Photo Gallery, Τοπικά

Ήταν η πιο βροχερή ημέρα του καλοκαιριού η προχθεσινή

 

Σε χαμηλότερες από το κανονικό θα κυμανθεί η θερμοκρασία στο Νομό Μαγνησίας μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή

 

 

Χαμηλότερες από το κανονικό οι θερμοκρασίες στο Νομό μέχρι και την Κυριακή

 

 

 

 

 

 

Η πιο βροχερή μέρα του καλοκαιριού ήταν η προχθεσινή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου το ύψος της βροχής έφτασε τα 22,1 χιλιοστά. Ήταν ουσιαστικά μια «ανάσα» μετά από τον άνομβρο Ιούλιο και τα χαμηλά, σε σχέση με πέρσι, χιλιοστά νερού που έπεσαν στο Βόλο τον Ιούνιο. Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές αίθριος με τη θερμοκρασία, όμως να βρίσκεται σε χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα, και να κυμαίνεται στους 31 βαθμούς για την πόλη και στους 29 – 30 βαθμούς Κελσίου για τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

«Διάλλειμα» σε ένα άνομβρο, μέχρι στιγμής, καλοκαίρι, ήταν η μπόρα που εκδηλώθηκε προχθές Δευτέρα στο Νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών προχθές 1η Αυγούστου το ύψος της βροχής ανήλθε στα 22,1 χιλιοστά. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, ήταν η πιο βροχερή ημέρα για το φετινό καλοκαίρι. Άλλωστε τον περασμένο Ιούνιο το συνολικό ύψος της βροχής άγγιξε τα 16,4 χιλιοστά, ενώ τον Ιούλιο ουσιαστικά έβρεξε ελάχιστα με το ύψος της βροχής να μην ξεπερνά τα 0,5 χιλιοστά. Σχετικά άσχημα από την άποψη των βροχοπτώσεων πήγε και ο Μάιος, που το ύψος της βροχής ήταν 18 χιλιοστά. Αντίθετα πέρσι στο δίμηνο Ιούνιο-Ιούλιο είχε βρέξει πολύ περισσότερο από φέτος, αφού το ύψος άγγιξε τα 62,3 χιλιοστά με τις περισσότερες βροχοπτώσεις να εκδηλώνονται τον Ιούνιο. Βέβαια πέρσι ήταν άνομβρος ο Αύγουστος, αφού δεν έβρεξε ούτε μια στάλα νερό. Δεν αποκλείεται λοιπόν φέτος ο Αύγουστος να είναι περισσότερο βροχερός, όπως φάνηκε και από προχθές.

Σε χαμηλότερες από το κανονικό κατά ένα με δύο βαθμούς Κελσίου θα κυμανθεί η θερμοκρασία στο Νομό Μαγνησίας μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Μάλιστα στα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας ίσως και να μην ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η προχθεσινοβραδινή μπόρα λειτούργησε καθοριστικά στο να δροσίσει από χθες Τρίτη, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Ίδια κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα.

 

Πρόβλεψη

Ο υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού κ. Φάνης Τακούδης, υπογράμμισε πως μέχρι την Κυριακή ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες στιγμές που μπορεί να σημειωθούν βροχοπτώσεις. Εξάλλου, τον Αύγουστο παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, δηλαδή πολύ απότομες μεταπτώσεις του καιρού με εκδήλωση μπόρας, όπως έγινε προχθές Δευτέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως του καιρού θα είναι η χαμηλότερη από το κανονικό θερμοκρασία. Δηλαδή η μέγιστη τιμή θα κυμαίνεται γύρω στους 31 βαθμούς, ενώ στα παραθαλάσσια μέρη του Νομού αλλά και στα νησιά των Βορείων Σποράδων θα είναι ακόμη μικρότερη γύρω στους 29 βαθμούς. Συνήθως τον Αύγουστο η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας κυμαίνεται στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σταθμό, πιο αναλυτικά για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι και μετά όμως στο βορειοανατολικό Πήλιο μπορεί να συννεφιάσει και να εκδηλωθεί μπόρα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται στους 31-32 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν άνεμοι 3-4 μποφόρ βορειοανατολικοί.

Αύριο Πέμπτη η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας θα σημειώσει μια μικρή αύξηση αγγίζοντας τους 33 βαθμούς, ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος.

Μεθαύριο Παρασκευή η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας θα πέσει πάλι στους 31-32 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες βροχοπτώσεις. Τέλος, το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους 31-32 βαθμούς. Πάντως για την Κυριακή το βράδυ υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ανακουφίσει τους κατοίκους του Βόλου από τις υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες που επικρατούσαν το τελευταίο δεκαήμερο κάνοντας την κατάσταση ανυπόφορη.

Όπως τόνισε ο κ. Τακούδης στο Βόλο η ελάχιστη τιμή θερμοκρασίας δεν έπεφτε τις τελευταίες ημέρες κάτω από τους 25-26 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα τις βραδινές ώρες να μη δρόσιζε καθόλου. Αντιθέτως υπήρχε μια αίσθηση της δυσφορίας που ενισχυόταν και από τα υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Για νέο κύμα καύσωνα παραμένει η πρόβλεψη για εκδήλωσή του στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια άλλη νεότερη ένδειξη.

Επίσης από μεθαύριο Παρασκευή θα κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους και τα μελτέμια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. κ.Φώτη καλησπέρα, να αναφερθώ σε δύο σημεία. Καταρχάς το βροχόμετρο του ΙΠΦ είναι από τα πλέον αναξιόπιστα στην πόλη, καθώς είναι βροχογράφος του 1950. Έχουμε άλλους 4 σταθμούς στον Βόλο και μάλιστα αυτόν του Αστεροσκοπείου που μέτρησε 33.8mm με απόκλιση +/-0,2mm. Επίσης λέτε ότι ο κ.Τακούδης είναι υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού.Ο κ.Φάνης έχει έναν σταθμό στην Λάρισα, αλλά όχι και στον Βόλο.

Μοιραστείτε το