Photo Gallery, Πολιτική

Αβεβαιότητα και διεργασίες

Εν όψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής


Συνεχείς οι προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική λύση

Διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές Βενιζέλου με ομολόγους του της Ευρωζώνης

 

ΑΘΗΝΑ 18.-

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για το ελληνικό χρέος εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (μεθαύριο) και οι διεργασίες είναι συνεχείς σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Από σήμερα (χθες) το πρωί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ιταλός Τζούλιο Τρεμόντι, οι οποίες θα συνεχιστούν και την Τρίτη (σήμερα), οπότε είναι προγραμματισμένη και συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών κ. Σμαρτ.

Οι Ευρωπαίοι δίνουν μάχη για να προλάβουν τις προθεσμίες, καθώς οι πιέσεις για εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικές. Για την Τετάρτη (αύριο) μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχει συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους “Financial Times” ο υπολογισμός του πακέτου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 24-28 ώρες.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς στη “La Libre Belgique”: “Εάν η Ελλάδα δηλώσει στάση πληρωμών, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες τόσο για τις βελγικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Χρειάζεται να αποφύγουμε μία μετάδοση του κινδύνου από την Ελλάδα στην Ισπανία και στην Ιταλία και στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε και εμάς τους ίδιους, καθώς αποφεύγουμε να βρεθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη μέσα στη δίνη”.

Την ίδια ώρα η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεγκρές δηλώνει πως το Παρίσι “επιθυμεί το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα να εγκριθεί την Πέμπτη και να προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών”.

Στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες αναφέρεται ο επικεφαλής της ομάδας των 5 σοφών της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα -αφού πρώτα γίνει κούρεμα στην αξία τους και υπάρξει συνεπώς σημαντική έκπτωση- με δικά του που θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα.

 

Η στάση των ΗΠΑ

 

Από πλευράς ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε νέο μήνυμα στην Ευρώπη για γρήγορες αποφάσεις πριν η κρίση χρέους γίνει παγκόσμια. Μιλώντας στο CNBC, ο Τίμοθι Γκάιντνερ επισήμανε ότι “αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δράσει πιο δυναμικά για να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης της κρίσης” και πρόσθεσε: “Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν τις πρόσθετες αλλαγές που θα βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας ευρύτερης κρίσης”.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο του MEGA, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει, από τώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για διευθέτηση της κρίσης του ελληνικού χρέους.

Αξιωματούχος περιέγραψε το θέμα ως μία προσωπική απόφαση της επικεφαλής του State Department να βοηθήσει τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, ενώ η ίδια μίλησε σήμερα το πρωί στο προσωπικό της πρεσβείας και είπε ότι ήρθε στην Αθήνα για να επιδείξει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Αμερικής σ’ αυτές τις στιγμές που προκαλούν πόνο στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται τηλεφωνήματα από μία σειρά Αμερικανών αξιωματούχων σε Ευρωπαίους ηγέτες, αν και εκφράζονται φόβοι ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα οι πιέσεις από την Ουάσιγκτον μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή. Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε για τις επαφές της, υποστήριξε ότι η Αθήνα και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα έχει την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει συχνή επαφή με αξιωματούχους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και θεωρείται πιθανό ότι μέχρι την Πέμπτη -εφόσον χρειαστεί- θα υπάρξει επικοινωνία του προέδρου Ομπάμα με ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης, αίτημα που φέρεται να διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Το σχέδιο για Ελλάδα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕGΑ, η συζήτηση για την Ελλάδα αφορά σε ένα νέο πακέτο επιπλέον των 44 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το ισχύον πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ. Το ύψος του πακέτου αναμένεται να φθάσει τα 120 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ θα αφορούν σε νέο δάνειο από την τρόικα, το οποίο θα επιμεριστεί κατά 43 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ και κατά 17 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Ποσό 30 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών -δηλαδή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών- αναμένεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι εάν τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ, θα πρέπει να δεχθούν ότι θα διαγράψουν 30 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγή των ομολόγων με άλλα χαμηλότερης αξίας, είτε με την επαναγορά τους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης σε τιμές αγοράς.

Ωστόσο, το σκέλος που αφορά στη συγκέντρωση των 30 δισ. από αποκρατικοποιήσεις όσο και στα 30 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών είναι κυριολεκτικά στον αέρα, αφού ήδη ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων κρίνεται αισιόδοξος, ενώ και η συμμετοχή των ιδιωτών -εφόσον είναι εθελοντική- είναι αβέβαιο εάν θα φθάσει στο επιθυμητό όριο.

Παράλληλα, οι λύσεις αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν και με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού χρέους, αλλά και με τη νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

 

Καλπάζουν spreads και CDS

 

Καθώς το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τη βούληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα και να προλάβουν μετάδοση της κρίσης, το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές ενισχύεται και τα spreads και τα CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας -και όχι μόνο- να καλπάζουν.

Στο στόχαστρο των αγορών μπήκε τη Δευτέρα και η Γαλλία, για την οποία τα 5ετή CDS σημείωσαν ρεκόρ στις 123 μ.β., κάνοντας αναλυτές να μιλούν για “Ευρώπη σε κατάσταση ολοκληρωτικής κρίσης”.

Τα spreads στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα είχαν στις 2 μετά το μεσημέρι εκτοξευθεί στις 1.540 μ.β., ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πιθανής αθέτησης πληρωμών της χώρας στα πενταετή ομόλογα βρίσκονταν μια ανάσα από τα επίπεδα-ρεκόρ των 3.000 μ.β.

Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από 6% και του ισπανικού στο 6,38%, ενώ ρεκόρ κατέγραφαν και τα πενταετή CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας.

Πτώση καταγράφηκε τη Δευτέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Μιλάνο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, σε αρνητικό έδαφος είχε ανοίξει η Wall Street, νέο ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός, πάνω από τα 1.600$ η ουγγιά, ενώ νέες απώλειες υπέστη το ευρώ έναντι του δολαρίου. 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το