Έλεγχος στο Παναγιώτικο για τη διαρροή νερού

Ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της μεγάλης διαρροής νερού, αλλά και της ρηγμάτωσης στο φράγμα Παναγιώτικο, θα γίνει από ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως έχει αποφασιστεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαχείρισης του φράγματος.

Στόχος, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων κ. Γ. Καλτσογιάννη, «είναι να πιστοποιηθεί αν η ρηγμάτωση οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος ή σε γεωλογικό φαινόμενο. Ουσιαστικά θα γίνει «αξονική τομογραφία» στο Παναγιώτικο, καθώς θέλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς τα αίτια της διαρροής ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης του προβλήματος» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ως γνωστόν, το θέμα της μεγάλης διαρροής στο Παναγιώτικο ήρθε στην επικαιρότητα προ λίγων ημερών, καθώς ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για την επάρκεια νερού, αλλά για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας την άμεση σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση της διαρροής νερού. Συγκεκριμένα, στις 22 Αυγούστου του 2012 η παροχή της διαρροής ήταν 115 κυβικά την ώρα, στις 11 Σεπτεμβρίου έπεσε στα 98 κυβικά, στις 4 Οκτωβρίου στα 83 κυβικά, στις 6 Νοεμβρίου στα 68 κυβικά, αλλά στις 26 του ίδιου μήνα και μέχρι 19 Δεκεμβρίου η διαρροή ήταν 105 κυβικά. Από τις 31 Δεκεμβρίου άρχισε να αυξάνει η διαρροή και έφθασε στα 144 κυβικά, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου του 2013 ήταν 162 κυβικά και στις 13 Μαρτίου στα 180 κυβικά την ώρα. Οι τιμές της διαρροής που καταγράφηκαν στις 26 Μαρτίου ήταν 183 κυβικά, στις 15 Απριλίου στα 200 κυβικά και στις 9 Μαΐου του 2013 ήταν 240 κυβικά.

Όλο αυτό το διάστημα γινόταν παράλληλα και καταμέτρηση του ύψους της στάθμης του νερού, που στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιζε τα 173 μέτρα, που είναι το μέγιστο (υπερχείλιση). Ακόμη, στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο-υπεύθυνο του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Ν. Πηλίου κ. Κ. Λεγαντή γίνεται αναφορά στην ημερήσια κατανάλωση νερού, που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.400 κυβικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) και 400-500 κυβικά τους υπόλοιπους μήνες. Επίσης παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στην εξάτμηση, καθώς και το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων του φράγματος.

Μετά τα προαναφερόμενα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαχείρισης του φράγματος θα προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο στο Παναγιώτικο, προκειμένου να διαπιστωθεί που οφείλεται η μεγάλη διαρροή νερού.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων κ. Γ. Καλτσογιάννης «για το έλεγχο από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες θα ακολουθηθεί μια μέθοδος που προσομοιάζει με «αξονική τομογραφία», για να δούμε αν τα αίτια της ρηγμάτωσης στο φράγμα οφείλονται σε κατασκευαστικό λάθος ή σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο».

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το θέμα της διαρροής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην παρούσα φάση η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το νερό που χάνεται».

Να αναφερθεί ότι και στο έγγραφο του εντεταλμένου συμβούλου-υπεύθυνο του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Ν. Πηλίου κ. Κ. Λεγαντή αναφέρεται ότι «όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα γινόταν παράλληλα και καταμέτρηση του ύψους της στάθμης του νερού, που στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιζε τα 173 μέτρα, που είναι το μέγιστο (υπερχείλιση)».

Με το ίδιο έγγραφο ζητείται η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο φράγματος (λιθόρριπτο με πλάκα σκυροδέματος) και παράλληλα να δοθούν όλα τα μέσα (οικονομικά-τεχνικά) με στόχο την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της εκροής στραγγισμάτων στο κατάντη πόδα του φράγματος Παναγιώτικο».

«Κατανοούμε την αγωνία του Δήμου Νοτίου Πηλίου για τοπ ενδεχόμενο κάποια στιγμή να προκύψει πρόβλημα στην επάρκεια του νερού στην περιοχή. Θα πρέπει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του φράγματος να δει ως βασικός αρμόδιος το θέμα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πλευρά της θα σταθεί αρωγός στις ενέργειες που θα απαιτηθούν» επισήμανε ο κ. Καλτσογιάννης.

Ο Π. Μουτσινάς 

Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς σε αναφορά προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Μεταφορών με θέμα: «Διαρροή στο φράγμα Παναγιώτικο αναφέρει: Επισυνάπτεται το με αριθ. πρωτ. 19145/2.5.2013 έγγραφο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με το οποίο εκφράζει την αγωνία του για τη διαρκώς αυξανόμενη διαρροή που παρουσιάζεται στο φράγμα Παναγιώτικο» και προτείνει διαδικασία για την αντιμετώπισή της.

Επειδή το πρόβλημα έχει αναδειχθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2012, και επειδή το συγκεκριμένο φράγμα αποτελεί την κύρια «πηγή» υδροδότησης ολόκληρου του Δήμου, ο οποίος μάλιστα τη θερινή περίοδο παρουσιάζει λόγω τουρισμού αυξημένες ανάγκες, σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά και άμεσα την συνημμένη αναφορά».

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό βίντεο: Όταν ο Αταμάν είδε από κοντά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο το 2009

Ένα ιστορικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες με τον νυν προπονητή…

27 Μαΐου 2024

Tα αποτελέσματα αρχαιρεσιών της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων

Στις 26 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και…

27 Μαΐου 2024

Live η ενημερωτική συνάντηση στο δημαρχείο με θέμα «Το μέλλον του Βόλου – Δυνατότητες και προοπτικές»

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Το μέλλον του Βόλου – Δυνατότητες και προοπτικές»…

27 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε πατέρας που παρενοχλούσε τη 17χρονη κόρη του – «Κακό είναι που φιλάω στο στόμα τα παιδιά μου;»

Ποινή φυλάκισης 22 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν πατέρα…

27 Μαΐου 2024

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Ηθελα να προστατέψω την περιουσία μου – Δεν θυμάμαι ότι τον χτύπησα», υποστήριξε ο κοσμηματοπώλης

Απολογήθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος σε πρώτο βαθμό…

27 Μαΐου 2024

Εργασίες αποκατάστασης από τη ΜΟΜΑ του δρόμου προς την Ι. Μ. Αγίου Σπυρίδωνος στο Προμύρι

Ακατάπαυστα προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου προς την Ι. Μ. Αγίου Σπυρίδωνος στο Προμύρι…

27 Μαΐου 2024