Οικονομία

Έσοδα με… συμπάθεια ζητά από τις ΔΟΥ ο Χ.Θεοχάρης

ΔΟΥ

Βομβαρδίζει με εγκυκλίους τους εφοριακούς ο γγ Εσόδων Χ.Θεοχάρης στην προσπάθειά του να αυξήσει τα έσοδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καταγράφουν απόκλιση 500 εκατ. ευρώ. Μετά την επιστολή για άσκηση ποινικών διώξεων κατά εκείνων που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, ο κ. Θεοχάρης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, σημειώνοντας ότι οι ΔΟΥ θα πρέπει να διασφαλίσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να στέκονται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία:

«Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους, δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός των φορολογούμενων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους. Δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται. Στο πλευρό του οικογενειάρχη που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παράλληλα, ωστόσο, καλεί σε συστράτευση τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλισθεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Όπως σημειώνεται ο εισπρακτικός μηχανισμός αποτελεί το θεματοφύλακα του Κρατικού Προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξει από αστοχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 καταγράφουν ήδη απόκλιση 500 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως 1 στους 4 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ δεν υπέβαλε δήλωση τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα  (σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση) τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαμορφωθούν τον Ιανουάριο στα 1,54 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,709 δισ. ευρώ. Αλλά και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης η κυβέρνηση ανέμενε τον Ιανουάριο 993 εκατ. ευρώ και τελικώς εισέπραξε 699 εκατ. ευρώ.

Από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων το Δημόσιο ανέμενε τον Ιανουάριο 792 εκατ. ευρώ και τελικώς άντλησε 766 εκατ. ευρώ, ενώ από το Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ανέμενε 8 εκατ. ευρώ και τελικά εισέπραξε 9 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τον Ιανουάριο στήριξαν οι φόροι στην περιουσία που διαμορφώθηκαν στα 248 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 139 εκατ. ευρώ.

Σύσκεψη για την πορεία των εσόδων πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης υπό τον υπουργό Γ.Στουρνάρα, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της 14μελούς επιτροπής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το