Photo Gallery, Τοπικά

Έφοδοι επιθεωρητών Εργασίας σε επιχειρήσεις

Μεικτό κλιμάκιο του ΕΚΒ και του ΣΕΠΕ Μαγνησίας, επισκέφτηκαν επιχειρήσεις και εργοτάξια στη Βιομηχανική περιοχή του Βελεστίνου

 

Αποφασισμένη για την πάταξη κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς και τη διαφύλαξη των προβλεπόμενων από την εργατική Νομοθεσία όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, ιδίως στη σημερινή οικονομική και πολιτική «αναμπουμπούλα», είναι η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου που, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, ξεκίνησαν νέο γύρο επισκέψεων στις βιομηχανίες της περιοχής.

«Στόχος του ΕΚΒ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, να αποθαρρυνθούν οι εργοδοτικές βλέψεις για εκμετάλλευση των Νομοθετικών κενών ή των αντεργατικών Νόμων που εκπηγάζουν απ’ το μνημόνιο και αποσκοπούν στην ανατροπή των εργατικών κεκτημένων, με την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, την καθιέρωση της ελαστικής εργασίας και αμοιβής.

Στο πλαίσιο αυτό, μεικτό κλιμάκιο του ΕΚΒ και του ΣΕΠΕ Μαγνησίας, αποτελούμενο από τον πρόεδρο κ. Θαν. Παπαδημόπουλο και διοικητικούς και τεχνικούς επιθεωρητές Εργασίας, επισκέφτηκαν επιχειρήσεις και εργοτάξια στη Βιομηχανική περιοχή του Βελεστίνου, αλλά και το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ.

Στο «ποινολόγιο» της Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφηκαν: μία περίπτωση δίμηνης καθυστέρησης δεδουλευμένων αποδοχών (σε εργαζόμενους επιχείρησης), ενώ διαπιστώθηκε και η μη πλήρωση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στο τεχνικό εργοτάξιο, που εκτελεί τα έργα στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου.

Το ΕΚΒ, θα συνεχίσει και θα εντείνει τους ελέγχους, για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση όλων των εργαζόμενων, ώστε να μην τηρούν παθητική στάση, αλλά να αντιδρούν και να καταγγέλλουν αυτές τις αυθαιρεσίες, στα αρμόδια Συλλογικά Συνδικαλιστικά και Εποπτικά Όργανα για τις περαιτέρω ενέργειες».

 

Χειριστής χωρίς δίπλωμα

Μεταξύ των παραβάσεων που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Εργασίας σε εργοτάξιο της περιοχής, ήταν η χρήση εκσκαπτικού μηχανήματος από άτομο που δεν κατείχε την απαιτούμενη άδεια χειριστή και οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας τόσο των εργαζομένων στο εργοτάξιο όσο και διερχομένων.

Επίσης σε εργοστάσιο της περιοχής, από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές, προέκυψε πως οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Σε βάρος των παραβατών, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διοικητικών και χρηματικών ποινών.

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, έχει προγραμματίσει περισσότερους από 500 ελέγχους, για εργασιακές σχέσεις στη Μαγνησία.

Από την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σ.ΕΠ.Ε. προκύπτει ότι κατά το έτος 2011 οι υπηρεσίες του πραγματοποίησαν στη χώρα συνολικά 60.203 ελέγχους και επέβαλαν σε εργοδότες- παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας 11.616 κυρώσεις (6.336 μηνύσεις, 4.469 πρόστιμα συνολικού ύψους 14.402.529 € και 811 διακοπές εργασιών).

Επιπροσθέτως, οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία διερεύνησαν τις αιτίες 5.203 εργατικών ατυχημάτων τα οποία αναγγέλθηκαν στο Σ.ΕΠ.Ε., εκ των οποίων τα 70 ήταν θανατηφόρα. Από τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τα 31 χαρακτηρίσθηκαν, με βάση τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις, ως «παθολογικά», δηλαδή ως οφειλόμενα σε παθολογικά αίτια. Τα εκτός των παθολογικών θανατηφόρα ατυχήματα ανήλθαν σε 39.

Οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων κατά το έτος 2011 διενήργησαν 21.345 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 9.843 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 19.875.087 €.

Κατά το έτος 2011 οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σ’ όλη τη χώρα πραγματοποίησαν 28.150 ελέγχους και επέβαλαν 2.171 κυρώσεις (775 μηνύσεις, 590 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.704.111 € και 806 διακοπές εργασιών).

Όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των πραγματοποιηθέντων ελέγχων (28.150), αυτοί ξεπέρασαν κατά 3,86% τον αριθμό των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί (27.103) για το έτος 2011, ενώ σε σύγκριση με το έτος 2010, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 11,4%.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το