Αθλητισμός

Ένα βήμα πριν την άνοδο ο Ολυμπιακός Β., 1-0 τον Ηρακλή

Solakis

Είχε καρδιά πρωταθλητή ο Ολυμπιακός Βόλου στο χθεσινό ντέρμπι με τον Ηρακλή. Νίκησε 1-0, ενθουσιάζοντας τους χιλιάδες Βολιώτες φιλάθλους που κατέκλυσαν το Πανθεσσαλικό και βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Τα πάντα, πλέον, θα κριθούν την Κυριακή στη Λέσβο, στο παιχνίδι με την Καλλονή, με τους «ερυθρόλευκους» να πανηγυρίζουν σίγουρα την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία, εφόσον πάρουν τους τρεις βαθμούς. Ο Ηλίας Σολάκης ήταν ο «χρυσός» σκόρερ του Ολυμπιακού στο 50’.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη στη αναμέτρηση με τον Ηρακλή για να διεκδικήσει μέχρι τέλους την απευθείας άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Οι παίκτες του Γιώργου Βαζάκα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένοι να νικήσουν και να σπάσουν το νικηφόρο σερί των επτά αγώνων που είχε ο «Γηραιός» μέχρι χθες. Και τα κατάφεραν, πραγματοποιώντας  πολύ καλή εμφάνιση, απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε να επιδείξει ούτε μία κλασική ευκαιρία για γκολ.

Πώς έπαιξαν οι δύο ομάδες

Με σύστημα 4-1-4-1 παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Βαζάκας. Την «ερυθρόλευκη» εστία υπερασπίστηκε ο Γκίτκος, ενώ ο Καρράς αγωνίστηκε στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Κατσιαρός στο αριστερό. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτέλεσαν οι Κωστούλας και Παλαιολόγος. Στη μεσαία γραμμή ο Ολίσε αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ με τους Μπολάτι και Πινδώνη να αγωνίζεται επίσης στη μεσαία γραμμή και να βγαίνει πότε ο ένας και πότε ο άλλος στην επίθεση. Ο Μπρέσκα έπαιξε στη δεξιά πτέρυγα, ο Γενγκά στην αριστερή, ενώ ο Σολάκης αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Χατζηνικολάου, παρέταξε την ομάδα του με το εξής σχήμα: Τερματοφύλακας ήταν ο Χουάντερσον, ενώ την τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά αποτέλεσαν οι Χ. Παληγεώργος,  Σαββίδης, Βαγγελόπουλος και Σαββίδης. Οι δύο αμυντικοί χαφ ήταν οι Νατσούρας και Ουκάρ. Ο Γεωργίου αγωνίστηκε από τη δεξιά πλευρά, ο Ισαάκ από την αριστερή, ενώ ο Τάι κινούνταν πίσω από τον Κιρόφσκι, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Υπεροχή χωρίς ουσία

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων και  ήταν η ομάδα που προσπαθούσε να βγάλει φάσεις στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» κυκλοφορούσαν αρκετά καλά τη μπάλα, τόσο στον άξονα, όσο και από τα άκρα, με τους Γενγκά και Μπρέσκα να αλλάζουν θέσεις.

Από τα πόδια του Ολίσε ξεκινούσαν πολλές από τις επιθέσεις των «ερυθρολεύκων», ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν είχε την καλή τελική πάσα, προκειμένου οι παίκτες του Γιώργου Βαζάκα να απειλήσουν το τέρμα του Χουάντερσον. Ο Σολάκης έχοντας δύο στόπερ, τους Βαγγελόπουλο και Σαββίδη να τον επιτηρούν, ήταν δύσκολο να γίνει επικίνδυνος για την άμυνα του Ηρακλή.

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν αρκετά κόρνερ και φάουλ έξω από την περιοχή του Χουάντερσον, ωστόσο, όλα πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Υπήρχαν λίγες καλές επιθετικές προσπάθειες στο πρώτο μέρος, με τον Ολυμπιακό, πάντως, να είναι σαφώς ανώτερος από τον Ηρακλή, ο οποίος φρόντιζε να αμύνεται και να «παγώνει» τον ρυθμό του παιχνιδιού, όποτε του δινόταν η ευκαιρία, κλείνοντας πολύ καλά τους χώρους και με τον Νατσούρα να παίζει μπροστά από τους δύο στόπερ.

Η πρώτη καλή προσπάθεια για τον Ολυμπιακό σημειώθηκε στο 5’. Ο Μπρέσκα εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά με τη μπάλα να περνά ελάχιστα εκατοστά έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Χουάντερσον.

