Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Έμποροι παρέδωσαν τα κλειδιά τους στην Εφορία

Από το χθεσινό αποκλεισμό της Εφορίας του Βόλου

Οι έμποροι του Βόλου και όχι οι υπάλληλοι της Εφορίας υποδέχονταν χθες το πρωί τους φορολογούμενους στην Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), όπου πραγματοποίησαν αποκλεισμό από την έναρξη μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας. Μάλιστα παρέδωσαν συμβολικά και τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, με αίτημα να μην μπουν άλλα «χαράτσια» και να σταματήσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις τους, με αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι έφευγαν μόλις τους γνωστοποιούνταν η κινητοποίηση, ωστόσο μερικοί ήρθαν σε προστριβές, ευτυχώς μόνον λεκτικές, με τους εμπόρους.

Συνολικά στην χθεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος περίπου 100 έμποροι.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινός απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, να δοθεί παράταση μιας ημέρας ακόμη για την πληρωμή δόσεων οφειλών προς το Δημόσιο και σήμερα λόγω του χθεσινού αποκλεισμού, χωρίς οι φορολογούμενοι να πληρώνουν πρόστιμο.

Ο χθεσινός αποκλεισμός και των τεσσάρων εισόδων-εξόδων της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί από 20 περίπου εμπόρους, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΣΒ Κ. Τσέλιο. Οι έμποροι τοποθέτησαν και πανό στην είσοδο της Α’ Δ.Ο.Υ., ενώ επέτρεπαν στους υπαλλήλους να μπουν, καθώς όπως τους δήλωσε ο κ. Τσαμπρινός «είναι δημόσια αρχή και εφόσον εμποδιστούν οι εργαζόμενοι να εισέλθουν, είναι υποχρεωμένος να καλέσει τον εισαγγελέα».

Οι έμποροι δεν άφηναν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι στην Εφορία, οι περισσότεροι των οποίων εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των καταστηματαρχών. Ελάχιστοι αντέδρασαν, ένας εκ των οποίων συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος ήθελε να καταθέσει μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου.

Οι έμποροι εναλλάσσονταν κατά βάρδιες στον αποκλεισμό, έτσι ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν και στα καταστήματά τους, που χθες λειτούργησαν κανονικά. Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον κ. Τσαμπρινό, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης και συμβολικά κατέθεσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. Όπως δήλωσε ο κ. Τσέλιος «παραδίδουμε συμβολικά τα κλειδιά, για να ανοίξει αύριο το Υπουργείο Οικονομικών τις επιχειρήσεις μας, να μας δώσει εμάς το 35% του τζίρου και να κρατήσει αυτό το 65%… αντί φόρου».
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Μαγαλιός, τόνισε ότι οι έμποροι αντιστέκονται στη λαίλαπα των μέτρων που έρχεται και λένε όχι στους άδικους φόρους και στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Με τα μέτρα επιχειρούν να εξισώσουν φορολογικά τη μικρομεσαία επιχείρηση με τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών (που έχουν βρει πολλούς τρόπους να φοροαποφεύγουν).
Η γραμματέας του ΕΣΒ κ. Βάσω Κλεφτάκη τόνισε ότι είναι μια αρχή, ίσως όχι με τη συμμετοχή που θα έπρεπε, αλλά θα ακολουθήσουν πολλά άλλα πράγματα…
Το μέλος του Δ.Σ. κ. Απόστολος Νάσιος τόνισε ότι πρόκειται για την αρχή σειράς κινητοποιήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν αποκλεισμοί τραπεζών. Χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική και τόνισε ότι πίσω από τα φώτα μιας βιτρίνας πολλοί είναι οι έμποροι, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ αρκετοί δεν μπορούν να διαθέσουν 5 και 10 ευρώ για το μάρκετ ή για τα παιδιά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων εμπόρων, όπως του κ. Θαν. Καλιτζέου, που επισήμανε ότι δεν πάει άλλο ή του κ. Ι. Προφαντή, που δήλωσε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά, δουλειά δεν υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν και τα Ταμεία δεν πληρώνουν τους οπτικούς. Το Δημόσιο δεν πληρώνει, ενώ τα υπόλοιπα καθυστερούν και τρεις και τέσσερις μήνες. Κόβουμε τις αποδείξεις, πληρώνουμε και δεν εισπράττουμε».

