Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Έλεγχοι για το Βιβλίο Απογραφής

Ξεκίνησε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας στις επιχειρήσεις

Ελέγχους για την απογραφή των εμπορευμάτων ξεκίνησε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας στις εμπορικές επιχειρήσεις. Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ελέγχουν κυρίως ανώνυμες βιομηχανικές, ανώνυμες εμπορικές και εισαγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εμπορικές χονδρικού εμπορίου και ανώνυμες εμπορικές με μεγάλο κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου.

Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να ελεγχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ανάλογα φυσικά και με τις δυνατότητες του προσωπικού τους. Εφόσον δεν τηρείται βιβλίο αποθήκης, γίνεται ποσοτική επαλήθευση των αποθεμάτων σε ένα είδος, διακινούμενο χονδρικώς και με σημαντική αξία, με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης (σύνταξη πρωτόκολλου κ.λπ.).

Όταν η επιχείρηση τηρεί βιβλίο αποθήκης, γίνεται έλεγχος της κίνησης δύο ειδών, σημαντικής αξίας, στις αντίστοιχες καρτέλες του βιβλίου αποθήκης.

Σε περίπτωση πραγματοποίησης ελέγχου σε επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας, εάν ο συνολικός τζίρος της προηγούμενης χρήσης υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, γίνεται ποσοτική επαλήθευση μόνο ενός είδους, με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης, ενώ όταν ο τζίρος είναι μικρότερος του ανωτέρω ποσού, ο έλεγχος περιορίζεται μόνο στις διαπιστώσεις σύνταξης απογραφής, χωρίς περαιτέρω ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Η απογραφή της 31.12.2012 για τη χρήση 2012, συντάχθηκε, όπως ακριβώς και κατά την προηγούμενη χρήση 2011 μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2013.

Πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (ήδη Ν.4093/2012) το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (του λοιπού για λόγους συντομίας Κ.Φ.Α.Σ.), ο οποίος από 1/1/2013 αντικαθιστά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.). Οι κυριότερες μεταβολές που επιφέρει ο Κ.Φ.Α.Σ. σε σχέση με τα μέχρι την 31/12/2012 προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. είναι οι εξής:

-Κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης των Βιβλίων που προβλεπόταν από το άρθρο 19 του Κ.Β.Σ. Εξαίρεση αποτελεί το βιβλίο κινητής αποθήκης που μπορεί να τηρείται εναλλακτικά του Συγκεντρωτικού Δελτίου Αποστολής επί οχημάτων (άρθρο 5 παρ. 4 Κ.Φ.Α.Σ.), και τα έντυπα διασφάλισης πληροφοριών της παρ. 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ.

-Κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίου Αποθήκης και των Βιβλίων Τεχνικών Προδιαγραφών και Παραγωγής Κοστολογίου. Αντί του βιβλίου αποθήκης θεσπίζεται η υποχρέωση βάσει του άρθρου 4 παρ. 8 του Κ.Φ.Α.Σ. τήρησης του λογαριασμού 94 σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανά κατηγορία πωλήσεων (λογαριασμοί 70, 71). Δηλαδή με βάση τη νέα υποχρέωση εξακολουθεί κάθε κλάδος (εμπορικός ή μεταποίησης) να κρίνεται αυτοτελώς για τη σχετική υποχρέωση, πλην όμως δημιουργούνται ορισμένες απορίες ως προς τον τρόπο τήρησης του λογαριασμού 94.

Κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης των παρακάτω πρόσθετων βιβλίων του Κ.Β.Σ.:

* Του Βιβλίου Επενδύσεων αναπτυξιακών νόμων

(Προσοχή: Η τήρηση του επιβάλλεται και από αναπτυξιακούς νόμους).

* Του Βιβλίου Αποθήκευσης.

* Του Βιβλίου εισερχομένων Συνεργείου αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

* Του Βιβλίου Εντολών Μεσίτη.

* Του βιβλίου διάθεσης λαχείων Πρακτόρων.

* Του βιβλίου έργων εκμεταλλευτών μηχανημάτων.

* Του βιβλίου κίνησης οχημάτων επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών.

Σημειωτέον ότι από 1/1/2014 καταργούνται και τα υπόλοιπα πρόσθετα βιβλία.

Το βιβλίο απογραφών ενημερώνεται με την αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. (άρθρο 4 παρ. 12 περ. δ Κ.Φ.Α.Σ.). Με βάση τον Κ.Β.Σ. ο καταληκτικός χρόνος ενημέρωσης εξαντλείται στην ημερομηνία κλεισίματος του Ισολογισμού.

 Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η δήλωση του φόρου υπεραξίας

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου υπεραξίας που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.2065/1992 και η οποία έληξε στις 31 Ιανουαρίου, παρατάθηκε έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι 30 Ιουνίου η υποβολή του Ε9

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχονται διευκρινίσεις για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013. Επίσης με την ίδια εγκύκλιο δίνεται παράταση της παραπάνω προθεσμίας μέχρι 30 Ιουνίου 2013. Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

-Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

-Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

-Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

-Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.

Φοροτεχνικόσεμινάριο

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα αύριο Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για τον ΚΦΑΣ, στο ξενοδοχείο «Volos Palace», στις 9 π.μ. Η παρακολούθηση των μελών του Συλλόγου θα είναι δωρεάν, ενώ τα μη μέλη θα πληρώνουν 40 ευρώ… Εισηγητής θα είναι ο κ. Ι. Τζίμας, πρώην διευθυντής ΚΒΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπασμένες

Σπασμένες είναι οι μεταλλικές επιφάνειες που καλύπτουν τα ρολόγια της ύδρευσης επί της οδού Φιλελλήνων…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γυναίκα ζήτησε διαζύγιο μετά από μόλις 40 ημέρες γάμου επειδή… ο άντρας της δεν έκανε μπάνιο!

Διαζύγιο ζήτησε γυναίκα στην Ινδία μετά από μόλις 40 ημέρες γάμου, λόγω της... κακής υγιεινής…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Με τον Χέιζ-Ντέιβις τα έβαλαν οι Τούρκοι

Ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις δεν περίμενε ότι θα έμπλεκε με ένα ποστάρισμά του στα social media.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Νασράλα είναι νεκρός – Ακέφαλη πλέον η Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στο χθεσινό…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Απορρίφθηκε η προσφυγή της “Συμμαχίας για τον Βόλο” για την εκλογιμότητα του Αχ. Μπέου

Αναρτήθηκε σήμερα το πρωϊ στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση δια της οποίας…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Βιβλία

Βιβλία πεταμένα σε κεντρικό δρόμο του Βόλου. Οι τίτλοι τους είναι αναγνώσιμοι. Και διηγώντας τα…

28 Σεπτεμβρίου 2024