Οικονομία, Πολιτική

Έρχονται φορολογικές ανατροπές από το 2013

Έρχονται αλλαγές σε φοροαπαλλαγές, τεκμήρια διαβίωσης και αποδείξεις

 

Τις αλλαγές στα φορολογικά νομοσχέδια που ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και υπόσχεται ένα νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013.
Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο υφυπουργός προαναγγέλλει ότι καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, θεσπίζεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, «ανατρέπονται» οι αποδείξεις, μειώνονται οι φόροι μεταβίβασης, έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013.
Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, ωστόσο, ότι «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».
«Πρέπει να κινηθούμε στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται» τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.
Για το σύστημα των αποδείξεων επισημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα», ενώ για το 2013 αναφέρει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα. Για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 σημειώνει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί «η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων».
Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια που ενδέχεται να εφαρμοστούν για τις φοροαπαλλαγές και ποιο είναι το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να καταργηθούν, ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει σε κάποια πρόταση.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, σημειώνει ότι «πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. σε έσοδα), με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας». Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, λέει ότι «στη χρονική περίοδο που διανύουμε» η αύξηση των τιμών «δεν είναι ρεαλιστική», ενώ προαναγγέλει αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου με κατεύθυνση «την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο, σημειώνει «ότι προκειμένου να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προωθήσουμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια».

 Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση

«Στόχος μας είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος με βάση τις δέκα αρχές που ανέφερα στη Βουλή, δηλαδή, Διαφάνεια, Ουδετερότητα, Ευρύτητα Φορολογικής Βάσης, Απλότητα, Σταθερότητα, Λειτουργικότητα, Ανάπτυξη, Ισορροπία Φόρων, Ισότητα και Νομιμότητα. Επίσης κεντρική θέση στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση καταλαμβάνει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την επανεκκίνηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τις στοχευμένες διασταυρώσεις και τους προληπτικούς ελέγχους», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης.
Μιλώντας ειδικότερα για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή (πάταξης της φοροδιαφυγής) που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας , τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι «παραμένει πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης είναι συνάρτηση της ανάγκης σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης για αποτελεσματική ενίσχυση της αγοράς και του τουρισμού, ώστε αφενός να λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικότητας και της μείωσης των τιμών και αφετέρου να επηρεάσει σημαντικά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού πακέτου κατά τη διαμόρφωσή του».

«Μείωση της φορολογίας, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αυστηρές ποινές μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη, αλλά επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα γι’ αυτά θέματα μελλοντικά όταν θα έχουμε επιτύχει τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μας μεγεθών», προσθέτει ο υφυπουργός Οικονομικών.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα το 2013, αναφέρει ότι «με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό που ήδη έχουμε κάνει ως υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα με εξαίρεση ίσως τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού. Πρέπει πλέον να κινηθούμε στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το