Photo Gallery, Τοπικά

Αγοραστός: Χρειάζονται 80 εκ. Ε για πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου Πηλίου

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη


 

49 σημεία κρίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ως επικίνδυνα

 

 

Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για την πλήρη αποκατάσταση του οδικού κυκλώματος Πηλίου, όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο Περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν δύο ακόμη τεχνικά έργα για την ολοκλήρωση των εργασιών στην περιοχή του Ξουριχτίου, όμως από τη συνολική μελέτη που έγινε, χρειάζεται ακόμη χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για έργα που θα βοηθούν ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

Επίσης οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν χαρακτηρίσει 49 θέσεις μεσαίας και πιο επικίνδυνης κατάστασης. Για τις 15 πιο επικίνδυνες θέσεις χρειάζονται 1,52 εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση μελέτης και οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών. Για τις 33 από του μεσαίου μεγέθους επικινδυνότητας θέσεις χρειάζονται 5,480 εκατομμύρια ευρώ για έργα και για τις υπόλοιπες θέσεις άλλα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης χρειάζονται 34,5 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της παράκαμψης στη θέση «Καράβωμα» Ζαγοράς.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Αγοραστός είπε ότι υπάρχουν σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν έδωσε το ΕΣΠΑ στην αιρετή Περιφέρεια από την 1η Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι σύντομα θα κληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Πόπη Γερακούδη διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τα χρήματα για διάφορες παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί. Η τοποθέτηση αυτή του Περιφερειάρχη έγινε ύστερα από ερώτηση των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της κ. Παπατόλιας είπε ότι χρειάζεται να επισπευστούν οι διαδικασίες για τις μελέτες εφαρμογής για μόνιμη αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων με βάση τις γεωλογικές προμελέτες του ΙΓΜΕ που ήδη έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία των πρώην Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

 

Για την Κάρλα

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Κάρλα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανείσπρακτα πρόστιμα λόγω ποινών σε επιχειρήσεις που προκάλεσαν προβλήματα στο περιβάλλον στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ύψους 520.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νικ. Γκατζής τόνισε ότι «λείπει η πολιτική βούληση, αλλά και η ευαισθησία για τα προβλήματα που προκαλούν στο περιβάλλον επιχειρήσεις τόσο στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας, τη στιγμή που υπάρχει συστηματική μόλυνση τόσο της Κάρλας, όσο και του Πηνειού ποταμού. Ο κ. Αγοραστός είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα και στη μετακίνηση των υπαλλήλων που πηγαίνουν για ελέγχους, αφού μειώνονται τα χρήματα που δίνονται για το λόγο αυτό από το Κράτος.

 

Ανεργία-ΕΛΓΑ

Η Θεσσαλία συνεχίζει να αναμένει την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας για την υπογραφή του – μήνες τώρα αναγγελθέντος – μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας, εμφανίστηκε δεικτικός.

«Πήραμε την υπόσχεση του υπουργού ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Θεσσαλία για την υπογραφή του μνημονίου. Ακόμη περιμένουμε», ανέφερε. Ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε σύμφωνος με την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκη σχετικά με το στόχο που θα πρέπει να έχουν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης. Ο κ. Πουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η παράταξή του θεωρεί κατ’ αρχήν θετική τη ροή πόρων προς τις Περιφέρειες για την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, όπως ιδίως η καταπολέμηση της ανεργίας, όμως, σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εξαγγέλθηκε και προχωρεί η υλοποίηση των προγραμμάτων θέτει μάλλον εν αμφιβόλω τους στόχους που πραγματικά εξυπηρετούν τα προγράμματα. Κατέθεσε την άποψη ότι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στην πραγματικότητα δεν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά απλώς θα ανακυκλώσουν προσωρινά τους ανέργους, αφού θα έχουν ως μόνο γνώμονα τις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τη θέση υπέρ της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ενημερώνοντας σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνάντηση που ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. «Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να είναι μόνο ανταποδοτικός, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει να έχει και σαφέστατα κοινωνικό χαρακτήρα. Οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν μια διαφορετική θεώρηση και αλλαγή πολιτικής», τόνισε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένας πιο δίκαιος τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων από τις ζημιές στην παραγωγή και να εισαχθεί το θέμα της αναλογικότητας εισφοράς και αποζημίωσης για τον κάθε παραγωγό».

Θαν. Κ. Βογιατζής

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το