Στο 14’ ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Πινδώνη από τον Βαγγελόπουλο μέσα στην περιοχή (ο μέσος των «ερυθρολεύκων» ήταν έτοιμος να σουτάρει) με τον διαιτητή Σωσώνη να διατάζει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μάλιστα στη συνέχεια της φάσης ο Ηρακλής βγήκε στην αντεπίθεση με τον Κιρόφσκι να σουτάρει άουτ έξω από την περιοχή.

Στο 16’ ο Ουκάρ εκτέλεσε φάουλ με τον Γκίτκο να μπλοκάρει εύκολα τη μπάλα. Ο Ηρακλής προσπαθούσε να βγει στην κόντρα επίθεση, με τον Ολυμπιακό να έχει καλή αμυντική λειτουργία και να αναχαιτίζει σχετικά εύκολα τις επιθέσεις τους «Γηραιού».

Στο 20’ από μπαλιά του Μπρέσκα ο Γεγνκά έκανε το κοντρόλ μέσα στην περιοχή, επιχείρησε το σουτ, με τη μπάλα να χτυπά στο σώμα του Σαββίδη και να καταλήγει κόρνερ. Επτά λεπτά αργότερα, στο 27’ ο Καρράς από τα δεξιά έβγαλε τη σέντρα με τον Πινδώνη να πιάνει την κεφαλιά και τη μπάλα να περνά πάνω από τα δοκάρια του Χουάντερσον.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να προσπαθεί για το γκολ και στο 31’ ο Μπρέσκα εκτέλεσε φάουλ με τη μπάλα να φτάνει μέσα στη μεγάλη περιοχή, χωρίς κανείς ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού να τη βρει και να τη στείλει στα δίχτυα.

Η τελευταία καλή προσπάθεια για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο σημειώθηκε στο 34’, όταν ο προωθημένος Παλαιολόγος με το κεφάλι πάσαρε στον Σολάκη, ο επιθετικός του Ολυμπιακού μέσα από την περιοχή έπιασε χλιαρό σουτ, με τον Χουάντερσον να μπλοκάρει τη μπάλα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο έπεσε ο ρυθμός από πλευράς Ολυμπιακού, ο Ηρακλής ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 41’ προσπάθησε να απειλήσει την εστία του Γκίτκου, με τον προωθημένο Βαγγελόπουλο να πιάνει την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ και με τη μπάλα να καταλήγει άουτ.

«Ροπαλιά» Σολάκη

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά με στόχο να φτάσει στο γκολ και στη συνέχεια να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν διάθεση, συνέχισαν να αγωνίζονται με πάθος και να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Ολίσε έκανε πολύ καλό παιχνίδι, οι Καρράς και Κατσιαρός είχαν εξαιρετική παρουσία, ενώ ο Παλαιολόγος με την ηρεμία στο παιχνίδι του έδινε λύσεις σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ευκαιρίας από πλευράς φιλοξενουμένων.

Αν μάλιστα ο Μπρέσκα ήταν πιο ουσιαστικός στην τελική προσπάθεια (ο Σλοβάκος δεν βρέθηκε σε καλή μέρα), τότε ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε σημειώσει περισσότερα από ένα γκολ στο παιχνίδι.

Τελικά το γκολ ήρθε σχετικά γρήγορα στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 50’. Μετά από προσπάθεια του Πινδώνη μέσα στην περιοχή η μπάλα στρώθηκε στον Σολάκη, ο οποίος με ωραία κίνηση και σουτ έγραψε το 1-0, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Το γκολ αυτό ανέβασε την ψυχολογία των παικτών του Γιώργου Βαζάκα και με τον κόσμο στις κερκίδες να δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 65’. Στο διάστημα αυτό οι «ερυθρόλευκοι» ήταν διαρκώς στην επίθεση, με τον Ηρακλή να δείχνει να τα έχει χαμένα. Στο 63’ ο Μπρέσκα έφυγε στην αντεπίθεση από μπαλιά του Μπολάτι, όμως η σέντρα σουτ που επιχείρησε κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Στο επόμενο λεπτό, στο 64’, δυνατό σουτ του Πινδώνη έξω από την περιοχή η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Χουάντερσον, για να χαθεί μεγάλη ευκαιρία για να γίνει το 2-0.

Με την είσοδο του Στεφανίδη στο παιχνίδι (ο Χατζηνικολάου έβγαλε έναν αμυντικό τον Νατσούρα και έριξε στο ματς έναν επιθετικό) ο Ηρακλής για ένα δεκάλεπτο (65’-75’) ισορρόπησε το παιχνίδι, χωρίς πάντως να είναι απειλητικός για το τέρμα του Γκίτκου.

