Πολιτική

Ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών

Συνεχείς επαφές στο σπίτι του με υπουργούς έχει ο Αντ. Σαμαράς

Το ζήτημα της ένταξης της χώρας μας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή κυρίως του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αναμένεται να θέσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αξιώνοντας ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι ίδιες πηγές όμως αναφέρουν ότι κατά τον κ. Στουρνάρα η διαπραγμάτευση αυτή, όπως και όλες οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, «είναι θέμα επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων».
Για τη χώρα μας η ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Έτσι, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα, διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.
Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί κλειδί για την έκβαση των διεκδικήσεων και την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου.
Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την αξιοποίηση στελεχών της, μαζί με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις γενικών γραμματέων στα οικονομικά υπουργεία.

Σαμαράς-Στουρνάρας

Δίωρη συνάντηση είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα το απόγευμα του Σαββάτου στην οικία του στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας, στην πρώτη τους επίσκεψη μετά τις εκλογές, επιθυμούν να συναντήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, δηλαδή τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε κατάλογο προσώπων από τα οποία θα ζητηθεί να στελεχώσουν ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις, που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των επαφών με το κλιμάκιο των ελεγκτών το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει ότι χάθηκε χρόνος εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και γι’ αυτό δεν έχουν προχωρήσει πολλές από τις δεσμεύσεις. Επίσης, θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαία η τροποποίηση ορισμένων όρων του μνημονίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τρόικα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ξεκινούν από τη ΣΕΚΑΠ και τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης). Στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να επικεντρωθούν σε μία σειρά από δεσμεύσεις της Αθήνας, οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.
Πάντως, με δήλωσή του στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει σαφές στην τρόικα πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
«Το πλαίσιο της συμφωνίας όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές για το σχηματισμό της κυβέρνησης αποτελεί για εμένα και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε στις συναντήσεις που θα κάνουμε με τους εκπροσώπους της τρόικα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τη θέση ότι δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», είπε.

Ο Τ. Γιαννίτσης

Ύστατες προειδοποιήσεις για τη διάσωση και την ανοικοδόμηση της χώρας τη στιγμή που η Ευρώπη αλλάζει κάνει ο πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός Τάσος Γιαννίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Με τη φράση «εμείς δεν ήμασταν στη συζήτηση, όμως υπήρξε πρόοδος για την Ευρώπη» περιγράφει την ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής και διαβλέπει ότι «θα μείνουμε σε σημείο μηδέν όσο περιμένουμε να βγούμε από την κρίση μόνο με βοήθεια απ’ έξω, χωρίς τη δική μας στρατηγική».
Ο κ. Γιαννίτσης μιλάει ακόμη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δεν αποφεύγει να αναφερθεί στους εμφανείς κινδύνους και στα μηδενικά περιθώρια λαθών από τη νέα κυβέρνηση.
Τέλος, δηλώνει ότι είναι ανοιχτό το ζητούμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος, τηρεί στάση αναμονής για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και δεν αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το