Photo Gallery, Τοπικά

Ένταση στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΒ

 

Από την επίθεση των μελών της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΣ, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, κατά του προεδρείου της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης του ΕΚΒ. Αφορμή η πρόσφατη ανακοίνωση του προεδρείου κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, λόγω του λουκέτου που μπήκε στον τηλεοπτικό σταθμό «902». Έτσι, το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, που ήταν η προετοιμασία για την πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και ουσιαστικά υποβαθμίστηκε.

Η είδηση πάντως που βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν η καταγγελία του προέδρου του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλου, ότι στα λεωφορεία του Εργατικού Κέντρου που μετέφεραν εργαζόμενους για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, επιβιβάστηκαν και κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέβησαν στη συμπρωτεύουσα, για να ενισχύσουν την εκεί παρουσία του προέδρου τους Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ τόνισε ότι «δεν μπορεί το Εργατικό Κέντρο να συνδράμει με μισθώσεις λεωφορείων τα πολιτικά γραφεία, να μεταφέρουν κομματικούς διαδηλωτές. Ας πληρώσουν οι βουλευτές από την τσέπη τους», εννοώντας προφανώς τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο. Στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκαν και άλλα μέλη της διοίκησης, που ζήτησαν να πληρώσει ο βουλευτής το κόστος των λεωφορείων.

Ο κ. Παπαδημόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, καθώς και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί εκείνης της ημέρας στο Εργατικό Κέντρο. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και της συγκέντρωσης, κλιμάκια της διοίκησης του ΕΚΒ θα επισκέπτονται από σήμερα εργασιακούς χώρους, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα αιτήματα της κινητοποίησης, ενώ ανήμερα της απεργίας θα δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα τοπικά εργοστάσια, ο πρόεδρος του ΕΚΒ στάθηκε περισσότερο στη βιομηχανία Κιολεΐδης, για την οποία ανέφερε ότι «μετέτρεψε τις συμβάσεις 68 εργαζομένων σε μερικής απασχόλησης, ενώ 90 εργαζόμενοι υπέγραψαν άνευ αποδοχών…».

Για τις εξελίξεις στην εν λόγω βιομηχανία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου ζήτησε τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να επιτύχει η απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γεμίσουν οι δρόμοι διαδηλωτές και όχι τα τσιπουράδικα».

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο ΙΜΑΣ Θ. Πανόπουλο, «η εργοδοτική πλευρά έχει προτείνει στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης που επιδιώκει, το 40% των εργαζομένων να είναι εργολαβικοί και ζητεί να το προσυπογράψουν αυτό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι». Το σωματείο του Ιμάντα διοργανώνει συνέλευση αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκησή του δεν αποδέχεται τα σχέδια της εργοδοσίας».

Επίθεση από τη ΔΑΣ

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσαν κατά της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ και ειδικά κατά του προεδρείου τα μέλη της ΔΑΣ στη χθεσινή συνεδρίαση. Αφορμή η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΚΒ κατά της εθελοντικής προσφοράς εργασίας που ζήτησε το ΚΚΕ για το ενημερωτικό σάιτ του κόμματος, μετά το λουκέτο στον τηλεοπτικό σταθμό «902». Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε «αήθη» την επίθεση στο ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως «είναι το μοναδικό Εργατικό Κέντρο που επιτέθηκε σε πολιτικό κόμμα, εκτελώντας συμβόλαιο κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ». Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι η επίθεση αυτή έγινε «καθ’ υπόδειξη πολιτικών γραφείων» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πανεργατική συγκέντρωση στις 26 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Πανεπιστημίου. Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε ακόμη για «κατακρεούργηση μισθών», για «φυσική εξόντωση τμήματος της εργατικής τάξης» και για «μισθούς 200-300 ευρώ σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς». Πιο σκληρή επίθεση εξαπέλυσε το μέλος της διοίκησης και πρόεδρος του συνδικάτου «Μ. Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου με αφορμή την ανακοίνωση του προεδρείου του ΕΚΒ, την οποία χαρακτήρισε «χυδαία και αισχρή» και πως «θα μείνει στην ιστορία για το μίσος της ενάντια στους ταξικούς αγώνες». «Όταν χτυπιέται το ΚΚΕ, χτυπιέται η εργατική τάξη», πρόσθεσε ο κ. Στεργίου, που χαρακτήρισε την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ «τσιράκια της εργοδοσίας».

Συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών της διοίκησης κ.κ. Χρ. Κόφφα και Β. Λαγοδόντη, που αποχαιρέτησαν τους συναδέλφους τους καθώς συνταξιοδοτούνται και τις θέσεις τους καταλαμβάνουν στη διοίκηση οι κ.κ. Πασχ. Μωραΐτης και Β. Κουκλουμπέρης αντίστοιχα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το