Photo Gallery, Κόσμος

Έχασε και παραιτείται ο Μπερλουσκόνι

Αφού ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, υπόσχεται να φύγει ο Καβαλιέρε

 

ΡΩΜΗ, 8.

Ο κύβος ερρίφθη: υποκύπτοντας στις πιέσεις που του ασκούνται, και μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο πως σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ως μόνη ρεαλιστική λύση τις εκλογές, αν και σημείωσε πως η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου Ναπολιτάνο.

«Το ποιος ηγείται ή όχι της κυβέρνησης έχει μικρότερη σημασία από το καλό της χώρας» είπε ο Καβαλιέρε, μιλώντας σε ύφος εντελώς διαφορετικό από ό,τι συνηθίζει.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέρος των «υποδείξεων» των Βρυξελλών στη Ρώμη, ενώ η Ιταλία έχει βρίσκεται στον επίκεντρο της κρίσης, αναμένεται να έχει περάσει από το Μοντετσιτόριο μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Τρίτη αποδείχτηκε δραματική στην σχεδόν εικοσαετή -και εξαιρετικά «πολύχρωμη»- πορεία του Καβαλιέρε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας: Ο Μπερλουσκόνι εξασφάλισε μεν την έγκριση του απολογισμού του 2010 στην ιταλική Βουλή, αλλά έχασε στην ψηφοφορία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία λύση» έγραψε στις σημειώσεις του ο Μπερλουσκόνι μετά την ψηφοφορία, και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση με τον Ναπολιτάνο κράτησε περίπου μία ώρα, μετά το πέρας της οποίας η προεδρία ανακοίνωσε τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο Μπόσι, της «συμμαχικής» Λέγκας του Βορρά, ήταν ο τελευταίος σε μία σειρά φίλων και αντιπάλων του Καβαλιέρε που τον κάλεσαν ανοικτά σε παραίτηση την Τρίτη. Η αντιπολίτευση, μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, έδειξε σε υψηλούς τόνους την έξοδο στον Μπερλουσκόνι, με τον πρόεδρο του Pd να λέει πως η Ιταλία «βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει την πρόσβαση στις αγορές».

 

Έχασε την πλειοψηφία

 

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων για την υποβολή παραίτησης βρίσκεται πλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του ισολογισμού του 2010, που εγκρίθηκε μεν χάρη στην επιλογή της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσει ανοιχτά το νομοσχέδιο, αλλά κατέδειξε πως η κεντροδεξιά δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία. Το «αντάρτικο» αφήνει τον Καβαλιέρε με 308 ψήφους, ενώ απαιτούνται 316 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 630 εδρών, τη στιγμή που οι αγορές φοβούνται μία «νέα, μεγαλύτερη Ελλάδα».
Μετά την ταπεινωτική έκβαση της ψηφοφορίας στο Μοντετσιτόριο ο Ιταλός πρωθυπουργός έφυγε οργισμένος. Οι φωτογράφοι που βρίσκονταν στα θεωρεία, πάνω από τα έδρανα, είχαν καταφέρει όμως να φωτογραφήσουν το χαρτί με τις σημειώσεις που κρατούσε ο Μπερλουσκόνι μπροστά του. Σε πέντε γραμμές γράφει: «308 (8 προδότες), ανατροπή, ψήφος, αναλαμβάνω δράση [επισημοποίηση παραίτησης], πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία λύση».
Ήταν απλώς σημειώσεις, αλλά για τους σχολιαστές αποδεικνύουν ότι ο Μπερλουσκόνι προτίθεται να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών -απορρίπτεται δηλαδή κατά τα φαινόμενα η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.
Μετά την ψηφοφορία ο Ιταλός πρωθυπουργός προσήλθε σε σύσκεψη κορυφής με ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος έχει ζητήσει ανοιχτά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον γραμματέα του Pdl Αντζελίνο Αλφάνο.
Πριν τη σημερινή ψηφοφορία  ο Μπερλουσκόνι διέψευσε σε υψηλούς τόνους τη φημολογία παραίτησης, λέγοντας πως «θέλει να δει κατάματα του προδότες» και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στην κυβέρνηση του. Όμως, η σημερινή ψηφοφορία δείχνει να καθιστά αναπόφευκτη την παραίτηση. Ο Καβαλιέρε επιχείρησε να φρενάρει την εσωκομματική «εξέγερση» και να κερδίσει πίσω μεγάλη ομάδα βουλευτών του Pdl που τον εγκατέλειψε, αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.
«Ναι» ψήφισαν 308 βουλευτές, 323 δεν ψήφισαν, και ένας απείχε. Ήταν μία ήττα πολύ βαρύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, όπως τονίζει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Έντεκα «αντάρτες» της κεντροδεξιάς έστειλαν το μήνυμά τους απέχοντας από την ψηφοφορία.

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ»

«Σας ζητώ, κύριε πρωθυπουργέ, με όλη μου τη δύναμη, επιτέλους να λάβετε υπόψη σας την κατάσταση και να παραιτηθείτε. Η κυβέρνηση δεν έχει πια την πλειοψηφία σε αυτή Βουλή» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερλουίτζι Μπερσάνι, καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπορεί να δανείζεται η Ιταλία στις αγορές, καθώς τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων προσεγγίζουν την «κόκκινη γραμμή» του 7%.
Σε νέα υψηλά είχαν σκαρφαλώσει την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, φοβούμενοι μία «νέα, μεγαλύτερη Ελλάδα».
Το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών και το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc προσήλθαν στην αίθουσα της Βουλής, αλλά δεν ψήφισαν, γεγονός που επέτρεψε την κύρωση του νομοσχεδίου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά τώρα από τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, και να ανοίξει ο δρόμος σε μία κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι επανέλαβε ότι εάν δεν παραιτηθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση η αντιπολίτευση πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.

Οι πρώτες αντιδράσεις

μετά την ήττα

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή αποτελεί βαριά ήττα για τον ιταλό πρωθυπουργό, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές. Ο ισολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2010 εγκρίθηκε από 308 βουλευτές, 323 δεν ψήφισαν, ενώ ένας απείχε.
Η βουλή ενέκρινε τον απολογισμό αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πλέον δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ισολογισμός πέρασε μόνον χάρη στην επιλογή των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν ανοικτά το μέτρο και στους αντάρτες της κεντροδεξιάς, που έστειλαν, έμμεσα μήνυμα στον Μπερλουσκόνι-απέχοντας, και αυτοί, από την διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Μια ήττα πολύ βαρύτερη από τις προβλέψεις» υπήρξε το αποτέλεσμα για τον πολιτικό αναλυτή της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, Στέφανο Φόλι. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ιταλός πρωθυπουργός συνεδρίασε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, και τον υπουργό εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αριθμούς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», φέρεται να τους είπε.

«Περιμέναμε άλλες αριθμητικές ισορροπίες. Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα της ψήφου της βουλής και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Αλτέρο Ματεόλι.
Ο κεντροδεξιός βουλευτής Αντόνιο Μαρτίνο τόνισε ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί και αξίζει, σίγουρα, να τελειώσει την πολιτική του καριέρα με καλύτερο τρόπο, χωρίς να ντροπιαστεί».

 

 

 

Πρεμιέρα εποπτείας

 

Το απόγευμα, έφθασαν στην Ρώμη οι επιθεωρητές της Επιτροπής, για να διαπιστώσουν πώς εννοεί, η Ιταλία, να εφαρμόσει τα μέτρα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν ζητηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το