Κατηγορίες: Photo GalleryΚόσμος

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κάιρο

Λεζάντα: Σκηνές χάους το βράδυ της Κυριακής στο Κάιρο  

 

Στους 24 οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτικών δυνάμεων και χριστιανών κοπτών

 

Φόβους για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

 


Φόβους για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας εν μέσω της χαοτικής μετάβασης στη μετά Μουμπάρακ εποχή γεννούν οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις και χριστιανούς κόπτες που διαδήλωναν στο Κάιρο. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση, υπογραμμίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Τη διεξαγωγή έρευνας ζητά ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που βάλλεται σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα της Αιγύπτου.

Να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν Κάιρο όταν κόπτες χριστιανοί διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν σταυρούς και εικόνες του Ιησού, ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σε ένα νέο ξέσπασμα της διαθρησκευτικής βίας στη χώρα, όπου οι πολιτικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει.

Η κατάσταση στο Κάιρο παραμένει τεταμένη την επομένη των χειρότερων επεισοδίων βίας που σημειώνονται μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες «υποκινητές του χάους» χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Η διαδήλωση των χριστιανών κοπτών ξεκίνησε ειρηνικά το βράδυ της Κυριακής έξω από το κτίριο της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης που αντικρίζει το Νείλο. Διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη καταστροφή εκκλησίας τους στη νότια επαρχία Ασουάν της Αιγύπτου, και κατηγορούσαν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ότι δεν τιμωρεί τις επιθέσεις κατά χριστιανών.

Η διαδήλωση κατεστάλη βίαια από το στρατό αφού προηγουμένως οι κόπτες καταγγέλλουν πως δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους με πολιτικά.

Στην περιοχή τελικά συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του δικτύου Αλ Τζαζίρα, άτομα από όλους τις ομάδες της αιγυπτιακής κοινωνίας. Κόπτες, μουσουλμάνοι, άλλοι χριστιανοί, άλλες πολιτικές ομάδες, ακόμη και σαλαφιστές, βρέθηκαν εν μέσω του χάους στο Κάιρο.

Οι κόπτες θάβουν τη Δευτέρα τους νεκρούς τους στις ταραχές, καταγγέλλοντας ότι άρματα μάχης συνέθλιψαν διαδηλωτές. Τη νύχτα της Κυριακής ακούγονταν πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν και τυλίχτηκαν στις φλόγες και μαύρος καπνός τύλιξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

«Γιατί δεν το κάνουν αυτό στους σαλαφιστές ή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα όταν οργανώνουν διαδηλώσεις; Αυτή δεν είναι πια η χώρα μου» λέει ο χριστιανός κόπτης Άλφρεντ Γιουνάν, μιλώντας κοντά στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.

Η βία σκιάζει την πορεία προς τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ που αναμένεται να διεξαχθούν στις 28 Νοεμβρίου.

Από πλευράς του ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης». Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για την κατάσταση.

 

Ανήσυχη η Ευρώπη

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη Δευτέρα την ανησυχία τους για τα επεισόδια στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος και τρομαγμένος», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον υπογράμμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία «είναι απολύτως θεμελιώδης».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Τα Walt Disney Animation Studios παρουσίασαν ένα νέο τρέιλερ για το «Moana 2», το σίκουελ…

29 Μαΐου 2024

Λαμία: Θέμα χρόνου τα εντάλματα για τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα – Τα νέα ευρήματα

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο…

29 Μαΐου 2024

Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά,…

29 Μαΐου 2024

Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται…

29 Μαΐου 2024

Πάτρα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 57χρονης hairstylist – Νέα στοιχεία για το γιατρό που τη χειρούργησε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια της 57χρονης hairstylist από την Πάτρα που πέθανε ξαφνικά…

29 Μαΐου 2024