Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αίτημα συμπαράστασης για την έκταση στις Νηες

Τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού στη δικαστική παρέμβαση που έκαναν υπέρ του Δημοσίου για την επικαρπία της έκτασης των 3.000 περίπου στρεμμάτων στις Νηες, ζητούν κάτοικοι της περιοχής και η Κίνηση Πολιτών Σούρπης

Τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού στη δικαστική παρέμβαση που έκαναν υπέρ του Δημοσίου για την επικαρπία της έκτασης των 3.000 περίπου στρεμμάτων στις Νηες, δηλαδή του ελαιοπερίβολου και της συνεχόμενης δασικής περιοχής, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο κάτοικοι της περιοχής και η Κίνηση Πολιτών της Σούρπης.

Το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στη σημερινή συνεδρίαση (6 μ.μ.) και σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία του ΔΣ θα αποδεχτεί το αίτημα συμπαράστασης.

Στο αίτημά τους, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Σούρπης κ. Γεώργιος Παπανικολόπουλος και ο γραμματέας κ. Χρήστος Τσιακάρας, αναφέρουν προς το δήμαρχο Αλμυρού και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τα εξής:

– Είναι γνωστό το θέμα της έκτασης των 3.000 περίπου στρεμμάτων στις Νηες, δηλαδή του ελαιοπερίβολου και της συνεχόμενης δασικής έκτασης.

Μετά από μελέτη από ειδικούς, η Κίνηση Πολιτών ανέφερε όλα τα στοιχεία της μελέτης στον υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος έδωσε εντολή στην Οικονομική Επιθεωρήτρια Θεσσαλίας κ. Σπάχου και στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας να ερευνηθεί το ιδιοκτησιακό της έκτασης. Εκδόθηκαν δύο αντίστοιχα πορίσματα, τα οποία παραδώσαμε στο δήμαρχο. Παράκλησή μας να δοθούν αντίγραφα αυτών σε όλους τους σύμβουλους.

Το πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας συμπεραίνει ότι «η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο» αιτιολογώντας τη γνώμη της αυτή.

–  Η Πορισματική Έκθεση της Οικονομικής Επιθεωρήτριας κ. Σπάχου αναφέρει καταλήγοντας ότι «Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού δεν είχε στην κυριότητά της έκταση 2.903,6 στρεμμάτων για να μεταβιβάσει ή να το μισθώσει στην επενδυτική εταιρεία Golfing και επομένως η εν λόγω επενδυτική εταιρεία δεν έχει σήμερα στην κατοχή της από αγοραπωλησίες και μισθώσεις τη συγκεκριμένη έκταση των 2.903 στρεμμάτων…».

– Προ μηνών, τέσσερις κάτοικοι Σούρπης προβαίνουν στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου της έκτασης του ελαιοπερίβολου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Κίνηση κατήγγειλε το γεγονός στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, η οποία στη συνέχεια διαβίβασε όλα τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Βόλου και ορίστηκε δικάσιμος η 15η Ιανουαρίου 2013 και μετά από αίτηση των αντιδίκων αναβλήθηκε η συζήτηση για την 1η Μαρτίου 2013.

– Η Κίνηση και κάτοικοι Σούρπης έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου. Έχουμε τη γνώμη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ή το αρμόδιο διοικητικό όργανο της Δημοτικής Αρχής πρέπει να αποφασίσει, ώστε ο Δήμος να κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου και να παραστεί ο δήμαρχος κατά τη δικάσιμο της 1ης Μαρτίου 2013. Πιστεύουμε ότι έγκαιρα και εμπρόθεσμα να πάρετε τη σχετική απόφαση».

