Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αγόρασαν μόνο για τα βαφτιστήρια

Μειωμένος από πέρυσι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο Βόλο
Μειωμένος από πέρυσι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο Βόλο

 

Αγορές μόνο για τα βαφτιστήρια λόγω του περιορισμένου βαλαντίου πραγματοποίησαν οι Βολιώτες το Πάσχα, με αποτέλεσμα ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων να είναι μειωμένος από πέρυσι. Πλέον οι ελπίδες των εμπόρων στρέφονται στην έλευση των τουριστών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων θα είναι περισσότεροι φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Το δικό τους απολογισμό κάνουν πλέον οι έμποροι μετά το Πάσχα. Η εμπορική αγορά μπορεί να έσφυζε από κόσμο όλες αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, το ρευστό που έπεσε όμως, μόνο ταμείο του κάθε εμπόρου το ξέρει…

Ο καλός καιρός ήταν σημαντικός σύμμαχος των καταναλωτών που κατέβηκαν στην αγορά και έκαναν τη βόλτα τους αγοράζοντας τα είδη που ήθελαν.

Ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Όπως τόνισαν οι έμποροι, οι καταναλωτές αγόρασαν κυρίως για τα βαπτιστήρια και άφησαν τις προσωπικές τους ανάγκες σε ένα σημαντικό βαθμό ακάλυπτες, καθώς η τσέπη δεν άντεχε πολλές αγορές. Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε, όταν τόσο στο δημόσιο όσο σε ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα, που άλλοτε «ζέστανε» την αγορά, φέτος δεν δόθηκε.

Ο καταναλωτής με τις απανωτές μειώσεις στο μισθό του, έκανε κάποιες οικονομίες όλο το προηγούμενο διάστημα για να τις διαθέσει στην αγορά παιχνιδιών και άλλων δώρων, όπως λαμπάδων, για το βαφτιστήρι.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως η αγοραστική κίνηση στη γυναικεία ένδυση και υπόδηση ήταν υποτονική, ενώ οι άντρες κινήθηκαν σε ακόμη πιο «ρηχά» νερά, αφού έδωσαν προτεραιότητα στις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Η κατάσταση αυτή επικράτησε, μολονότι οι τιμές ήταν προσιτές, ενώ στο ταμείο οι έμποροι μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος ενός είδους.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Μαγαλιός σημείωσε πως «ακόμη δεν έχει σταλεί ερωτηματολόγιο στους εμπόρους, για να τονίσουν την αγοραστική κίνηση στις ημέρες του Πάσχα και να υπάρξουν κάποια τεκμηριωμένα στοιχεία. Σε γενικές γραμμές, όμως και κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με συναδέλφους, φαίνεται πως ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων φέτος σε σχέση με πέρυσι ήταν μειωμένος. Ουσιαστικά κινήθηκαν μόνο η παιδική υπόδηση και ένδυση, καθώς οι λαμπάδες, αφού οι καταναλωτές έδωσαν προτεραιότητα στην αγορά των απαιτούμενων δώρων για τα βαπτιστήρια. Έτσι άφησαν κατά μέρους τις προσωπικές τους ανάγκες, γι’ αυτό και οι αγορές στη γυναικεία και την ανδρική υπόδηση και ένδυση ήταν υποτονικές.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο επόμενο διάστημα σημείωσε πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη τα όσα αναφέρει για λήψη μέτρων στήριξης των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεύτερον, πως οι ελπίδες στρέφονται στην έλευση τουριστών που μπορούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία με πολυδύναμο τρόπο».

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο και πανελλαδικά λειτουργούν ξανά κανονικά, καθώς χθες γιόρτασαν τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το