Τοπικά

Αβέβαιο το μέλλον του Δημοτικού Θεάτρου

Το κόστος ανακατασκευής υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ
Το κόστος ανακατασκευής υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, γεγονός που θέτει προβληματισμούς για το μέλλον της ύπαρξης μιας δομής που παραμένει κλειστή από το 2009.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Βόλος πρέπει να κατασκευάσει ένα νέο θέατρο με σημαντικά λιγότερα χρήματα ή να επενδύσει το υπέρογκο ποσό των 10 εκατομμυρίων για ανακατασκευές στο υπάρχον κτίριο.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Δήμος αποφασίσει να προχωρήσουν επενδύσεις στην υπάρχουσα δομή, είναι αδύνατον να βρεθεί χρηματοδότηση στην παρούσα συγκυρία, εφόσον οι προτεραιότητες της χώρας δεν αφορούν κατασκευές ή ανακατασκευές θεάτρων.

Το «κουφάρι» του Δημοτικού Θεάτρου θα παραμείνει στη θέση του, καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση για γκρέμισμα και δημιουργία νέας δομής.

Η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, ύψους 90.000 ευρώ, απέδειξε ότι μόνο για τις ενισχύσεις στατικότητας θα απαιτηθούν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη παραδόθηκε και εξετάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία που άρχισε τις κοστολογήσεις των εργασιών, όπως σημείωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η τελική κοστολόγηση θα αποδείξει εάν συμφέρει την πόλη να επενδύσει στην ανακατασκευή ή θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία νέας υποδομής, αλλά η «καλή μέρα φάνηκε από το πρωί».

Η μέχρι σήμερα πορεία της αξιολόγησης των στοιχείων δείχνει ότι θα απαιτηθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της στατικότητας του κτιρίου, ποσό που θεωρείται εξαιρετικά απαγορευτικό, ενώ αντίστοιχο ποσό θα απαιτηθεί για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

«Συντάσσεται ένας τεχνικοοικονομικός προϋπολογισμός, που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Μέσα από τη στατική μελέτη αποδείχθηκε ότι επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις στο σύνολο του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και το ποσό που θα απαιτηθεί είναι σίγουρα απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα. Πρέπει να ενισχυθούν όλα τα θεμέλια, ο οπλισμός και σε ποσοστό 80% κολόνες, τοιχώματα, δοκοί. Θα είναι τέτοιου είδους το σύνολο των επεμβάσεων που εάν αποφασιστεί να αποκαταστήσουμε την υπάρχουσα δομή, θα είναι ένα άλλο θέατρο. Μόνο όμως η τελική ολοκλήρωση της εργασίας θα αποδείξει και θα τεκμηριώσει το σύμφορο μιας επένδυσης στο υπάρχον κτίριο» τόνισαν στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Οι εργασίες ανακατασκευής, εφόσον αποφασιστούν και εξευρεθούν χρήματα, θα εξασφαλίσουν «ζωή» στο θέατρο για 50 χρόνια.

Άποψη των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι ότι όλα τα στοιχεία οδηγούν στο ότι ο Βόλος πρέπει να επενδύσει σε ένα νέο κτίριο, που θα στοιχίσει πολύ λιγότερα χρήματα.

«Η πόλη κατασκεύασε ένα θέατρο, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της. Μια περιφερειακή πόλη επένδυσε χρήματα σε ένα θέατρο που κατασκευάστηκε με προδιαγραφές φιλοξενίας παραστάσεων, όπως όπερες. Βεβαίως ούτε ο αναγκαίος μηχανολογικός εξοπλισμός αποκτήθηκε ποτέ, ούτε όπερες ανέβηκαν. Ήταν ένα έργο που χαρακτήρισε την «υπερβολή» μιας εποχής. Ο Βόλος χρειάζεται σαφώς ένα θέατρο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, που να μπορεί να το συντηρεί. Ένα νέο θέατρο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, με νέα υλικά» επισημάνθηκε.

Η Υπηρεσία θεωρεί πως η υπόθεση απόκτησης θεάτρου, είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη στην παρούσα συγκυρία.

Κονδύλια δεν πρόκειται να διατεθούν είτε για ανακατασκευή της υπάρχουσας δομής, είτε για τη δημιουργία νέας.

Η απόφαση ωστόσο να γκρεμιστεί η υπάρχουσα δομή, είναι για τη Δημοτική Αρχή δίκοπο μαχαίρι. Οι εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη δρομολόγηση εργασιών στο θέατρο αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Εάν ληφθεί απόφαση έναρξης εργασιών, θα απαιτηθούν ακόμη 4 εκατομμύρια μόνο για την ολοκλήρωση των στατικών έργων. Μόνη ελπίδα για να εξευρεθούν τα χρήματα είναι το ΕΣΠΑ. Εάν ληφθεί απόφαση να γκρεμιστεί το θέατρο και να κατασκευαστεί νέο θα «χαθεί» η εξασφαλισμένη πίστωση του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ θα πρέπει επίσης να αναζητηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέας υποδομής. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρείται βέβαιο ότι για το ΕΣΠΑ προτεραιότητα δεν μπορεί να υπάρξει στην κατασκευή ή ανακατασκευή ενός θεάτρου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το