Τοπικά

Έντονη προεκλογική αντιπαράθεση για τη ΔΕΥΑΜΒ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ2

Χωρίς προηγούμενο ήταν η πολιτική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου χθες, όπου για πέντε ώρες και με αφορμή συζήτηση για τη ΔΕΥΑΜΒ, βγήκαν «μαχαίρια» μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Προσωπικές αντιπαραθέσεις, ύβρεις, χαρακτηρισμοί, αποχωρήσεις και ατέρμονη συζήτηση άνευ ουσίας διαμόρφωσαν εικόνα προεκλογικού κλίματος και έδωσαν το πολιτικό στίγμα για τα όσα πιθανότατα να ακολουθήσουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2014.

Πρωταγωνιστές αυτής της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ο δήμαρχος Βόλου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ο σύμβουλος κ.κ. Μουλάς και Δουλόπουλος αντίστοιχα. Πολιτική τοποθέτηση του δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη για συμπεριφορές, απόψεις και ενέργειες πυροδότησαν εντονότατη αντιπαράθεση με τον κ. Μουλά και τον κ. Δουλόπουλο.

Το εκρηκτικό κλίμα της συνεδρίασης άρχισε να διαμορφώνεται από τα πρώτα μάλιστα λεπτά με την παρουσία κατοίκων του Πηλίου, οι οποίοι ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης του νερού σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι η μέχρι τώρα διαβούλευση ήταν «κοροϊδία» και συμβούλους της αντιπολίτευσης να συνηγορούν υπέρ τους. Ο δημοτικός σύμβουλος μάλιστα κ. Κλημόπουλος είπε ότι παραβιάζεται προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ειδική συνεδρίαση σχετικά με το νερό του Πηλίου. Ακολούθησε η αποχώρησή του, όπως και του κ. Μολοχίδη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το νερό Πηλίου σε δήλωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή παραπληροφορεί, δεν υπήρξε πραγματικός διάλογος και διαβούλευση και τόνισε πως «δεν είναι υποχρεωμένοι να νομιμοποιούν με την παρουσία τους διαδικασίες με καθαρά πολιτικάντικο χαρακτήρα». Αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Κίνησης για ειδική συνεδρίαση, κάτοικοι του Πηλίου αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου φωνάζοντας συνθήματα, με χαρακτηριστικότερο «η χούντα δεν τελείωσε το ’73». Μαζί τους αποχώρησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Δρόμοι Συνεργασίας.

Μετά τις αποχωρήσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγο και μέχρι να ολοκληρωθεί η εισήγηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Λεων. Μαυρογιάννη. Μία εισήγηση σε γενικό περίγραμμα για τη λειτουργία της νέας ΔΕΥΑΜΒ.

Στη συνέχεια άνοιξε ο κύκλος των τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων, κυρίως της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και άσκησαν δριμύτατη κριτική σε σχέση με τη ΔΕΥΑΜΒ τονίζοντας με έμφαση ότι το νερό δεν είναι ποιοτικό και είναι από τα ακριβότερα σε σχέση με άλλες πόλεις. Ο κ. Δουλόπουλος έκανε λόγο για εικόνα διαλυμένης Επιχείρησης για να καταλήξει απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή «με τη ΔΕΥΑΜΒ τα κάνατε μούσκεμα».

Κριτική ασκήθηκε και από το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κων. Νίκου, ο οποίος επεσήμανε πως η εισήγηση δεν δείχνει διάθεση για έργο. «Πρέπει να δώσουμε καλής ποιότητας και φθηνό νερό στον πολίτη. Να αξιοποιήσουμε το πηγαίο νερό και να αντιμετωπιστεί στο πρόβλημα των διαρροών και του νερού που χάνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική αντιπαράθεση

Η τοποθέτηση του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Π. Σκοτινιώτης πυροδότησε στην ουσία την έντονη αντιπαράθεση. Η αναφορά του δημάρχου άρχισε με το σχολιασμό του συνθήματος «η χούντα δεν τελείωσε το ’73» – με το οποίο έγιναν οι αποχωρήσεις – για να καυτηριάσει συμπεριφορές και ενέργειες ομάδων που επιχειρούν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις. «Σέβομαι τη συμπεριφορά και του μεμονωμένου πολίτη. Υπάρχουν όμως συμπεριφορές, ισοπεδωτικές, απαξιωματικές που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ομάδες δημοτικών συμβούλων, που πρωτοστατούν στο όνομα κάποιων κατοίκων και στην προσδοκία ψήφων, δίνουν ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές. Το ζητούμενο είναι αν θα υποκλιθούμε σε αυτές τις συμπεριφορές. Με την αποδοχή αυτών των συμπεριφορών προσφέρουμε κακές υπηρεσίες» σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος. Χαρακτήρισε δε «αποκρουστική και αυταρχική τη συμπεριφορά μιας ομάδας συνταξιούχων και εν ενεργεία δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων» που δρουν με αυτόν τον τρόπο σε σχέση με το νερό.

