Photo Gallery, Τοπικά

Έρχονται τα πρώτα χιόνια



Αγριεύει ο καιρός πάλι από σήμερα

 

 

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

 


 

 

Μικρό διάλειμμα ήταν η καλοκαιρία που επικράτησε χθες και προχθές στη Μαγνησία και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Από σήμερα ο καιρός επιδεινώνεται σταδιακά με βροχές και καταιγίδες και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά, που θα κάνουν την εμφάνισή τους τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Παράλληλα ενισχύονται και οι βορειοανατολικοί άνεμοι, που θα φθάσουν και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αιτία της νέας επιδείνωσης του καιρού ένα βαρομετρικό χαμηλό που ενισχύεται μάλιστα στη δυτική Ελλάδα και το οποίο κινούμενο ανατολικότερα θα επηρεάσει το επόμενο τριήμερο τον καιρό όλης σχεδόν της χώρας. Μάλιστα στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας τα φαινόμενα ίσως είναι κατά τόπους έντονα το Σαββατοκύριακο.

Η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε ήδη στη βόρεια Ελλάδα, θα επεκταθεί σήμερα νοτιότερα και ανατολικότερα, κυρίως από το απόγευμα, με σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, αύξηση των νεφών σε ένα μεγάλο τμήμα των κεντρικών περιοχών, καθώς και του Αιγαίου και βροχές όσον αφορά τα προσήνεμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, από το πρωί σήμερα αναμένονται νεφώσεις, που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές ή καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα, που θα είναι εντονότερες στα ορεινά του Νομού. Η θερμοκρασία θα πέσει 7-8 βαθμούς σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα (25,5 βαθμοί Κελσίου χθες στο Βόλο) και δεν θα ξεπεράσει τους 17 στα πεδινά και τους 13 στα ορεινά-ημιορεινά. Αύριο Σάββατο αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, που στα πεδινά δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς και στα ορεινά τους 10. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί.

Μάλιστα στα ορεινά του Πηλίου και της Όθρυος όλη την ημέρα αύριο το θερμόμετρο θα κινείται σε μονοψήφια νούμερα. Την Κυριακή ο καιρός γίνεται πλέον χειμωνιάτικος, καθώς στις κορυφές του Πηλίου και της Όθρυος, πάνω από τα 1300 μέτρα, αναμένεται χιονόστρωση, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα πεδινά και ημιορεινά θα βρέχει. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο και στο Βόλο δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς.

Χαρακτηριστικό του καιρού την Κυριακή και τη Δευτέρα θα είναι οι ισχυροί βοριάδες και στα ηπειρωτικά της ανατολικής Θεσσαλίας πέρα από τη θάλασσα, που θα ρίξουν τη θερμοκρασία σε μονοψήφια νούμερα και στα πεδινά. Έτσι τη Δευτέρα, αν και αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι, από το απόγευμα ο καιρός βελτιώνεται. Η ελάχιστες θερμοκρασίες όμως στο Βόλο θα φθάσουν τους 7-8 βαθμούς.

Αιτία η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη και ενδεχομένως η ψυχρή εισβολή, που θα βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από την περιοχή.

Συγκριτικά με τις χθεσινές μέγιστες θερμοκρασίες την ερχόμενη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείχνει στο Βόλο 12 βαθμούς χαμηλότερα…

Ουσιαστική βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη. Ωστόσο το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ανεβεί πολύ και να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα ο κ. Τακούδης προβλέπει ένα 7ήμερο τουλάχιστον καλοκαιρίας, το πάλαι ποτέ μικρό καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου. Προς τα τέλη του μήνα προβλέπεται πάντως νέα ψυχρή εισβολή. Και στις αρχές Νοεμβρίου προβλέπεται καλός καιρός, αλλά από τα μέσα του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, θα έρθει και στα πεδινά ο χειμώνας.

 

Θερμότερη φέτος η Μεσόγειος

Στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου, οι θερμοκρασίες φέτος είναι κατά 2 βαθμούς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το ωκεανογραφικό σύστημα «Ποσειδών». Η σύγκριση των τιμών έγινε στο τέλος του Αυγούστου, οπότε σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές.

Οι χαμηλότερες τιμές  παρατηρούνται στο ανατολικό Αιγαίο και οφείλονται στο φαινόμενο του μελτεμιού. Ο επιφανειακός άνεμος, βόρειας συνισταμένης, εκτρέπει τα επιφανειακά ύδατα προς τα δεξιά, σε σχέση με τη φορά του ανέμου (δηλαδή προς τα ανατολικά), με αποτέλεσμα να “αντλεί” ψυχρότερα νερά από μεγαλύτερα βάθη προς την επιφάνεια. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, γι αυτό και θερμαίνεται εντονότερα τους θερινούς μήνες. Η φετινή εντονότερη θέρμανση, οφείλεται περισσότερο στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία σε ένα μεγάλο τμήμα της λόγω των αντικυκλωνικών συνθηκών δεν προκάλεσε έντονους επιφανειακούς ανέμους, αντιθέτως με πέρσι. Οι 28 βαθμοί στα κεντρικά της τμήματα, μπορεί να θεωρηθούν ότι πλησιάζουν αρκετά αυτές που συναντάμε σε τροπικές περιοχές (26.5 βαθμούς και άνω). Η αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των θαλάσσιων ξενικών ειδών. Από 128 (γνωστός μέχρι το τέλος του 2005) ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 156 σήμερα. Τα περισσότερα είναι ζωοβενθικά είδη (69) και ακολουθούν τα ψάρια (39) και τα μακροφύκη (30) σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το