Πολιτική

«Αγκάθι» η εφεδρεία

Αντίθετοι Βενιζέλος και Κουβέλης για την εφαρμογή του μέτρου στο Δημόσιο

Η επιστροφή του μέτρου της εφεδρείας προκαλεί εμπλοκή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής νέας συνάντησης που είχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για: «μέτρο με αρνητική εμπειρία», ενώ στάθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κινήματος στις οποίες μιλούσε για καμία απόλυση στο δημόσιο. Κατηγορηματικά αντίθετος με την εργασιακή εφεδρεία εμφανίστηκε και ο Φ.Κουβέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα συμφωνήσει «με ένα φιάσκο». Αναζητούνται «οι καλύτερες λύσεις», περιορίστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. «Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε τα 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε», επανέλαβε.

Ειδικότερα. Βγαίνοντας από τη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο λέγοντας «πως η δέσμευση ισχύει απολύτως».
«Είχαμε μία αρνητική εμπειρία με την εργασιακή εφεδρεία» είπε ο Ευ.Βενιζέλος. «Ήταν μία αναγκαστική κατάσταση που δεν ήταν ποτέ επιθυμία της κυβέρνησης» σημείωσε.
Τη ρητή αντίθεση της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε από την πλευρά του ο Φ.Κουβέλης: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας» είπε μετά τη σύσκεψη, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος αλλά σπρώχνει και συμπολίτες μας στην ανεργία».
«Αποδείχθηκε, στο βαθμό που εφαρμόστηκε, πως ήταν ένα φιάσκο, και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο» είπε χαρακτηριστικά ο Φ.Κουβέλης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς για την έργασιακή εφεδρεία, είπε: «Τα εξετάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα τα βγάλουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε σύγκρουση του κ. Κουβέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
«Από που προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία!», φέρεται να είπε με αυστηρό ύφος ο κ. Κουβέλης στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία και δεν απάντησε. Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν παρενέβη ο πρωθυπουργός υπέρ του κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Κουβέλης είχε πέραν των άλλων και έναν πολιτικό λόγο να αντιδράσει. Το μέτρο αυτό, εφόσον αποφασιστεί, θα κληθεί να το εφαρμόσει ο κ. Αντ. Μανιτάκης, ο ένας εκ των δύο υπουργών που συμμετέχουν με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.   Οι συνεχείς διαμάχες των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με Στουρνάρα για τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά ο υπουργός Οικονομικών το θέμα των νέων μέτρων, έχει προφανώς θορυβήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη στις 16.00 το Υπουργείο Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει πως αναζητούνται οι «καλύτερες λύσεις».
Το ζήτημα των ναυπηγείων

Στη διάσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των ναυπηγείων και αποφασίστηκε, όπως ανέφερε αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αποφασίστηκε άμεσα να οριστεί συντονιστής υψηλού επιπέδου για το χειρισμό του θέματος και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.
«Αποφασίσαμε από τις συζητήσεις να περάσουμε στην πράξη» είπε ο υπουργός, έχοντας σημειώσει νωρίτερα ως «οξύμωρο» το ότι «ενώ έχουμε το μεγαλύτερο στόχο, κινδυνεύουμε να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία». Η επιλογή του προσώπου για τον συντονισμό θα γίνει άμεσα, σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει πως θα συνεχιστεί η πολιτική που έχει ακολουθηθεί με στόχο τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, την προώθηση των προγραμμάτων του Ναυτικού και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
«Η Ελλάδα έχει μηδενική ναυπηγική παραγωγή και μηδαμινή επισκευαστική δραστηριότητα. Αυτό αντανακλά την αποβιομηχάνιση της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Οι λόγοι είναι χωροταξικοί, οικονομικοί και θεσμικοί» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας: «Είναι παράδοξο και απαράδεκτο η Ελλάδα, η πρώτη ναυτική δύναμη παγκοσμίως, να μην μπορεί να έχει αυτή τη δραστηριότητα εδώ, στην χώρα μας: Και στη ναυπήγηση και στην επισκευή.»
Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι ανέλαβε την ευθύνη, παράλληλα με τη λήψη άμεσων μέτρων, για την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανάταξη ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. «Θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε περιττές διαδικασίες, να απλουστεύσουμε δηλαδή το επιχειρηματικό περιβάλλον και να κάνουμε τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας» είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το