Photo Gallery, Κόσμος

Αγώνας για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Ξεκινά επίσημα και μέσω του ΟΗΕ ο Αραβικός Σύνδεσμος

 

 

 

 

 

 

Την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να ζητήσει το φθινόπωρο την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους -στα σύνορα του 1967- και την πλήρη ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη στηρίζει επίσημα ο Αραβικός Σύνδεσμος, εγκαινιάζοντας διπλωματικό μαραθώνιο για την εξασφάλιση διεθνούς υποστήριξης.

 

Έρχεται σύγκρουση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη καταστήσει σαφές, πως θα ασκήσουν βέτο σε σχετικό ψήφισμα. Επόμενο βήμα για τους Παλαιστινίους θα είναι η Γενική Συνέλευση, διεκδικώντας μία ανεπίσημη, αλλά υψηλού συμβολισμού αναγνώριση.

Στο κοινό ανακοινωθέν με το οποίο έκλεισε τις εργασίες της η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα του Κατάρ -παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς- αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος στον ΟΗΕ για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις και να επιδιώξει την αναγκαία διεθνή υποστήριξη, αρχής γενομένης από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί το Σεπτέμβριο.

«Η δίκαιη ειρήνη δεν θα επιτευχθεί εάν δεν αποσυρθεί το Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος αναμένεται να συγκροτήσει δύο επιτροπές που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά ζητήματα και τον διεθνή «μαραθώνιο».

Δεν υπήρξε άμεσα κάποια αντίδραση από πλευράς Ισραήλ ή Ηνωμένων Πολιτειών στις ανακοινώσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Αντίθετες οι ΗΠΑ

και το Ισραήλ

 

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει, πάντως, σαφές πως θα μπλοκάρει με βέτο σχετικό ψήφισμα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες και προκρίνοντας σταθερά λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών μέσω της διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση, όμως, έχει παγώσει ουσιαστικά από το 2008. Οι Παλαιστίνιοι και ο Αραβικός Σύνδεσμος γνωρίζουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν, περιλαμβανομένου του αμερικανικού βέτο, αλλά επέλεξαν να κινηθούν διότι με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε τέλμα δεν βλέπουν καμία άλλη διπλωματική δίοδο.

Το αμερικανικό βέτο θα εκτροχιάσει την απόπειρα πλήρους αναγνώρισης από τα Ηνωμένα Έθνη -δεδομένου ότι το καθεστώς του πλήρους μέλους απαιτεί έγκριση από το ΣΑ. Αντίθετες σε μονομερή αναγνώριση είναι επίσης και άλλες χώρες, μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Εναλλακτικά, οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μία πιο περιορισμένη αναβάθμιση σε «μη κράτος-μέλος» με καθεστώς παρατηρητή.

Θα είναι μία ευρέως συμβολική κίνηση. Παρόλα αυτά μία διευρυμένη στήριξη στη Γενική Συνέλευση θα σηματοδοτήσει ότι μία πλειοψηφία κρατών στηρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι θα κατατεθούν αιτήσεις και στα δύο σώματα, Συμβούλιο Ασφαλείας και Γενική Συνέλευση. «Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χρησιμοποιήσουν το βέτο τους σε αυτή την απόφαση» δήλωσε. Το να τα «βάλουν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενδεχομένως ριψοκίνδυνο για τους Παλαιστινίους, τον κύριο μεσολαβητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Ήδη υπάρχει ένα ρεύμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για το «πάγωμα» κονδυλίων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια εάν η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας περιλαμβάνει στους κόλπους της τη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει την πλήρη απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη, που έχουν κατοικηθεί από 500.000 Ισραηλινούς μετά το 1967 -300.000 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 200.000 στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν θα παραδώσει ποτέ την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θεωρεί τμήμα της πρωτεύουσάς του. Αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει τα σύνορα και τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πως μία νίκη στον ΟΗΕ δεν θα αλλάξει άμεσα την κατάσταση επί του εδάφους, ελπίζουν όμως πως μία ισχυρή διεθνή στήριξη θα ενισχύσει την πίεση στο Ισραήλ για την απόσυρση από κατεχόμενα εδάφη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ μόνο εφόσον σταματήσει η εποικιστική δραστηριότητα και αποδεχθεί η ισραηλινή κυβέρνηση τα σύνορα προ του 1967 ως βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας. Το Ισραήλ σταθερά υποστηρίζει ότι ο εποικισμός (τον οποίο αρνείται να σταματήσει) και τα σύνορα πρέπει να «πέσουν» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

 

Μ. Καντάφι:

Εγκληματίας

πολέμου ο Σαρκοζί

 

 

Πολεμικό διάγγελμα από τον Μουαμάρ Καντάφι το βράδυ της Πέμπτης με κάλεσμα στους υποστηρικτές του να πορευτούν προς τη Βεγγάζη, τη βάση των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης, και να την «απελευθερώσουν από τους «προδότες». Μεγάφωνα στην Τρίπολη μετέδιδαν σε υποστηρικτές του Καντάφι το μήνυμα του Λίβυου συνταγματάρχη ότι «η ώρα της μάχης έφτασε».

Στο στόχαστρο βρέθηκε ξανά ο Νικολά Σαρκοζί με τον Καντάφι να δηλώνει ότι είναι «εγκληματίας πολέμου, ένας διανοητικά διαταραγμένος που κηλίδωσε την ιστορία του γαλλικού έθνους».

Σε αυτό το μήνυμα, το τρίτο από την 1η Ιουλίου, ο Λίβυος ηγέτης διαβεβαιώνει ότι «ο λαός του είναι ο πιο δυνατός, επειδή υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την τιμή και τη γη του» και ότι οι «σταυροφόροι» (αναφορά στις δυνάμεις του NATO) θα ηττηθούν διότι κάνουν έναν «άδικο πόλεμο».

Το μήνυμα έρχεται τη στιγμή που οι Λίβυοι εξεγερμένοι έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους στα δυτικά, κοντά στην Αλ Ασάμπαα, στρατηγική πόλη 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, και ανακοινώνουν μια επίθεση στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Μπρέγκα.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απορρίπτει τις κατηγορίες του καθεστώτος Καντάφι ότι πάνω από 1.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συμμαχικές επιδρομές, τις οποίες η Τρίπολη χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η αποστολή στη Λιβύη θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα θα είναι αναγκαίο» για την εκπλήρωση της εντολής του ΟΗΕ, βάσει της οποίας επιχειρεί η Συμμαχία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το