Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έμποροι του Βόλου δεν έχουν να… φάνε

Περίπου 500 κιλά τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης θα μοιράσει σε 25 εμπόρους ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Μαγνησίας
Περίπου 500 κιλά τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης θα μοιράσει σε 25 εμπόρους ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Μαγνησίας

Στη φτώχεια έχουν βυθιστεί δεκάδες έμποροι του Βόλου, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τη μια δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΕ και από την άλλη έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους λόγω της κρίσης και δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν οποιοδήποτε βοήθημα… Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν χρέη στην Εφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Μαγνησίας, σήμερα βρίσκονται στην απορία 50 περίπου έμποροι, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, καθώς αδυνατούν να θρέψουν ακόμη και τα παιδιά τους…
Η οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, οδήγησε το Σύλλογο στην ανάληψη της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης τροφίμων, που θα μοιράσει μόνο στους εμπόρους…
«Η κατάσταση είναι τραγική. Πολλοί συνάδελφοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και είναι άποροι. Δεν έχουν τα ένσημα να βγουν στη σύνταξη, ενώ δεν μπορούν να βοηθηθούν και μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διότι ίσως έχουν κάποιο ακίνητο στο όνομά τους, το οποίο όμως δεν τους δίνει φαγητό» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Μαγνησίας Γιάννης Φόβος.
«Οι άποροι έμποροι είναι περίπου 50 στο Βόλο. Μαζέψαμε τρόφιμα και βοηθήσαμε ήδη δέκα, ενώ μαζεύουμε και για άλλους δέκα. Μαζεύουμε και είδη υγιεινής, απορρυπαντικά… Δεν είναι μόνον έμποροι μεγάλης ηλικίας οι άποροι, αλλά και νέοι. Ελπίζω να μη βρεθεί κανένας άλλος σε αυτή τη θέση. Είχαν επιχειρήσεις χρόνων και για 100-200 ένσημα δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη» προσθέτει ο κ. Φόβος.
Ήδη στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Αργοναυτών, έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες σακούλες με τρόφιμα, χαρτικά και απορρυπαντικά, περίπου 500 κιλά, για τους αναξιοπαθούντες. «Ευτυχώς υπάρχει ακόμη ανθρωπιά» τονίζει ο κ. Φόβος.
Όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα του προέδρου του Συλλόγου κ. Γ. Μαρκόπουλου 2421026635 ή του αντιπροέδρου κ. Φόβου 2421028084.
Μεταξύ των άπορων είναι και μία έμπορος, μονογονεϊκή οικογένεια, με τέσσερα παιδιά…
Ο Σύλλογος Χρυσοχόων, που αριθμεί 52 μέλη, συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο φέτος είναι η πρώτη φορά, που αυτά θα προσφερθούν σε αναξιοπαθούντες εμπόρους της περιοχής. Ο Σύλλογος καλεί και άλλους φορείς, να συμπαρασταθούν ο καθένας με τις δυνατότητές του στην πρωτοβουλία, ενώ έχει δημιουργήσει εδώ και πέντε χρόνια ταμείο αρωγής για τα μέλη του.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ Βόλου, ένας περίπου στους δύο εμπόρους έχει οφειλές για ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Υπάρχει πρόβλημα. Όταν χρωστάει και δεν έχει να φάει, ντρέπεται να πάει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή στο συσσίτιο της Εκκλησίας» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κων. Τσέλιος. «Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι οι άποροι, αφού ούτε από τον ΟΑΕΕ μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, έστω αυτά τα 360 ευρώ. Επίσης όταν χρωστάς πάνω από 20.000 ευρώ, δεν μπορείς να βγεις στη σύνταξη. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και χρωστάνε συγχρόνως στο Ταμείο. Στην Αθήνα λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο για εμπόρους από την Αρχιεπισκοπή, αλλά εδώ, όταν σε ξέρουν, έχει μαγαζί στην Ερμού, ποιος θα πάει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο; Δεν πάει κανένας» αναφέρει ο κ. Τσέλιος.
Ειδικά για το επίδομα ανεργίας επισημαίνει ότι «δεν μπορείς να το πάρεις, αν χρωστάς στον ΟΑΕΕ. Την τελευταία διετία το πρόβλημα εντάθηκε. Δεν είναι σκάνδαλο ο αλλοδαπός να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη και ο έμπορος που χρωστάει, να την στερείται;».

Πώς και πότε είναι δυνατή η διαγραφή από τον «Τειρεσία»
Τη διαγραφή από τα μαύρα κατάστιχα του «Τειρεσία» μπορούν να επιτύχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ακόμα κι αν έχουν «σκάσει» επιταγές ή συναλλαγματικές τους.
Είναι εφικτό να διαγραφεί κανείς από τα δυσμενή αρχεία, εφόσον καταρχήν έχει πληρώσει την επιταγή, ακόμα και εκ των υστέρων, αρκεί να καταθέσει αίτηση απευθείας στην «Τειρεσίας ΑΕ», συνοδευόμενη είτε από το σώμα της επιταγής και φωτοτυπία των δύο όψεων αυτού, είτε από δικαστική απόφαση, από την οποία θα προκύπτει σαφώς η εξόφληση της επιταγής.
Περιπτώσεις που δεν συνοδεύονται από το σώμα της επιταγής εξετάζονται κατά περίπτωση από την «Τειρεσίας» και γίνονται δεκτές, μόνο εφόσον από τα προσκομιζόμενα λοιπά έγγραφα προκύπτει, ότι πράγματι έχουν εξοφληθεί.
Επίσης η διαγραφή είναι δυνατή αν η επιταγή σφραγίστηκε και αναγγέλθηκε από λάθος της τράπεζας, παρότι υπήρχαν τα χρήματα στον τηρούμενο σχετικό λογαριασμό, αν η επιταγή είναι ατάκτου εκδόσεως, αν έχει εκδοθεί ποινική απόφαση ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση πολιτικού δικαστηρίου ή βούλευμα, που αθωώνει τον εκδότη, για λόγους που ανάγονται στην εγκυρότητα του τίτλου και όχι λόγω εξοφλήσεώς της και αν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση κήρυξης της επιταγής ανίσχυρης ή ακύρωσης της εξ αυτής υποχρέωσης του εκδότη.
Τα ίδια ισχύουν και για τις συναλλαγματικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το