Οικονομία

Έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών για την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη»

Έναρξη σε λίγες ημέρες λειτουργίας των νέων φορέων

Ουρά φορέων του Δημοσίου για τις μετατάξεις προσωπικού

ΑΘΗΝΑ, 21.

Καθ’ όλα έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών για την έναρξη λειτουργίας του «Καλλικράτη» σε λίγες ημέρες.  Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε τις ενέργειες που έγιναν ώστε οι νέοι ΟΤΑ και οι νέες αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Ο υπουργός ανέφερε την προετοιμασία που έγινε μέχρι σήμερα και επαίνεσε το έργο και κυρίως τα αντανακλαστικά του ΣτΕ που παρά τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Ολοκληρώθηκαν, είπε ο κ. Ραγκούσης, τα σεμινάρια όλων των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έλαβαν μέρος έφτασαν τους 450 και οι δημοτικοί τους 4.500. Εν ολίγοις, η συμμετοχή τους άγγιξε το 90%.

Τα προεδρικά διατάγματα (21 τον αριθμό) είναι ήδη έτοιμα για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού το ΣτΕ έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο.

Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν (προαιρετικές και υποχρεωτικές) και θα ανακοινωθούν και επισήμως ώστε να γίνουν οι μετακινήσεις την κατάλληλη ώρα. Παράλληλα είναι έτοιμες και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις οποίες έχει εκφράσει τη γνώμη της και η ΚΕΔΚΕ.

Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία με τα κτίρια, όπως και η σήμανση με τις πινακίδες και τις σφραγίδες.  Σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει και το ΑΦΜ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν μόνα τους τα νέα Νομικά Πρόσωπα να πάρουν ΑΦΜ.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουν τα πάντα στα χέρια τους» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η στελέχωση με 19 ειδικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (19 υπάλληλοι από μετατάξεις) για τις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Ο Καλλικράτης είναι σε έκταση και σε βάθος η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «με αυτόν αλλάζει η λειτουργία όχι μόνο των ΟΤΑ αλλά και του ίδιου του κράτους».

Αναφερόμενος τέλος στις μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είπε ότι οι υπάλληλοι θα περάσουν αυτοδικαίως στο προσωπικό των αιρετών περιφερειών. Αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στα χρέη των δήμων είπε ότι «τα δάνεια των δήμων αγγίζουν τα 2 δισ. ενώ σε 1 δισ. ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους.  «Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη, ούτε το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει εξ αιτίας των δήμων» υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν το έργο τους οι 13 επιτροπές ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Τέλος σε κάποιους δήμους δόθηκαν προκαταβολές και επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Πρόκειται για τη Νίκαια, το Ζεφύρι και τη Ζάκυνθο.

Ουρά φορέων για τις μετατάξεις

Ουρά για µμετατάξεις κάνουν οι φορείς του ∆ηµοσίου σε µια προσπάθεια να καλύψουν τα σοβαρά κενά που παρουσιάζουν σε ανθρώπινο δυναµικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε αιτήµατα από 256 φορείς του ∆ηµοσίου για την κάλυψη 10.700 θέσεων. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η καταγραφή των αναγκών έγινε προκειµένου να προχωρήσει σε πρώτη φάση η µετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού (2.700 υπάλληλοι) που προέκυψαν από την εξυγίανση των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί τεστ για τη γενικευµένη εφαρµογή του συστήµατος µετατάξεων ανάµεσα σε φορείς του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.

Η πρώτη πιλοτική δοκιµή έγινε µε τις εθελοντικές και υποχρεωτικές µετατάξεις του «Καλλικράτη», που ολοκληρώθηκαν µε απόλυτη επιτυχία και το µετατασσόµενο προσωπικό θα βρίσκεται στα νέα πόστα την 3η Ιανουαρίου 2011.

Συνολικά, µετακινήθηκαν περίπου 6.500 υπάλληλοι και διασφαλίστηκε πως δεν θα επηρεαστεί η οικογενειακή τους ζωή, δηλαδή θα εργάζονται σε περιοχές όπου απασχολούνταν µέχρι τώρα.

Οι κενές θέσεις που επιθυµούν να καλύψουν οι φορείς στάλθηκαν προς το υπουργείο Υποδοµών, το οποίο θα καλέσει το πλεονάζον προσωπικό να υποβάλει αιτήσεις.

Οι εργαζόµενοι των εταιρειών του ΟΣΕ θα έχουν δικαίωµα να δηλώσουν έως τρεις επιλογές θέσεων στις οποίες επιθυµούν να µεταταχθούν. Βάσει αυτών, θα γίνει η τοποθέτηση των υπαλλήλων µε γνώµονα τον σεβασµό στις προτιµήσεις και την παραµονή τους εντός των ορίων του νοµού όπου ήδη απασχολούνταν.

Σε περίπτωση όµως που παρατηρηθεί πληθώρα αιτήσεων για τις ίδιες θέσεις σε κάποιον νοµό, τότε θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως ορίζονται από τον νόµο περί µετατάξεων, δηλαδή η οικογενειακή κατάσταση, η προϋπηρεσία κ.ά.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του µετατασσόµενου προσωπικού.  Βάσει των αιτηµάτων που έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, η συντριπτική πλειονότητα των κενών θέσεων που ζητείται να καλυφθούν µε µετατάξεις προέρχεται από το χώρο της υγείας, καθώς περισσότερα από 60 νοσοκοµεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύµατα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ενώ σηµαντικές ανάγκες καταγράφονται και στον τοµέα της Αυτοδιοίκησης, όπου περίπου 70 δήµοι και νοµαρχίες έστειλαν θέσεις προς κάλυψη.

Από τις 10.700 συνολικά θέσεις προωθήθηκαν για κάλυψη από το προσωπικό του ΟΣΕ κατά προτεραιότητα εκείνες που προέρχονται από νοσοκοµεία και κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύµατα, ασφαλιστικά ταµεία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα δικαστήρια, το υπουργείο Πολιτισµού, τις περιφέρειες, τις νοµαρχίες και τους δήµους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το