Photo Gallery, Τοπικά

Έλεγχος στα οικονομικά του πρώην Δήμου Αφετών

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι, για το οικονομικό έτος 2010, στον πρώην Δήμο Αφετών υπάρχουν τιμολόγια 28.000 ευρώ για διαπιστωμένες δαπάνες συνολικού ύψους 4,6 εκ. ευρώ

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία του πρώην Δήμου Αφετών των χρήσεων 2006 – 2010. Η έρευνα διεξάγεται με αφορμή την κλοπή, το 2010, του σκληρού δίσκου από τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του πρώην Δημαρχείου στο Νεοχώρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Δημοτικής Αρχής, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι, για το οικονομικό έτος 2010, υπάρχουν τιμολόγια ύψους 28.000 ευρώ για δαπάνες 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Με εισήγηση του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, στη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό ορκωτού λογιστή, με τα πρώτα επίσημα στοιχεία της έρευνας να γίνονται γνωστά στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα ενέκρινε την παράταση της μίσθωσης για την επένδυση στον Αλατά κατά 99 χρόνια.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία του πρώην Δήμου Αφετών από τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, μετά την κλοπή το φθινόπωρο του 2010 του σκληρού δίσκου από τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του πρώην Δημαρχείου στο Νεοχώρι, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, με εντολή του Δημάρχου κ. Νίκ. Φορτούνα, διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης προκύπτει ότι για το οικονομικό έτος 2010 στον πρώην Δήμο Αφετών υπάρχουν τιμολόγια 28.000 ευρώ για διαπιστωμένες δαπάνες συνολικού ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, τα πρώτα επίσημα στοιχεία, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας του εκλεκτή Δημόσιας Διοίκησης στον πρώην Δήμο Αφετών, θα γίνουν γνωστά στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Στο μεταξύ, με εισήγηση του ελεγκτή το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου στη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, σε συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, αποφάσισε ομόφωνα τον ορισμό ορκωτού λογιστή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

«Με εισήγηση του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης», επισήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Παπαμαρκάκης, «διατάχθηκε η άμεση διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του πρώην Δήμου Αφετών για την περίοδο 2006 – 2010, μετά την κλοπή του σκληρού δίσκου το 2010. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ορκωτός λογιστής από το Δήμο για τη διευκόλυνση της έρευνας του ελεγκτή. Δημιουργούνται όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα των οικονομικών ετών 2006 – 2010 στον πρώην Δήμο Αφετών από την αρχή. Τέλος Οκτωβρίου εκτιμούμε ότι θα έχουμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Σώματος.

Επένδυση

στον Αλατά

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Νοτίου Πηλίου, στη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, η παράταση της μίσθωσης για την επένδυση στον Αλατά κατά 99 χρόνια.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύνταξη του συμβολαίου που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και των Κυπρίων επενδυτών.

Υπέρ της παράτασης της μίσθωσης ψήφισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Σώματος κ. Στ. Βακούλας, ο οποίος, ωστόσο, στη συνέχεια αποχώρησε από τη συνεδρίαση με το σκεπτικό ότι δεν γνωρίζει τους όρους του συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Κύπριων επενδυτών, στα πλάνα τους είναι η κατασκευή τριών παραδοσιακών οικισμών, μικρών χωριών όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη Δημοτική Αρχή, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στη νησίδα του Αλατά για τουριστικούς σκοπούς.

Οι τρεις μικροί παραδοσιακοί οικισμοί θα αποτελούνται από μικρές κατοικίες – καταλύματα, στις οποίες θα διαμένουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Στις προθέσεις των Κύπριων επενδυτών είναι οι εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης να ξεκινήσουν άμεσα.

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η εκμίσθωση της νησίδας από τους Κύπριους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια, με τα οικονομικά οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου να προκύπτουν πολλαπλά, καθώς τα έσοδα για το Δήμο θα ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ το χρόνο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση της μίσθωσης, καθώς η αρχική συμφωνία ήταν για 65 χρόνια, ωστόσο οι επενδυτές υπολογίζουν και τα 14 χρόνια που χάθηκαν ανεκμετάλλευτα, λόγω των προσφυγών σε βάρος της επένδυσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από οικολογικές οργανώσεις.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η τιμαριθμική προσαρμογή για τη συμμετοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου στα ακαθάριστα έσοδα της επένδυσης αυξάνεται από το 1% στο 1,5%, η ασφαλιστική δικλείδα για την πορεία του τιμάριθμου διαμορφώνεται από το 2% στο 3%, κάτι που σημαίνει πως αν ο τιμάριθμος υποχωρήσει κάτω από το 3% ο Δήμος είναι καλυμμένος, ενώ το ετήσιο μίσθωμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, το συγκρότημα θα φιλοξενεί τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, ενώ θα συνεισφέρει πολλαπλά στην οικονομική ανάπτυξη του Πηλίου και της Μαγνησίας. Υπολογίζεται να απασχολεί 400 εργαζόμενους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων απασχοληθούν κατά την ανέγερση της μονάδας.

«Με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της παράτασης της μίσθωσης κατά 99 χρόνια», τόνισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας, «προχωρούμε στη σύνταξη του συμβολαίου, το οποίο θα υπογράψουμε σύντομα με τους Κύπριους επενδυτές. Οριστικοποιείται η συμφωνία και ξεκινά η επένδυση, που θα εξασφαλίζει έσοδα στο Δήμο της τάξης των 700.000 ευρώ το χρόνο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Τέλος, το Σώμα αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία τις μελέτες εκτέλεσης των έργων αναπλάσεις παιδικών χαρών στο Τρίκερι και την Αγία Κυριακή προϋπολογισμού 175.500 ευρώ και ανάπλασης κεντρικής πλατείας Αφετών κόστους 86.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε την υποβολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του νησιού Παλαιό Τρίκερι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το