Photo Gallery, Τοπικά

Έλλειψη παιδίατρου στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Αρκετοί γονείς μεταβαίνουν στο Βόλο, ενώ άλλοι καταφεύγουν σε γενικούς γιατρούς

 

Ελλιπής είναι η κάλυψη του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής από την ειδικότητα του παιδιάτρου, καθώς η μοναδική που υπάρχει εκεί, προσφέρει τις περισσότερες ημέρες του μήνα τις υπηρεσίες της στο Νοσοκομείο Βόλου στο πλαίσιο της κάλυψης των κενών. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να περιμένουν συγκεκριμένες ημέρες του μήνα για να εξεταστούν τα παιδιά τους στην παιδίατρο. Και είναι οι ημέρες, όπου σχηματίζονται «ουρές» από γονείς.

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο αυτήν την περίοδο, όπου στην ευρύτερη περιοχή της Αργαλαστής διαμένουν πολλοί γονείς με τα παιδιά τους κάνοντας τις διακοπές τους, ενώ υπάρχουν και πολλοί ξένοι. Όλοι αυτοί στις ημέρες που η παιδίατρος λείπει στο Νοσοκομείο Βόλου, εξυπηρετούνται από τους γενικούς γιατρούς. Άλλοι τηλεφωνούν στο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να πάνε τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιώτη παιδίατρο, αν υπάρχει βέβαια, ενώ άλλοι έρχονται στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλη Χονδρογιάννη τόνισε πως η παιδίατρος που διαθέτει το Κέντρο Υγείας μετακινείται κάθε μήνα για αρκετές ημέρες στο Νοσοκομείο. Ουσιαστικά στο Κέντρο Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες της μία με δύο εβδομάδες. Μάλιστα οι κάτοικοι, επειδή το ξέρουν, κλείνουν τα ραντεβού στις ημέρες που βρίσκεται εδώ η παιδίατρος, ώστε να εξυπηρετηθούν. Και εκείνες τις ημέρες δημιουργείται «ουρά» από τα περιστατικά και τους γονείς που περιμένουν να εξεταστούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν μπορεί να είναι όλα προγραμματισμένα. Υπάρχουν και οι έκτακτες στιγμές που τα παιδιά χρειάζονται άμεση εξέταση και ιατρική βοήθεια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είτε φέρνουν τα παιδιά τους για να εξεταστούν στο Κέντρο Υγείας από τους γενικούς γιατρούς είτε προσπαθούν να βρουν κάποιον ιδιώτη παιδίατρο ή τελικά μεταβαίνουν οι ίδιοι στο Νοσοκομείο. Ενδεικτικά χθες δέκα περιστατικά με παιδιά εξετάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής από τους γενικούς γιατρούς, ενώ αρκετοί άλλοι τηλεφώνησαν ζητώντας πληροφορίες για να βρουν ιδιώτη παιδίατρο. Μπορεί το Νοσοκομείο να έχει κενά και να χρειάζεται προσωπικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να οδηγείται σε αποψίλωση η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που την αντιπροσωπεύουν τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια.

Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με τη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Όπως τόνισε η κ. Χονδρογιάννη, το μικροβιολογικό εργαστήριο στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής λειτουργεί κάθε Παρασκευή, όταν δηλαδή έρχεται από το Βόλο ο παρασκευαστής. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να υπάρχει μικροβιολόγος, ώστε να μπορεί να κάνει όλες τις εξετάσεις και να μπορούν να εξυπηρετούνται όλες οι περιπτώσεις ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Φώτης Σπανός 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το