Πολιτισμός

Έρωτας και ιστορία σαν «Φιλμ Νουάρ»

Ο βραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης θα παρουσιαστεί το τελευταίο του βιβλίο «Φιλμ Νουάρ» σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου.

Με γραφή που πιστοποιεί τη συγγραφική δεινότητα του Δημήτρη Στεφανάκη, περιγραφές που παραπέμπουν στα κλασικά έργα της γαλλικής λογοτεχνίας και πλοκή που συνεπαίρνει το «Φιλμ Νουάρ» δίκαια αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και υμνήθηκε από τους βιβλιοκριτικούς. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η Ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο. Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητεί στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτηματικά για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;

Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή. Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή: Νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα…

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το «Μέρες Αλεξάνδρειας», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και το «Φιλμ Νουάρ»  εκδόθηκε στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στις «Διαδρομές» σχετικά με τη σημερινή του παρουσίαση στο Βόλο είναι πόλη που ο ίδιος επιδίωξε να έρθει, καθώς «γνωρίζω το Βόλο και γνωρίζω ότι η πόλη έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Η διοργάνωση από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και το Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» με ευχαριστεί ιδιαίτερα, καθώς το «Φιλμ Νουάρ» διαδραματίζεται στο Παρίσι, στη Γαλλία». Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόθεση του Δημήτρη Στεφανάκη είναι η άμεση επαφή με τους αναγνώστες που θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει απόψε και στην πόλη μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το