Photo Gallery, Τοπικά

Έναρξη υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

Στις αρχές Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τους υποψήφιους πανελλαδικών


Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Η διαδικασία θα γίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά με ηλεκτρονικό τρόπο, με τους υποψήφιους να πρέπει να προμηθευτούν μέχρι και τις 22 Ιουνίου τον κωδικό πρόσβασης.

Χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες και με αρκετούς υποψήφιους να εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα, ξεκινά σήμερα στο Νομό Μαγνησίας και πανελλαδικά η διαδικασία της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Η προθεσμία λήγει στις 5 Ιουλίου.

Για να υποβάλει κάποιος το μηχανογραφικό του δελτίο θα πρέπει να έχει το password και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τις 22 Ιουνίου να προμηθευτούν το password.

Όπως αναφέρθηκε, η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου λήγει στις 5 Ιουλίου, που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και να διαμορφώνουν το μηχανογραφικό τους, όπως θέλουν κάνοντας και κάποιες δοκιμές, πριν το υποβάλουν οριστικά.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το μηχανογραφικό δελτίο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά απευθείας στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς να παρεμβάλλονται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή το Λύκειο. Πάντως, στα Λύκεια θα υπάρχουν ομάδες καθηγητών που θα είναι στη διάθεση των υποψήφιων για να τους βοηθήσουν στη διαδικασία για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες οι βαθμολογίες θα γνωστοποιηθούν στο τελευταίο πενθήμερο Ιουνίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.
Όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου να πάνε στο Λύκειό τους για να υποβάλουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στο μάθημα των Αγγλικών. Το πρόγραμμα εξετάσεων για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής: Τρίτη 19/6/2012 Αρμονία 09.00 πμ, Τετάρτη 20/6/2012 / Έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων/ 09.00 πμ, Πέμπτη 21/6/2012 / Γαλλικά / 09.00 πμ, Πέμπτη 21/6/2012 / Ιταλικά / 16:00, Παρασκευή 22/6/2012 / Γερμανικά / 09.00 πμ, Παρασκευή 22/6/2012 / Ισπανικά / 16:00 μ.μ., Σάββατο 23/6/2012 / Ελεύθερο Σχέδιο / 10.00, Κυριακή 24/6/2012 / Γραμμικό Σχέδιο / 10.00 πμ.

Στο μεταξύ, η πτώση των βάσεων ιδίως στην Τεχνολογική και Θετική Κατεύθυνση εμφανίζεται ως βέβαια τάση, ενώ ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) τα στοιχεία έχουν ως εξής:

– Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά για δύο λόγους. Πρώτον, τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) και μόνο ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Δεύτερον, η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές και τα Τμήματα Ψυχολογίας.

– Στο 2ο (θετικών επιστημών) και το 4ο Επ. Πεδίο (τεχνολογικών επιστημών) -η πλειονότητα των υποψήφιων εξετάζονται στα ίδια μαθήματα για τη διεκδίκηση των σχολών των δύο πεδίων- αναμένεται σημαντική πτώση βάσεων εξαιτίας των επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης, που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια κάθε υποψηφίου. Στα δύο μαθήματα οι βαθμολογίες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις περσινές. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 μόρια στις περιζήτητες σχολές (μηχανικοί Η/Υ, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000 μόρια στα χαμηλόβαθμα τμήματα της περιφέρειας.

– Στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. Ιατρική) του 3ου Επ. Πεδίου (επιστημών υγείας) θα έχουμε ηπιότερη πτώση σε σύγκριση με τις σχολές του 2ου και 4ου πεδίου. Αντίθετα, ανοδική είναι η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ λόγω των υποψηφίων της Θεωρητικής, που τα διεκδικούν.

– Στο 5ο Επ. Πεδίο (επιστημών οικονομίας και διοίκησης) δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

– Οι Στρατιωτικές Σχολές (εντάσσονται στο 4ο πεδίο) και οι Αστυνομικές (στο 5ο), οι οποίες προσφέρουν εξασφαλισμένη επαγγελματική πορεία, αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν πολλούς αριστούχους, με αποτέλεσμα οι βάσεις σ’ αυτές τις σχολές να κινηθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές του 4ου και 5ου Επ. Πεδίου. Τις βάσεις εδώ επηρεάζει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι από 10% έως 30% λιγότεροι από πέρυσι.

– Τέλος, φέτος έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους υποψήφιους, ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες, γεγονός που συμβάλλει σε πτώση των βάσεων (ανεξαρτήτως της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το