Photo Gallery, Τοπικά

Αγωνία για επιβίωση στην ουρά του ΟΑΕΔ


Άνεργοι κάθε ηλικίας ψάχνουν την ελπίδα για εργασία


 

 

 

Στημένοι έξω από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) άνθρωποι κάθε ηλικίας αγωνιούν για το μέλλον τους, για το τι τους ξημερώνει, που θα πάει αυτή η κατάσταση με την ανεργία και πώς θα επιβιώσουν… Απογοήτευση, αγωνία, άγχος, αγανάκτηση στα πρόσωπα όλων όσοι άνοιξαν και έκλεισαν την πόρτα του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ Βόλου επί της 2ας Νοεμβρίου.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι άνεργοι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2011. Τόσο οι νέοι όσοι και οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας φτάνουν σταδιακά σε σημείο, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις υποχρεώσεις τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι και δηλώνουν πως αδυνατούν να βρουν δουλειά, ακόμη και σε κλάδους που δεν έχουν καμία σχέση με την κύρια επαγγελματική τους ιδιότητα.

«Είμαι άνεργος εδώ και πέντε μήνες. Δούλευα στη Χαλυβουργία και πριν πέντε μήνες απολύθηκα. Έκτοτε είμαι άνεργος και ψάχνω να βρω δουλειά. Παίρνω από το Ταμείο Ανεργίας μόλις 500 ευρώ. Δεν φτάνουν για τίποτα. Εκτός αυτού, μόλις περάσει ένας χρόνος, θα σταματήσουν κι αυτά», εξομολογείται ο Δημήτρης Λ.

Όσοι προσπαθούν να συντηρήσουν και την οικογένειά τους, τραβούν μεγαλύτερα ζόρια. Ο ίδιος προσθέτει: «Έχω δύο παιδιά άνεργα. Ο γιος μου είναι φαντάρος και ψάχνει για δουλειά, η κόρη μου είναι άνεργη και ψάχνει για δουλειά και εγώ απολυμένος, ψάχνω για δουλειά. Η κατάσταση στο σπίτι είναι τραγική, δεν τα βγάζω με τίποτα πέρα. Δυστυχώς ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μόνο λόγια είναι όλοι τους. Με 500 ευρώ δεν «βγαίνεις», είτε έχεις οικογένεια, είτε όχι. Ψάχνω οποιαδήποτε δουλειά», καταλήγει πικραμένος.

Σύμφωνα με τα πιο στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 45,2%. Συγκεκριμένα, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, από το Νοέμβριο του 2010 ως το Δεκέμβριο του 2010, η ανεργία παρουσίασε αλματώδη άνοδο κατά 5,9%. Από τα στοιχεία προκύπτει πως ακόμη και αν το 2012 το ΑΕΠ παρουσιάσει θετικό πρόσημο, τουλάχιστον μέχρι το 2020 θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία απορρόφησης του τεράστιου αριθμού των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Τον Κωνσταντίνο Σκεπετάρη συναντήσαμε να βγαίνει απογοητευμένος από τον ΟΑΕΔ. «Είμαι άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Έχω τελειώσει μηχανικός αυτοκινήτων. Στο παρελθόν δούλευα στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στο Βελεστίνο, μετά πήγα φαντάρος και έκτοτε δεν μπόρεσα να ξαναβρώ δουλειά. Φυσικά Ταμείο Ανεργίας δεν παίρνω, έτσι δεν έχω κανένα έσοδο. Έρχομαι κάθε τρίμηνο στον ΟΑΕΔ και ανανεώνω την κάρτα ανεργίας μου, όχι όμως πως ελπίζω πως κάτι θα συμβεί και ξαφνικά θα βρω δουλειά. Ελπίζω να βγει κάποια προκήρυξη κάποια στιγμή και να έχω συγκεντρώσει αρκετά μόρια, όντας τόσα χρόνια εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ. Ξέρω πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Προσπαθώ να βρω δουλειά, έχω χτυπήσει τόσες πόρτες και δεν με παίρνει κανένας. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία», λέει με ένα μειδίαμα στα χείλη.

Επιδείνωση το Α’ τρίμηνο του 2011

Ο αριθμός των νέων (ηλικίας 15-44) που υποφέρουν από τη μάστιγα της ανεργίας έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα. Η επίσημη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση από 28,9% το Δεκέμβριο του 2009 σε 39% το Δεκέμβριο του 2010. Αρκετά υψηλά διαμορφώθηκε και το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 25-34 ετών, ποσοστό που τον Δεκέμβριο του 2010 άγγιξε το 21% του εργατικού δυναμικού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Επιδείνωση κατέγραψαν οι δείκτες ανεργίας στη Θεσσαλία το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στις λίστες των απολυμένων και εκείνων που αναζητούν εργασία προστέθηκαν τους μήνες Ιανουάριο – Mάρτιο 5.400 άτομα. Τη συνεχιζόμενη ύφεση στην απασχόληση επιβεβαιώνει η ανάλυση των στοιχείων στην οποία καταγράφεται πληθώρα καταγγελιών συμβάσεων, μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την ίδια ώρα που η Θεσσαλία σε επίπεδο περιφερειών της χώρας εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση επιδοτούμενων ανέργων, της τάξεως του 12%.

Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι στη Θεσσαλία για τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν στα 46.446 άτομα, ενώ τον Φεβρουάριο αντίστοιχα στα 44.845 και τον Ιανουάριο στα 44.549 άτομα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα ή και τον μήνα, αλλά και όσοι δεν έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες στον ΟΑΕΔ διότι ο χρόνος απασχόλησής τους δεν δικαιολογεί ταμείο ανεργίας. Τον Μάρτιο, από τους 46.446 ανέργους οι 19.157 είναι εγγεγραμμένοι λιγότερο από 12 μήνες, ενώ οι 27.289 είναι περισσότερο διάστημα. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο οι 18.842 ήταν εγγεγραμμένοι λιγότερο από 12 μήνες και οι 25.998 περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη δυστοκία στην εξεύρεση άλλης εργασίας. Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2011 συνολικά 25.522 άτομα ήταν εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ και παραμένουν άνεργα περισσότερο από 12 μήνες, ενώ λιγότερο από ένα χρόνο καταγράφηκαν στην ανεργία περίπου 19.027 άτομα.

Για πρώτη φορά μέσα στον Μάρτιο 1.893 άτομα έκαναν αίτηση για να επιδοτηθούν πρώτη φορά από το ταμείο ανεργίας, ενώ 4.712 καταμετρήθηκαν να είναι μεν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, αλλά χωρίς να αναζητούν εργασία. Τον Φεβρουάριο έκαναν αίτηση να επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ για να δικαιούνται ταμείο ανεργίας 1.788 άτομα, ενώ τον Ιανουάριο 2.736 άτομα.

Εξάλλου, μέσα στον Μάρτιο καταγγέλθηκαν 1.135 συμβάσεις αορίστου χρόνου, έληξαν 850 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 955 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εργασία τους με το σύστημα οικειοθελών αποχωρήσεων. Μέσα στον Φεβρουάριο αντίστοιχα είχαν καταγγελθεί στον ΟΑΕΔ 1.025 συμβάσεις αορίστου χρόνου, 1.061 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επίσης δηλώθηκαν 742 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Τον Ιανουάριο του 2011 καταγγέλθηκαν στον ΟΑΕΔ 1.418 συμβάσεις αορίστου χρόνου, έληξαν 1.998 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επίσης δηλώθηκαν 1.157 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το