«Οι αντοχές μας έχουν τελειώσει. Τα μέτρα δεν έχουν λογική και η ψήφισή τους θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά», τόνισε ο κ. Αλ. Σάμιος, ενώ ο κ. Σπ. Παπασταφίδας ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για τους άδικους φόρους, τα χαράτσια, το πούλημα της πατρίδας, για τα κλειστά μαγαζιά, για το συμφωνημένο σχέδιο των αγορών και των πολυεθνικών υπέρ των συμφερόντων των πλουσίων. Πρώην υπουργοί είχαν τη λίστα των 200 φοροφυγάδων και δεν είχαν ένα αντίγραφο ασφαλείας». Ο κ. Δημ. Κανελλής δήλωσε ότι «είμαστε εδώ ενάντια στα νέα μέτρα, που πλήττουν εμπόρους και εργαζόμενους. Δεν πάει άλλο με τα χαράτσια. Πάνε να φτωχοποιήσουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχουμε σκοπό με την κινητοποίησή μας να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά κατά της  πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας». Ο κ. Αθ. Κατσαγεώργης από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων τόνισε ότι «πρέπει να πάρουν πίσω τα χαράτσια, δεν πρέπει να υπακούμε στην πολιτική της Ε.Ε., που θέλει να έχουμε κλειστά μαγαζιά. Πρέπει να αρχίσει αγώνας αντίστασης. Την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τις ομάδες που διεκδικούν».

Οι ΜΜΕ

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, όπως αναφέρεται σε φυλλάδιο που μοίραζαν οι έμποροι,  οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως, μπορεί να γίνει αντιληπτό – και σε αντίθεση με άλλες χώρες – η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρείες μικρού μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορούσε την απασχόληση. Επιπλέον, λόγω του μεγέθους τους, οι ΜΜΕ πάντοτε ήταν «ανοικτές» στον κρατικό έλεγχο, κάτι που αναιρεί και μία «παραφιλολογία» ότι δήθεν αυτές ευθύνονται για τον όγκο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και έχει επιβαρύνει τα δημόσια έσοδα.

Από την πλευρά της απασχόλησης η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν το μεγάλο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με το ποσοστό των απασχολουμένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, να ξεπερνά το 85%.

Το εμπόριο, ειδικότερα, είναι ένα πεδίο δραστηριοποίησης και απασχόλησης για κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, πλήττονται από την ανεργία και την περιστασιακή απασχόληση. Ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος του εμπορίου διαφαίνεται και από το δομικό ρόλο που κατέχει στις περιφερειακές αγορές οι οποίες συνιστούν παράγοντα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, ασφάλειας και πολιτισμού». Και καταλήγουν οι έμποροι:  «Παρόλα αυτά σήμερα επιλέγουν να μας κλείσουν, να στείλουν στην ανεργία ακόμα περισσότερους ανθρώπους (εμπόρους και υπαλλήλους), οδηγώντας την ελληνική κοινωνία στην πλήρη εξαθλίωση. Γι΄ αυτό σήμερα αντιδρούμε με τον αποκλεισμό της Εφορίας, θέλοντας να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο. Σας ζητάμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία σας δημιουργούμε και προσδοκούμε την κατανόησή σας».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κοπάδι αγριογούρουνων στη Ν. Αγχίαλο – Εφιστάται η προσοχή των οδηγών ιδίως τις νυκτερινές ώρες

  Πολυάριθμο κοπάδι αγριογούρουνων έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή “Αλωνάκι”…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 20/9

COSMOTE SPORT 2 21.45 Βερόνα-Κάλιαρι -Ζ- (Καμπιονάτο) COSMOTE SPORT 3 18.50 Αλ Αχλί-Νταμάκ -Ζ- (Πρωτάθλημα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ξενάγηση Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στο Ανατολικό Πήλιο στα πλαίσια του 1ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τουρισμού

Με πολλή χαρά υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου την ομάδα των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος από Καρδίτσα: Ξεκίνησε η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καινούργια πεζογέφυρα στον Αη Γιάννη (ΧΑΝΘ), ετοιμάζεται και η νέα τοξωτή

Συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου οι αποκαταστάσεις υποδομών με την Δημοτική…

20 Σεπτεμβρίου 2024