Σχολιάζοντας την κριτική του κ. Δουλόπουλου υπογράμμισε πως αυτές οι αντιλήψεις απαξιώνουν τη ΔΕΥΑΜΒ και πρόσθεσε με έμφαση «πως είναι σαν να ζει σε άλλο πλανήτη. Ότι δεν έχει καταλάβει ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι μία επιχείρηση που έχει ως αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση του νερού». «Εμφανίζεται η αντιπολίτευση ως προερχόμενη από παρθενογέννηση και ότι όλα τα δεινά τα έφερε η σημερινή διοίκηση» είπε και στιγμάτισε πολιτικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

«Ο κόσμος, ευτυχώς, είναι υποψιασμένος. Υπάρχει μεγάλη μεταρρυθμιστική δυναμική στην κοινωνία, που αναζητεί τρόπο έκφρασης» είπε και έσπευσε να προσθέσει πως το «τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να ξανεκλεγεί». «Έχω αρχές που θα τηρήσω μέχρι το τέλος. Έβγαλα όλη τη λάντζα και όποιος θα εκλεγεί δήμαρχος θα πάρει ένα υγιή Δήμο. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε στο Δήμο» τόνισε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλο «κόψιμο» διαδοχής στη δημαρχία».

«Ο μεγαλύτερος έπαινος για μένα είναι ο «συνωστισμός» υποψηφίων για το Δήμο» σημείωσε.
Επίθεση έκανε «στη δεξιά παράταξη», όπως είπε – εν μέσω έντονων αντιδράσεων και φωνασκιών από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης – λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει βαρεθεί με την υποκρισία», καθώς εμφανίζονται «ως πατρόνες των εργαζομένων». Και υπεραμύνθηκε της λειτουργίας και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ τονίζοντας ότι το νερό της ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι το ακριβότερο και το χειρότερο ποιοτικά.

 

«Μιλάω με

τους ανθρώπους

δεν τους στέλνω…»

Επιθετική ήταν η τοποθέτηση του κ. Μουλά, που ακολούθησε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των κατοίκων του Πηλίου και λέγοντας ότι «ο δήμαρχος είναι σε συναγερμό και σε μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει». Για να προσθέσει: «Μη φοβάστε και δήμαρχος να μην εκλεγείτε δεν έγινε και τίποτα. Έχετε εύνοια σχεδόν όλων των ΜΜΕ, μη διαμαρτύρεστε. Μη στρέφεστε κατά της παράταξης γιατί σας στήριξαν και άνθρωποί της όπως η κ. Μπαρμπουδάκη. Πάντα κρατήσαμε αξιοπρεπή στάση και δεν τους στηρίζουμε για ψηφοθηρικούς λόγους» απάντησε. «Η παράταξή μας δεν λαϊκίζει και ούτε τώρα λαϊκίσαμε» είπε.

Σε έξαλλη κατάσταση απάντησε στη συνέχεια ο κ. Δουλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «μηχανορραφίες του δημάρχου, που στοχοποιεί συγκεκριμένους συμβούλους». «Έχετε διασύρει τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, τίποτε δεν έχει κάνει στην ύδρευση» είπε και πρόσθεσε ότι «ο δήμαρχος λέει αηδίες με το γνωστό του στιλ».

Σε έντονη συναισθηματική φόρτιση ο κ. Δουλόπουλος κάνοντας «κατάθεση ψυχής» -όπως είπε χαρακτηριστικά – τόνισε πως «έχει μάθει να ακούει και να μιλάει με τους ανθρώπους και δεν τους στέλνει στο διάολο, όπως έκανε ο δήμαρχος μ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Ακολούθησαν και άλλες φωνές με συμβούλους της μειοψηφίας να κατηγορούν το δήμαρχο ότι «έχει ξεφύγει».
Ο Κώστας Νίκου είπε η συζήτηση έχει υποβαθμίσει το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου και επισήμανε ότι ο δήμαρχος δεν βοήθησε την κατάσταση. «Αντί για κλείσιμο αναλωθήκατε σε κατηγορίες και προσωπικούς υπαινιγμούς». «Δεν μπορείτε να μας κάνετε προτροπές πολιτικής συμπεριφοράς. Μας υποβίβασε αυτή η σημερινή συμπεριφορά» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο.
Στη συνέχεια αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του δημάρχου ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Διαμαντένιας, φωνάζοντας ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι εθίγησαν από τη συμπεριφορά του δημάρχου.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πάνος Σκοτινιώτης έκανε λόγο για προσπάθεια μερικών συμβούλων να τον ισοπεδώσουν. «Δεν μίλησα προσωπικά για κανέναν, παρόλο που έχω υποστεί κανιβαλισμό από πολλούς. Είπα ότι δεν θα εμπλέξω και δεν θα αποδώσω τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΜΜΕ. Και ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα και κατήγγειλα, γιατί έχω μάθει να έχω δημοκρατικές αντοχές. Ο κόσμος είπα ότι είναι υποψιασμένος». Η συζήτηση επί της ουσίας δεν έκλεισε και ο δήμαρχος δεν ολοκλήρωσε τη δευτερολογία γιατί ο κ. Μουλάς αντέδρασε και πάλι στα λεγόμενα του δημάρχου προκλήθηκε ένα ακόμη φραστικό επεισόδιο.

Το ζήτημα έκλεισε με την παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου κ. Φοινικόπουλου να ζητεί έγκριση επί της εισήγησης για τη ΔΕΥΑΜΒ. Με τους συμβούλους της πλειοψηφίας, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το