή της κοινωνίας” ανέφερε.

 

3. Ανάκαμψη, γιατί αν η Ελλάδα δεν βγει από την ύφεση το 2012, η ύφεση θα διαιωνιστεί και πλέον θα μιλάμε για κατάρρευση, όπως ανέφερε.

 

Τέλος απάντησε σε αιχμές που έχει δεχτεί το κόμμα του λέγοντας ότι η ΝΔ δεν είναι ούτε “αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση”, ούτε “συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση”, αλλά έχει αναδειχτεί σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού και σε εγγυητή της ομαλότητας πράγμα που – όπως έκρινε – θα φανεί στις εκλογές, για τις οποίες κάλεσε να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.

 

Παπαρήγα: Δεν πρέπει

να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός

 

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί λόγω των εξελίξεων, έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι και το ΚΚΕ θα επιδιώξει να μην εφαρμοστεί.

 

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κρίση θα βαθύνει και ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα γίνουν και πάλι στόχος νέων μέτρων, ακόμη και “ασύλληπτων” ως τώρα.

 

Σημείωσε επίσης πως “θύματα” της λιτότητας θα είναι και πάλι Υγεία, Παιδεία και ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος, όπως είπε.

 

Προειδοποίησε δε για κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και για “στάση πληρωμών” και στον ιδιωτικό τομέα και κάλεσε τον λαό να παλέψει γιατί όπως είπε – αυτό που φοβούνται είναι η κοινωνική έκρηξη.

 

Καρατζαφέρης: Παραμένει

το ερώτημα “εντός ή εκτός ευρώ”

 

Το ερώτημα “εντός ή εκτός ΕΕ” παραμένει εκ των πραγμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2012.

 

Τόνισε δε ότι αυτό θα κληθούν να ψηφίσουν και στις εκλογές οι Έλληνες, αφού θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων που θα στηρίξουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με την δανειακή συνθήκη που έχουμε και αυτών που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ.

 

Σημείωσε ωστόσο ότι η επιστροφή στην δραχμή “είναι μεγάλη κουβέντα”, καθώς – όπως είπε – οι αμοιβές θα μειωθούν στο ένα τέταρτο και δεν θα έχουμε ρεύμα κάθε ημέρα, αφού η αγορά του πετρελαίου θα απαιτεί να υπάρχιε συνάλλαγμα.

 

Πρότεινε δε να κλειδώσει η ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου γιατί από το “ανεβοκατέβασμα” ωφελούνται οι κερδοσκόποι και οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να ρυθμίζουν τις εξελίξεις.

 

Σημείωσε ότι ίσως υπάρξει ανάγκη για μία “παγκόσμια σεισάχθεια” ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος για τη δουλειά..

 

 

 

Τσίπρας κατά κυβέρνησης

 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν θα “υπερασπιστεί τον ελληνικό λαό” ή αν θα “υπογράψει ό,τι έχουν ετοιμάσει για εμάς χωρίς εμάς”.

 

Τόνισε εκ νέου την ανάγκη εκλογών ώστε να μην επικυρωθεί “η δανειακή σύμβαση της συμφοράς” από την σημερινή Βουλή. “Αλλιώς θα οδηγήσετε τον ελληνικό λαό σε μαρτύριο δίχως τέλος” ανέφερε.

 

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός “είναι στον αέρα όπως και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, της οποίας η εκτέλεση ήταν και ο ιδρυτικός στόχος της κυβέρνησης”.

 

Προειδοποίησε ωστόσο ότι με το “κούρεμα” οι ιδιώτες πιστωτές επιθυμούν “να δώσουν λίγα και να πάρουν πολλά, ίσως και ολόκληρη τη χώρα σε αντιπαροχή, αν οι εξελίξεις είναι οι χειρότερες δυνατές για εμάς”.

 

“Αυτοί καλά κάνουν, εμείς όμως τι κάνουμε. Ποια είναι η δική μας διαπραγμάτευση, ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές;” αναρωτήθηκε.

 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να διεκδικήσουμε μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου για τα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Harrods: Ζητούν «συγγνώμη» για τις καταγγελίες βιασμού πρώην υπαλλήλων από τον αλ Φαγέντ

Τα Harrods του Λονδίνου ζήτησαν συγγνώμη για τους ισχυρισμούς πως ο πρώην ιδιοκτήτης τους Μοχάμεντ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε λίγες μέρες η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι – Πώς θα γίνει αυτό

Ένα δεύτερο φεγγάρι θα αποκτήσει η Γη σε λίγες μέρες! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σοκ στην Ιταλία: 23χρονη σκότωσε και έθαψε τα νεογέννητα μωρά της στον κήπο της

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση πως μια 23χρονη φοιτήτρια δολοφόνησε και έθαψε δύο…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 38χρονη

Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί 38χρονη από την Αλόννησο. Ειδικότερα, με μέριμνα του…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Εποικοδομητική συνάντηση εργασία Δημάρχου Νοτίου Πηλίου -Αερολιμενάρχη Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου

Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας είχε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, με τον Αερολιμενάρχη του Αεροδρομίου…

20 Σεπτεμβρίου 2024