Photo Gallery, Τοπικά

Έντονες αντιδράσεις για τα χαράτσια σε συνταγές και νοσήλια

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ ανά νοσηλεία για δημόσιο νοσοκομείο

Θα επιλέξουν το φαγητό ή την υγεία τους; Δυστυχώς με αυτό το δίλημμα κινδυνεύουν να βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 αρκετοί χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι, αλλά και μισθωτοί, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν ένα ευρώ για τη συνταγή τους αλλά και 25 ευρώ στην περίπτωση που εισαχθούν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Οι αντιδράσεις από συνταξιούχους, φαρμακοποιούς αλλά και γιατρούς είναι έντονες, αφού το μνημόνιο επιφέρει ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στην άλλοτε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ ανά νοσηλεία για δημόσιο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωνε πως «αν πιάσουμε τους στόχους το 2013, δεν θα ισχύσει το μέτρο», αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι οι πολίτες δεν αποφεύγουν το χαράτσι παρά τις εξαγγελίες του υπουργού.

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Γιώργος Ρούσσας σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις τονίζοντας πως «είναι καταδικαστέα από όλο το χώρο των συνταξιούχων τέτοια μορφώματα που τους οδηγούν να ξαναπληρώνουν για ό,τι έχει σχέση με την υγεία και τη ζωή τους, ενώ έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές τους στα Ταμεία. Ζητάμε άμεσα να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση των ασφαλισμένων των Ταμείων. Με τα νέα μέτρα θα υπάρξουν χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι που θα είναι στο δίλημμα, να πληρώσουν τη διατροφή τους ή την υγείας τους;».

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων ΙΚΑ, όπου πάρθηκαν αποφάσεις για μαζικές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ως απάντηση στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στο τρίτο μνημόνιο.

Από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ κ. Θανάσης Ψιώτας τόνισε πως «πρόκειται για μια πολύ άσχημη εξέλιξη και δεν την εγκρίνουμε. Τα έσοδά μας μειώνονται και τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται. Μάλιστα με το τρίτο μνημόνιο πάλι οι συντάξεις μειώνονται ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ κυμαίνονται μισθολογικά μεταξύ 600-750 ευρώ. Αν χρειάζεται να πληρώνουν και ένα ευρώ επιπλέον τη συνταγή, αλλά και 25 ευρώ κάθε φορά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, πώς θα καλύψουν αυτά τα έξοδα; Εξάλλου όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα χρειάζεται».

Από την πλευρά της η ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Γεωργία Τσάτσου τόνισε πως είναι εξευτελιστική η επιβολή ενός ευρώ στη συνταγή, γιατί αφενός το Κράτος δεν θα συγκεντρώσει πολλά χρήματα από το συγκεκριμένο μέτρο, αφετέρου εισάγεται ένα παράθυρο, ώστε μελλοντικά το ένα ευρώ που μπαίνει τώρα, να γίνει πέντε ευρώ με την επιβάρυνση να αναλογεί στους ασφαλισμένους και τους  συνταξιούχους, οι οποίοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Δυστυχώς σε όποιες περικοπές γίνονται στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ζημιωμένοι είναι οι ασφαλισμένοι και οι φαρμακοποιοί. Σε άλλες χώρες εφαρμόζονται άλλα μέτρα, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, η κλιμακωτή συμμετοχή του ασφαλισμένου στο Ταμείο. Πάντως οι φαρμακοποιοί αναμένεται να αντιδράσουν για αυτό το μέτρο.

Την ανάληψη ενεργειών, προκειμένου να αποσυρθεί το μέτρο με την καταβολή 25 ευρώ ως νοσήλιο για όποιον θέλει να νοσηλευτεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «με τέτοιες ενέργειες η δημόσια υγεία μετατρέπεται σε ιδιωτική. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και αρκετοί άνθρωποι δεν θα έχουν να πληρώσουν. Εδώ στα Εξωτερικά Ιατρεία έρχονται συμπολίτες και λένε ότι αδυνατούν να καταβάλλουν τα πέντε ευρώ. Εμείς ως Ένωση θα κινηθούμε για την απόσυρση αυτού του μέτρου και το επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε τις δράσεις μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το