Έμειναν χωρίς σύνταξη λόγω του Πάσχα των… καθολικών

 

Χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και στο Νομό Μαγνησίας

Χιλιάδες συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) έμειναν χωρίς σύνταξη του μηνός Απριλίου χθες, λόγω του Πάσχα των Καθολικών… Πρόβλημα αντιμετώπισαν και συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, καθώς αν και κατέθεσαν χρήματα για πληρωμή λογαριασμών, που έληγαν χθες, η ημερομηνία που αναγραφόταν στις συναλλαγές ήταν η σημερινή…

Τι κι αν είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί; Το Πάσχα των καθολικών παρέλυσε χθες και τα ελληνικά διατραπεζικά συστήματα, καθώς στις χώρες της Δύσης ήταν χθες αργία.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας είχε προαναγγείλει ότι οι συντάξεις Απριλίου θα χορηγηθούν στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ αύριο Τετάρτη 3 του μήνα, δύο ημέρες μετά την καθορισμένη ημερομηνία, λόγω του Πάσχα των καθολικών…

Βέβαια στο υπουργείο δεν κατανοούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, των οποίων η σύνταξη μόλις και επαρκεί για 15-20 ημέρες, πόσο μάλλον για 34…

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που πήγαν χθες στις τράπεζες, δεν βρήκαν χρήματα και διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν έλαβαν τις συντάξεις τους, για να ενημερωθούν ότι θα πληρωθούν αύριο. Πάντως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόλαβαν και πληρώθηκαν την Πέμπτη.

Όταν έγινε γνωστό, ότι το πρόβλημα αποδίδεται στο Πάσχα των καθολικών και στις αργίες στη διατραπεζική αγορά, πολλοί συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν, καθώς, όπως σημειώνουν, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και όχι καθολικοί…

Μάλιστα ορισμένοι έφθασαν στο σημείο, να ζητούν να συμπίπτουν τουλάχιστον τραπεζικά τα δύο Πάσχα, για να μην παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

Χθες σε όλες τις ελληνικές τράπεζες δεν πληρώνονταν επιταγές, ούτε εμβάσματα εξωτερικού. Το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ δεν λειτούργησε λόγω της αργίας του συστήματος TARGET 2, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθούν εκκαθαρίσεις και διακανονισμοί και να μην ανταλλαγούν αρχεία συναλλαγών πληρωμών με τις τράπεζες, με τους διαχειριζόμενους οργανισμούς.

Ανεβαίνουν κλάση

Πάντως στον ΟΑΕΕ Βόλου υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και για τις αυξήσεις στις εισφορές. Ασφαλισμένοι που παραμένουν τρία χρόνια στην ίδια ασφαλιστική κλάση, ενώ τυγχάνει να χάνουν και τη μείωση στις εισφορές μέσω ρύθμισης που έχουν κάνει, ανεβαίνουν ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή αυξάνουν οι εισφορές τους.

Διαμαρτυρίες του είδους αυτού είναι πολλές πλέον στο γραφείο Βόλου του ΟΑΕΕ, καθώς από τη μια οι αυξημένες εισφορές και από την άλλη η κρίση στην αγορά, έχουν οδηγήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε οικτρή οικονομική κατάσταση.

Μάλιστα μόλις ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του για σύνταξη και παροχές ασθένειας στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα το ταμείο να «βουλιάζει» σε όλο και μεγαλύτερα χρέη από απλήρωτες εισφορές.

Από την έναρξη της κρίσης (στο τέλος του 2009) έως το Δεκέμβριο του 2012, οι οφειλές από απλήρωτες εισφορές και προσαυξήσεις υπερδιπλασιάστηκαν. Μέσα στον τελευταίο χρόνο -της κορύφωσης της κρίσης- διπλασιάστηκαν οι οφειλές των «ενεργών» ελεύθερων επαγγελματιών, ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Οι οφειλέτες στη συντριπτική τους πλειονότητα χρωστούν μικρά και μεσαία ποσά (το 80,3% έχει οφειλές έως 25.000 ευρώ).

 

Το ΙΚΑ

Λόγω του Πάσχα των καθολικών παρατάθηκε μέχρι σήμερα η προθεσμία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων, που έληγε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, για τους εργοδότες των καταστημάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων.

Εξάλλου σε μηνιαία βάση θα ελέγχονται και θα διορθώνονται οι Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλουν ανά μήνα, από την 1/1/2013, οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Το ΙΚΑ καθιέρωσε νέα διαδικασία online ελέγχων, που θα εντοπίζουν τα λάθη, «δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες, να αποκαθιστούν τυχόν λανθασμένες εγγραφές, που έχουν κάνει».

Η καταληκτική ημερομηνία διόρθωσης λαθών και υποβολής εκ νέου ορθής ΑΠΔ ορίζεται η 15η ημερολογιακή μέρα του επόμενου της υποβολής μήνα.

Μέσω της διαδικασίας αυτής το ΙΚΑ επιδιώκει να μηδενίσει το χρόνο διασταύρωσης των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης και να αποκλείσει μεθοδεύσεις φαλκίδευσης του συστήματος είσπραξης των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών από παραβατικές μεθοδεύσεις (π.χ. δήλωση μικρότερου αριθμού ημερών ασφάλισης, καταβολή χαμηλότερων ασφαλίστρων κ.ά.).

Σημειώνεται ότι οι ΑΠΔ υποβάλλονται μέσω διαδικτύου από την 1η έως την τελευταία ημέρα του μήνα, που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου του εργοδότη.

Η θεώρηση βιβλιαρίων ανέργων

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014 παρατάθηκε η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και ώς 55 ετών, η οποία θα διενεργείται ανά εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο. Η παράταση θα δίδεται με αποστολή φαξ από τα υποκαταστήματα. Στο έγγραφο θα αναφέρονται ο ΑΜΑ, ο ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου, η κατηγορία και το διάστημα της παράτασης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Aθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Αθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος από την Πάτρα από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν εις βάρος του,…

13 Ιουνίου 2024