Πολιτική

Έρχεται ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Την Παρασκευή οι αποφάσεις της κυβέρνησης, που στοχεύει στην είσπραξη 2 δις. ευρώ

Το αφορολόγητο όριο, ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των αγροτεμαχίων, καθώς και η αντιμετώπιση των ακινήτων Βιομηχανικών Περιοχών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ακινήτων που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα, είναι τα ζητήματα που πρόκειται να διευκρινιστούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα υποκαταστήσει ΦΑΠ και ειδικό τέλος ακινήτων και θα πληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τέθηκε εκ νέου το θέμα του αφορολογήτου ορίου, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί εάν θα είναι 50.000 ή 100.000 ευρώ.
Οι φορολογικοί συντελεστές θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1%, ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα.
Το βασικότερο πρόβλημα για την οριστικοποίηση του νέου φόρου, ανέκυψε όσον αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς, οδηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις σε πολύ υψηλές αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός Αττικής, με αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση.
Οι ειδικοί της Επιτροπής, επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος, και δεν αποκλείεται να κλείσει το θέμα στη σύσκεψη της Παρασκευής.
Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστούν και διάφορα αιτήματα εξαιρέσεων ή ειδικής μεταχείρισης που έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς.
Στο νέο φόρο θα υπαχθεί το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, δηλαδή και τα αγροτεμάχια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη σε ετήσια βάση εσόδων που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κατά ριπάς τα ραβασάκια

Μηνιαίο θα είναι το ραντεβού των ιδιοκτητών ακινήτων με την Εφορία, καθώς μέχρι το τέλος του έτους, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώνουν και από μία δόση φόρου.
Ενδεικτικά, μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο από τις τρεις δόσεις.  Η τρίτη θα καταβληθεί τέλη Φεβρουαρίου. Η συνέχεια έπεται τον Μάρτιο, όταν η ΓΓΠΣ θα στείλει τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011, επίσης σε τρεις δόσεις.
Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2012, επίσης σε τρεις δόσεις.
«Τρέχει» επίσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα, οι τελευταίες δόσεις του οποίου θα καταβληθούν μέχρι τον Μάιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ: ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Κατάργηση αντικειμενικών τιμών θέλει η τρόικα

Νέες ανατροπές από την τρόικα στην αγορά ακινήτων. Ζητά, σύμφωνα με το

«Εθνος», την κατάργηση του συστήματος αντικειμενικών αξιών, αλλά και την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, οι δανειστές ήγειραν εκ νέου τα δύο ζητήματα με αφορμή τη διατύπωση της γνώμης τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση λόγω της ύφεσης. Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι στη διάρκεια επικοινωνίας στελεχών του υπουργείου με κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, οι τελευταίοι ζήτησαν να παύσει η ισχύς του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Το επιχείρημά τους, γράφει το δημοσίευμα, είναι πως πρόκειται για μία στρεβλή μέθοδο η οποία δεν αποδίδει στην πραγματικότητα τις τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει φοροδιαφυγή και αφετέρου να προκαλείται «φούσκα» στην αξία τους.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν πιο επιτακτικά πρότασής τους για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη της αγοράς τα οποία θα αποτυπώσουν τις πραγματικές, εμπορικές, τιμές των κτιρίων, οικοπέδων κ.λπ. και ανά τακτά διαστήματα, ίσως και μια φορά τον χρόνο, θα ελέγχουν τυχόν μεταβολές.
Το δεύτερο θέμα που άνοιξε η τρόικα προκαλώντας νέο… πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς. Ως γνωστόν η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έδωσε νέα ετήσια παράταση στην απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων και της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ.
Πληροφορίες της εφημερίδας θέλουν τους εκπροσώπους της τρόικας να ζήτησαν από το υπουργείο το «άνοιγμα» των πλειστηριασμών. Δηλαδή αυτοί να επιτραπούν και να αρθεί η απαγόρευση. Το σκεπτικό που ανέπτυξαν στην επικοινωνία που είχαν με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έχει να κάνει με την ανάγκη της συμπίεσης περαιτέρω των τιμών των ακινήτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το