Photo Gallery, Τοπικά

Έλεγχος για μη εγγεγραμμένο δάνειο του πρώην Δήμου Αγριάς

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για ποσό 1,2 εκ. ευρώ

 

 

 

 

 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου προκειμένου να διαπιστώσουν τους λόγους, για τους οποίους δεν έχει γίνει εγγραφή στα βιβλία του Δήμου για το δάνειο του 1,2 εκ. ευρώ, που είχε λάβει πέρυσι ο πρώην Δήμος Αγριάς για την αποζημίωση των ιδιοκτητών από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Χθες, η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στο θέμα, τονίζοντας πως «δεν γνωρίζει πόσο θα επιβαρυνθεί από αυτή τη νέα «μαύρη τρύπα» η έτσι κι αλλιώς επιβαρημένη οικονομική κατάσταση του Δήμου». Στο θέμα που έχει προκύψει αναφέρθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Χαρ. Ζάχος, ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» και πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία, η οποία θα τακτοποιηθεί».

 

Ρεπορτάζ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

[email protected]

 

«Εντοπίσαμε μία διαφορά όσον αφορά στα δάνεια. Σε επικοινωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνειδητοποιήσαμε ότι δεν φαινόταν εγγεγραμμένο στα βιβλία του πρώην Δήμου Αγριάς ένα δάνειο που είχε εκταμιευθεί πέρυσι, συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίου ευρώ για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης», τόνισε χθες σε δηλώσεις της η κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Ζητήθηκε να έρθει ο φάκελος με ό,τι σχετικό υπάρχει γι’ αυτήν την υπόθεση για να τον εξετάσει η Υπηρεσία, γιατί πρέπει να εγγραφεί και στα βιβλία του Δήμου, να φαίνεται λογιστικά και να αποτυπωθεί στην απογραφή και στον ισολογισμό.

Δεν φάνηκε το δάνειο στην απογραφή, γιατί δεν υπήρχε εγγραφή στα βιβλία του Δήμου. Τα τοκοχρεολύσια ωστόσο πληρώνονταν. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την εγγραφή των δανείων. Τι παραλείψεις υπάρχουν και τι πρέπει να γίνει και αν υπάρχουν προβλήματα από αυτή την παράλειψη, θα το δείξει ο έλεγχος της Υπηρεσίας.

Υπάρχει μία διαδικασία που δεν έχει τηρηθεί απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής για τον ορισμένο τρόπο εγγραφής στο δάνειο».

Η ίδια, ερωτηθείσα σχετικά για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στα οικονομικά του Δήμου Βόλου το προαναφερόμενο δάνειο, δήλωσε πως «δεν μπορεί να πει πόσο μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση από αυτή τη νέα «μαύρη τρύπα» στην έτσι και αλλιώς επιβαρημένη οικονομική κατάσταση του Δήμου. Είναι πολύ μεγάλο το έργο της ενοποίησης των πρώην εννέα δήμων, βρίσκουμε διάφορα προβλήματα και το εντοπίσαμε εξαιτίας της αδυναμίας να «κουμπώσουμε» τις διαφορές που υπήρχαν στα δάνεια.

Όταν δώσαμε την κατάσταση με τα δάνεια, συμπεριλαμβανόντουσαν όλα όσα ήταν γνωστά στο Δήμο. Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και συγχωνεύσεις δανείων. Αυτό ήταν από το Παρακαταθηκών, οπότε δεν είναι παράξενο να μην εντοπίσει κάποιος μία τέτοια παράλειψη ή ακόμη δεν μπορούν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εσωτερικά σε μία οικονομική υπηρεσία για να αποτυπώνονται κάποια πράγματα στα βιβλία», συμπλήρωσε η ίδια.

Δηλώσεις για το θέμα του μη εγγεγραμμένου δανείου έκανε χθες και ο πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Βόλου κ. Χαρ. Ζάχος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Το Μάιο του 2009, ζητήσαμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ποσό 1,255 εκ. ευρώ. Το Μάιο του 2010 εγκρίθηκαν 1,192 εκ. ευρώ. Συμφωνητικό υπογράψαμε ως Δήμος Αγριάς τον Ιούνιο του 2010. Καταθέσαμε όλα τα δικαιολογητικά, από κατοίκους της Αγριάς, αυτών που δικαιούνταν αποζημίωση από το ρυμοτομικό σχέδιο και είχαν κάνει προσφυγές.

Η εκταμίευση του ποσού έγινε το Νοέμβριο απευθείας προς τους δικαιούχους από το ΤΠΔ και αφού κατέθεταν τα δικαιολογητικά. Όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσε το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο να έρθει παραστατικό από το ΤΠΔ στο Δήμο Αγριάς. Ήρθε το 2011 στην Υπηρεσία του ενιαίου πλέον Δήμου Βόλου, η οποία διαπίστωσε ότι τους κρατάει χρήματα για το δάνειο κι έτσι βρέθηκε.

Πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία, που αν δεν μεσολαβούσε ο «Καλλικράτης», θα είχε τακτοποιηθεί κανονικά. Δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα», να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι, εκτός από ένα, για τον οποίο υπήρχε εκκρεμοδικεία και νομίζω ότι άρχισε να πληρώνεται τώρα.

Δεν υφίσταται κάποια εκκρεμότητα, είναι διαδικαστικό το θέμα. Το ΤΠΔ δεν δίνει χρήματα σε κανέναν αν δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν φαίνεται ότι ο Δήμος χρωστάει 41 εκ. δεν είναι έτσι, χρωστάει 40, γιατί το 1.192.000 ευρώ πήγε στους δικαιούχους απευθείας.

Είναι μία εσωτερική διαδικασία της Υπηρεσίας, που πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το