Η απάντηση του Βαζάκα ήταν να βάλει τον Ναντάγια στη θέση του Σολάκη, ενώ λίγο αργότερα ο Στογιάνοφ πήρε τη θέση του Μπολάτι. Εκ των πραγμάτων ο Ηρακλής έπρεπε να ρισκάρει να βγει πιο μπροστά και ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία με τον ξεκούραστο και κινητικό Ναντάγια να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα του Ηρακλή. Το βολιώτικο συγκρότημα στο τελευταίο τέταρτο είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και άξιζε να πετύχει τουλάχιστον ένα ακόμη γκολ.

Στο 77’ ο Μπρέσκα εκτέλεσε φάουλ, ο Ναντάγια πήρε την κεφαλιά με τον Χουάντερσον να διώχνει τη μπάλα με γροθιές, ενώ στο 78’ ο Καρράς έβγαλε θαυμάσια μπαλιά στο Ναντάγια, ο Αργεντινός έπιασε το δυνατό σουτ με τον Χουάντερσον να αποκρούει σωτήρια.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να ψάχνει το δεύτερο γκολ για να «κλειδώσει» τη νίκη και στο 81’ μετά από εξαιρετική πάσα του Ολίσε στον Ναντάγια, ο τελευταίος πάσαρε στον Μπρέσκα με τον Σλοβάκο να σουτάρει και η μπάλα να κοντράρει στον εξελθόντα Χουάντερσον για να χαθεί μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να κάνει το 2-0.

Στο επόμενο λεπτό ο Ολυμπιακός έχασε νέα πολύ μεγάλη ευκαιρία. Ο Μπρέσκα από τα δεξιά έβγαλε σε θέση βολής τον Πινδώνη, ο οποίος αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή σούταρε ψηλά άουτ.

Από το χρονικό εκείνο σημείο και μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός παίζοντας με πάθος και με έξυπνη τακτική κατάφερε να πάρει τη σπουδαία νίκη, με τους παίκτες να την πανηγυρίζουν με τους φιλάθλους τους.

Με τη λήξη του αγώνα υπήρξε ένταση στον αγωνιστικό χώρο και απειλήθηκε σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Το κλίμα μεταφέρθηκε στην κερκίδα και λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση, όταν ο Ουκάρ επιχείρησε δύο φορές να επιστρέψει στην κερκίδα των φιλάθλων του Ολυμπιακού έναν πυρσό που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο.

Τελικά η αστυνομία φρόντισε να επαναφέρει την τάξη και να αποφευχθούν τα επεισόδια.

*Στο παιχνίδι δεν υπήρξε παρουσία φιλάθλων του Ηρακλή, από τη στιγμή που η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας φρόντισε να μην φτάσουν μέχρι το Πανθεσσαλικό οπαδοί του «Γηραιού». Μάλιστα, στο ύψος του Σέσκλου, από χθες το πρωί υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες σταματούσαν αυτοκίνητα με πινακίδες Θεσσαλονίκης, προκειμένου να «μπλοκάρουν» οπαδούς του Ηρακλή. Θυμίζουμε πως υπήρχε απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από τη Θεσσαλονίκη στο Βόλο.

Ολυμπιακός Β.-Ηρακλής 1-0

1. Γκίτκος

27. Καρράς

14. Κατσιαρός

5. Κωστούλας

19. Παλαιολόγος

32. Ολίσε

(13. Γκότοβος 86’)

8. Πινδώνης

23. Μπολάτι

(34. Στογιάνοφ 70’)

33. Μπρέσκα

77. Γενγκά

7. Σολάκης

(10. Ναντάγια 67’)

 

1. Χουάντερσον

26. Χ. Παληγεώργος

29. Τσερκέζος

47. Βαγγελόπουλος

4. Σαββίδης

69. Ουκάρ

22. Νατσούρας

(11. Στεφανίδης 65΄)

7. Γεωργίου

(12. Σιατραβάνης 55’)

14. Ισαάκ

87. Τάι

90. Κιρόφσκι

Σκόρερ: 50’ Σολάκης

Κίτρινες: Μπολάτι, Κωστούλας, Ολίσε, Παλαιολόγος- Σαββίδης, Ουκάρ, Τάι, Τσερκέζος, Χουάντερσον, Κιρόφσκι

Διαιτητής: Σωσώνης (Φθιώτιδας)

Βοηθοί: Δόσκορης (Φθιώτιδας), Ζησιμόπουλος (Πειραιά)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το