Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ένας στους δέκα «φεσώνει» τον οδοντίατρο

Μειώθηκε η προσέλευση στα οδοντιατρεία μέχρι και 40%

Ακόμη και την προσέλευση στα οδοντιατρεία έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς οδοντιάτρων του Βόλου, η προσέλευση έχει μειωθεί μέχρι και 40% από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που δεν πληρώνουν τον οδοντίατρό τους και τον «φεσώνουν», ενώ συχνή είναι πλέον η καταβολή των εξόδων οδοντιατρικής περίθαλψης σε δόσεις.

Την ερχόμενη Κυριακή οι 245 οδοντίατροι του νομού Μαγνησίας, μέλη του τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα διοίκηση του Συλλόγου τους, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο. Εκτός της κρίσης που πλήττει όλη την πραγματική οικονομία, προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οδοντίατροι, είναι ο υπερεπαγγελματισμός στο επάγγελμά τους, η αύξηση των κόστους συντήρησης ενός οδοντιατρείου και τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι πολύ χαμηλά.

Όπως επισημαίνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Βασ. Καλορίζος, «τα προβλήματα του κλάδου διαιωνίζονται, η μείωση της προσέλευσης στα οδοντιατρεία είναι γεγονός, ενώ υπάρχει υπερπληθωρισμός οδοντιάτρων».

Στην Ελλάδα η αναλογία οδοντιάτρων προς κατοίκους είναι ένας προς 600, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας προς 1.500.

Οι τιμές στις οδοντιατρικές υπηρεσίες έχουν απελευθερωθεί, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Καλορίζος, «τα φέσια υπάρχουν και είναι αρκετά».

Οι τιμές στις οδοντιατρικές υπηρεσίες όσον αφορά τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων, είναι πολύ χαμηλές και είναι χαρακτηριστικό ότι για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ένα απλό σφράγισμα κοστολογείται προς 6 ευρώ, κόστος που δεν καλύπτει ούτε το υλικό…

Μάλιστα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μένουν χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη, μετά την τελευταία απόφαση του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με την οποία, το δικαίωμα της συνταγογράφησης έχουν πλέον μόνο οι συμβεβλημένοι οδοντίατροι. Οι οδοντίατροι χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή πλήγμα για την Οδοντιατρική, γιατί οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους εξ΄ ολοκλήρου τη δαπάνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι οδοντίατροι, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του κρατικού τιμολογίου, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 1/3 του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών και το οποίο έχει να αναθεωρηθεί από το 1993.

Σύμφωνα με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ αποζημιώνονταν βάσει του κρατικού τιμολογίου, που έδινε τη δυνατότητα κάλυψης της συνολικής δαπάνης, έστω σε ένα ποσοστό της τάξης του 15 – 20%, ιδιαίτερα εάν υπήρχαν προσθετικές εργασίες.

Οι οδοντίατροι καταγγέλλουν ότι η στάση της Πολιτείας απαξιώνει την Οδοντιατρική και οδηγεί στον αποκλεισμό των οδοντιατρικών πράξεων από το κρατικό σύστημα Υγείας, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα στοματικής υγείας στην Ε.Ε.

Ένα από τα προβλήματα-αιτήματα των οδοντιάτρων, είναι αναπροσαρμογή των τιμών των οδοντιατρικών πράξεων κατόπιν κοστολόγησης και η σύναψη συμβάσεων,  που να επιτρέπουν την αξιοπρεπή παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών για όλους τους ασφαλισμένους.

Όπως σημειώνει ο γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ηλ. Οικονόμου «ο ένας στους δέκα περίπου προσερχόμενους στα οδοντιατρεία, που δέχεται οδοντιατρική περίθαλψη, δεν εξοφλεί τον οδοντίατρο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πληρώνουν με δόσεις, όταν τα ποσά της περίθαλψης είναι υψηλά». Ο κ. Οικονόμου αναφέρει ακόμη ότι «τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και για τον ασφαλισμένο και για τον οδοντίατρο», ενώ εξέφρασε την άποψη, ότι «πιθανότατα να έρθουν στο μέλλον πολυοδοντιατρεία με εταιρίες».

Οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας θα γίνουν την Κυριακή 20 Μαρτίου και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί  από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου Ξενοφώντος 1, 4ος όροφος, με ενιαίο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ και υποψήφιους τους κ.κ. Γ. Γκολέτσο, Δ. Ζούμπο, Τίνα Κλάρα, Αθ. Λιάτσικα, Π. Μαργαρίτη, Γ. Ντέντα, Τιμ. Ξάνθη, Στ. Παπανικολάου και Θ. Χαβδούλα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024