Τοπικά

Αγριά: Ναι μεν, αλλά για το νερό – Παραμένει η απαγόρευση χρήσης

ΝΕΡΟ

Από τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Μετά από τη διακοπή λειτουργίας της γεώτρησης «Κναβάκι» στην Αγριά, διενεργήθηκε νέα, επαναληπτική δειγματοληψία στο δίκτυο της ύδρευσης της Αγριάς τη Δευτέρα 22.7.2013, τα αποτελέσματα της οποίας ως προς την περιεκτικότητα σε υδράργυρο κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ αργά το μεσημέρι της Τρίτης 23.7.2013.

Από τη δειγματοληψία προέκυψαν τα εξής:

Τα τέσσερα από τα πέντε δείγματα που λήφθηκαν, είχαν περιεκτικότητα σε υδράργυρο κάτω από την ανώτατη παραμετρική τιμή που θέτει η νομοθεσία, η οποία είναι 1 ppm. Συγκεκριμένα τα δύο δείγματα, στο δυτικό και το κεντρικό τμήμα της Αγριάς, είχαν παραμετρική τιμή μικρότερη από 0,2 ppm, το τρίτο στη διασταύρωση προς Σουτραλί  0,32 ppm και το τέταρτο ανατολικά 0,8 ppm, ενώ μόνο το ένα δείγμα, που λήφθηκε από οικία στο ανατολικό τμήμα, προς θέση Βροχιά (περιοχή που εμφανίσθηκαν οι υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης υδραργύρου), ξεπερνούσε το όριο, έχοντας  παραμετρική τιμή υδραργύρου 1,5 ppm. Αυτό οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στο ότι ανατολικά το δίκτυο έχει τερματικά σημεία που το νερό δεν κυκλοφορεί, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί γρήγορα μετά τη διακοπή λειτουργίας  της γεώτρησης.

Παρόλο που από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου είναι ασφαλές, παρακαλούνται οι κάτοικοι να μη κάνουν χρήση του νερού του δικτύου για πόση μέχρι να εξετασθούν και νεότερα δείγματα (λήφθηκαν σήμερα), που θα επιβεβαιώνουν ότι το διατιθέμενο στους καταναλωτές νερό πληροί, σε όλο το δίκτυο της Αγριάς, τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας ως προς την παραμετρική τιμή του Υδραργύρου. Οι κάτοικοι μπορούν, για πόσιμο νερό, να κάνουν χρήση των κοινόχρηστων βρυσών (νερό Ανεμούτσας).

Επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ δεν περίμενε να διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων που θέτει η νομοθεσία σε σχέση με την περιεκτικότητα στην παραμετρική τιμή του υδραργύρου, αλλά αντέδρασε αμέσως μόλις διαπιστώθηκε, από την τακτική προγραμματισμένη δειγματοληψία, παραμετρική τιμή αυξημένη σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις, και συγκεκριμένα 0,8 ppm με ανώτατο όριο το 1 ppm. Και αντέδρασε με την ταχύτητα, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία που επέβαλλε το πρόβλημα, με βάση τους κανόνες της επιστήμης και τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την ενημέρωση των πολιτών και των αρμοδίων υπηρεσιών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων της Αγριάς και των επισκεπτών.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το