Τα μέλη της ΚΙ.ΠΟ.Σ. έχουν επισημάνει ότι «μετά από μελέτη όλων των στοιχείων εκδόθηκαν: Πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Μαγνησίας και πορισματική έκθεση της Οικονομικής Επιθεωρήτριας κ. Άννας Σπάχου. Τα πορίσματα αυτά αποφαίνονται ότι η έκταση στις Νηες Σούρπης, 2.903 στρεμμάτων, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και, ως εκ τούτου, η «αγοράστρια» εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. δεν έχει σήμερα στην κατοχή της τίποτε από αγοραπωλησίες και μισθώσεις στη συγκεκριμένη έκταση των 2.903 στρεμμάτων. Τέσσερις – πέντε κάτοικοι Σούρπης διέδωσαν ότι η προαναφερόμενη εταιρεία εκμίσθωσε σε κάποιον τμήμα της έκτασης, συγκεκριμένα το ελαιοπερίβολο 850 στρεμμάτων που ανήκει στο Δημόσιο για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, κατά τους υπολογισμούς μας, 300 τόνων. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούρπης και η ΚΙΝΗΣΗ καταθέσαμε σχετικές αιτήσεις – υπομνήματα με αριθμούς πρωτ. 010163/12-11-2012 και 01016/12-11-2012 αντίστοιχα, στον υπουργό Οικονομικών και στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τις παράνομες διακατοχικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και με αίτημά μας να παραχωρηθεί το δικαίωμα συγκομιδής του ελαιόκαρπου στη Δημοτική Κοινότητα, έναντι σχετικού τιμήματος. Δυστυχώς και πάλι καμία απάντηση και μάλιστα ανενόχλητοι οι πέντε αυτοί κάτοικοι Σούρπης συνεχίζουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου από το δημόσιο αυτό ελαιοπερίβολο.

Στις 4 Ιανουαρίου 2013 καταθέσαμε στον υπουργό Οικονομικών (αρ. πρωτ. 1001030/18/4-1-2013) στην Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας (αρ. πρωτ. 11/4-1-2013) υπόμνημά μας με την επισήμανση ότι συνεχίζεται η παράνομη συγκομιδή του ελαιόκαρπου και δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία ενημέρωσή μας για τα καταγγελλόμενα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».

Αναφορά και από Αλ. Μεϊκόπουλο

Για το ίδιο θέμα, αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προωθώντας το υπόμνημα του πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σούρπης και της Κίνησης Πολιτών Σούρπης, στο οποίο καταγγέλλουν εκ νέου παράνομες και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου πράξεις, ενώ ζητούν να παραχωρηθεί το δικαίωμα συγκομιδής ελαιόκαρπου στη Δημοτική Κοινότητα έναντι μισθώματος, με την υποχρέωση να φυλάσσει και να προστατεύει τη δημόσια περιουσία της περιοχής.

Στο υπόμνημα αναφέρεται το γεγονός ότι οι παράνομες πράξεις σφετερισμού της δημόσιας περιουσίας έχουν καταγγελθεί από τις αρχές του 2011, αλλά δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι μικρή ομάδα κατοίκων (4-5 κάτοικοι) προβαίνουν στη συγκομιδή ελαιόκαρπου με πολυπληθείς εργάτες από το ελαιοπερίβολο, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, καταγγέλλεται η χωρίς άδεια χρήση εγκαταστάσεων από κάτοικο της περιοχής, ως αποθήκη για ζωοτροφές και μαντριά για τη φύλαξη προβάτων.

Τέλος, ζητούν να προβεί η πολιτεία σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, ώστε να σταματήσουν να πλουτίζουν παράνομα και εις βάρος του Δημοσίου μεμονωμένα άτομα, πράγμα το οποίο είναι προκλητικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πλήξει βαθύτατα τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εικονογραφημένα βιβλία που ξεχώρισαν

  Του Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων   Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μου σε…

30 Ιουνίου 2024

Η Hilary Swank στο ArgoTalks – H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μιλά στη νέα πλατφόρμα του Τέρι Ντούγκας 

H βραβευμένη με δύο Όσκαρ και μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του Hollywood, η…

30 Ιουνίου 2024

Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας» στη Θεσσαλία

Σήμερα, 30 Ιουνίου 2024, Κυριακή των Αγίων Πάντων, το πρωί, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της «Ημέρας…

30 Ιουνίου 2024

40 χρόνια Φεστιβάλ Χόρτου 1984-2024

Το Φεστιβάλ Χόρτου για 40ή συνεχόμενη χρονιά υποδέχεται καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο…

30 Ιουνίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το 2ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, η 6η διεθνή συνάντηση εργασίας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το 2ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, η 6η διεθνή συνάντηση εργασίας, η…

30 Ιουνίου 2024

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Πανθεσσαλικό

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο Βόλο με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον αθλητών…

30 Ιουνίου 2024