Κόσμος

Έτοιμος για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα

Για την έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί επίσημα την Κυριακή σε μία μικρή τελετή στον Λευκό Οίκο.

Η δημόσια τελετή για την ορκωμοσία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, ενώπιον εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ο πρόεδρος θα ορκιστεί στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου, σε ένα σχετικά περιορισμένο χώρο.

Οι δύο τελετές είναι απαραίτητες να γίνουν, διότι σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, η θητεία του προέδρου τελειώνει το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου και αυτομάτως πρέπει να ξεκινήσει η νέα.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί προηγουμένως το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Άρλιγκτον, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί στην κατοικία του, βορειοδυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η πιο εντυπωσιακή τελετή και η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, (ώρα Ουάσιγκτον), όπου ο Ομπάμα θα ορκιστεί σε ειδική εξέδρα μπροστά από το Καπιτώλιο.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και εθελοντές έχουν εργαστεί για την τελετή που θα γίνει τη Δευτέρα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ομπάμα σήκωσε τα… μανίκια και φόρεσε τα γάντια του για να στολίσει ένα σχολείο μαζί με τη σύζυγό του και άλλους εθελοντές.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης ορκωμοσίας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Φέτος, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου το μισό ή το ένα τρίτο του αριθμού αυτού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το