Πολιτική

Έως τέλη Ιουλίου απολύσεις στο Δημόσιο

Η αρχή με τους επίορκους για τους οποίους οριστικοποιούνται οι ρυθμίσεις
Η αρχή με τους επίορκους για τους οποίους οριστικοποιούνται οι ρυθμίσεις

Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τελευταία φάση που αφορά αλλαγές σε δομές των υπουργείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών κατά 40% με 50%, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, καθώς οι μελέτες θα πρέπει να εφαρμοστούν και να σχεδιαστούν οι νέοι θεσμοί.

Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων έως το Ιούνιο καθώς και άλλων 12.500 έως τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν έως τον Ιούλιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται και μία πρόσληψη νέων εργαζομένων, μέσω του ΑΣΕΠ.

Η αρχή των αποχωρήσεων θα γίνει με τους επίορκους υπαλλήλους για τους οποίους οριστικοποιούνται οι ρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση για τους επίορκους θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή ως την Κυριακή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τη δυνατότητα να προσφεύγουν απ’ ευθείας προς εξέταση και τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλια, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση.

Ειδικότερα τις πρώτες αποφάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας και τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έλαβε το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι προβλέπει σύντομα, τις πρώτες-από τις 15.000- αποχωρήσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα και προανήγγελε ότι στο άμεσο μέλλον θα καταργηθούν οι πρώτοι φορείς, από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο ευρύτερο Δημόσιο.

Όπως επισήμανε ήδη υπάρχει δέσμευση για 4.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι οποίες και θα προέλθουν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία και θα καταργηθούν.

Υπογράμμισε ότι για κάθε μία από αυτές τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα ακολουθήσει αντίστοιχη πρόσληψη από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, μέχρι τον αριθμό των 15.000. Σημείωσε επίσης ότι έχει ήδη συσταθεί η Ειδική Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι απολύσεις.

Κατά τα άλλα, εγκρίθηκαν τα οργανογράμματα για τα πέντε τελευταία υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας) ενώ συζητήθηκε και ο συντονισμός των υπουργείων σχετικά με τους υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμούς, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό.

Κατά μέσο όρο οι δομές όλων των υπουργείων αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 40-50%, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των θέσεων του προσωπικού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, η κυβέρνηση μπαίνει πλέον στην δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης που αφορά στα σχέδια στελέχωσης.

Από τα νέα οργανογράμματα φαίνεται ότι θα προκύψουν και άλλα οφέλη από οικονομίες κλίμακας όπως είναι τα μισθώματα, τα ενοίκια, τα επιδόματα θέσης, οι λειτουργικές δαπάνες και άλλα.

Ανέφερε επίσης, ότι το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση μεθαύριο στη Βουλή, θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόλυσης των επίορκων.

Ακολουθούν 15.000 προσλήψεις

Διαβεβαιώσεις ότι οι 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν μετά την απομάκρυνση ισάριθμων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, θα έχουν αξιοκρατικό χαρακτήρα, έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν προσλήψεις ακόμη και στη θέση υπαλλήλων που έφυγαν λόγω κατάργησης των οργανικών θέσεων.

“Όλα θα γίνουν υπό πλήρη διαφάνεια”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν θα υπάρξει πλέον αυτό το πελατειακό συστηματάκι” γιατί δεν το αντέχει η χώρα και δεν επιτρέπεται λόγω των συνθηκών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το