Photo Gallery, Τοπικά

Έργα 154,4 εκ. ευρώ στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Βόλου

 

Σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με το διευθυντή προγραμματισμού κ. Στάθη Νικηφόρο

Με έργα προϋπολογισμού 154,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Βόλου, που περιλαμβάνει κοστολογημένες δράσεις για την τριετία 2012-2014. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως στόχος της εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου ήταν να συμπεριληφθούν σε αυτό δράσεις εφικτές και να μην προκληθεί η κοινωνία από υπερφίαλους σχεδιασμούς και υπέρογκους προϋπολογισμούς, που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με το διευθυντή προγραμματισμού κ. Στάθη Νικηφόρο, ενώ τονίστηκε ότι στο σχεδιασμό έχουν συμπεριληφθεί και σταθερές διεκδικήσεις της περιοχής όπως το τελεφερίκ και το πάρκιν της Πορταριάς, καθώς πρόκειται για έργα που προωθούν τον τουρισμό.

Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αποκλειστικά του Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 50.910.361 € συνολικά για την τριετία 2012-2014 και αναλυτικά κατ’ έτος: για το 2012 ανέρχεται σε 18.265.687€, για το 2013 ανέρχεται σε 22.616.873€ και για το 2014 ανέρχεται σε 10.027.800€.

Για το Νομικό Πρόσωπο προβλέπονται μέσα στην τριετία 4,4 εκατομμύρια ευρώ και για την Κοινωφελή Επιχείρηση 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΔΕΥΑΜΒ προβλέπεται να απορροφήσει 80 εκατομμύρια ευρώ και η Αναπτυξιακή του Δήμου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το 57% των δράσεων του «στενού» Δήμου θα αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, ενώ το 31% την κοινωνική πολιτική. Αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά καταλαμβάνουν οι ίδιοι τομείς και στις δράσεις του Νομικού Προσώπου αλλά και της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τα έργα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου που δεν έχουν αποπληρωθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές απαιτούνται τρία  εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν.

Οι περισσότερες δράσεις του επιχειρησιακού προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ και το ΕΣΠΑ, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος ενώ όπως δήλωσε ο κ. Νικηφόρος το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησης αφορά στο έτος 2012 και 2013. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους 2012 υπάρχει μεγαλύτερη κατανομή επενδυτικών πόρων για το Δήμο. Αυτό οφείλεται στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, των οποίων η υλοποίηση έχει προχωρήσει στο διάστημα αυτό και έτσι υπάρχει αυξημένη ροή χρηματοδότησης από τους κεντρικούς και περιφερειακούς πόρους και η οποία συνεχίζεται και για το έτος 2013. Οι άξονες στους οποίους κινούνται τα έργα είναι Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός, Τοπική Οικονομία – Απασχόληση, Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας του Δήμου. Στα προτεινόμενα έργα μέσω του προγράμματος Jessica περιλαμβάνονται παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης δημοτικών και δημοσίων κτιρίων δικτύων φωτισμού, υπόγειος χώρος στάθμευσης στην Πορταριά, τo Αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια, η ανάπλαση τριών κτιρίων στα Πέτρινα Αγριάς, η δημιουργία πάρκου πατινάζ skateboard και η δημιουργία εγκαταστάσεων Logistics στο χώρο των παλαιών Σφαγείων.

Στα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που διεκδικούνται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η δημιουργία μουσείου Ντε Κίρικο, η δημιουργία συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η εξεύρεση λύσης για το ξενοδοχείο «Θεοξένεια», το πάρκιν Φιλελλήνων, αναζήτηση λύσεων για αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, δημιουργία Μουσείου Μυθολογικού Πάρκου Αργούς, ολοκλήρωση κατασκευής Δημοτικού Θεάτρου, ανακαίνιση και αξιοποίηση Κίτρινης Αποθήκης, διαμόρφωση τεσσάρων αποθηκών στο τελωνείο, ειδική μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, τελεφερίκ και μελέτη σύνδεσης της προτεινόμενης αφετηρίας τελεφερίκ με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, δημιουργία εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας, αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ΙΑΣΩΝ Α.Ε., η δημιουργία δικτύου τραμ Βόλου – Ν. Ιωνίας, η κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στον Περιφερειακό, η αναβάθμιση του κυκλώματος Πηλίου, η οδική παράκαμψη Άλλης Μεριάς, η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μικροθηβών, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού από Μπουρμπουλήθρα μέχρι Λεχώνια, η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας, η υλοποίηση διοικητικού – εμπορικού κέντρου στο στρατόπεδο Γεωργούλα, η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του αεροδρομίου με το Βόλο και άλλες θεσσαλικές πρωτεύουσες η ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου, η σύνταξη Κτηματολογίου, η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το