Οικονομία

Έκρηξη κερδών 5,15% στο Χρηματιστήριο

Σημαντική μείωση των spreads και κόστους ασφάλισης ελληνικών ομολόγων



Τραπεζικό ράλι σημειώθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μπαράζ αγορών, μετά τη θετική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών συνοδεύθηκε και από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 1.600 μονάδων και τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί η ανοδική κίνηση της αγοράς να φθάσει τουλάχιστον μέχρι τα προηγούμενα υψηλά των 1.715 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.662,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 81,48 μονάδων, ή σε ποσοστό 5,15%.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 776,76 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 6,24%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.672,70 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 3,49%.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 291,44 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 5,22%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.746,04 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 5,96%.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.043,72 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 5,95%.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με υψηλά κέρδη και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν του Τ.Τ (+11,73%), η Εθνική (+10,12%), η MIG (+10,00%), η Eurobank (+9,83%), η Πειραιώς (+8,90%), η Atebank (+7,69%) και η Κύπρου (+7,25%).

Σημαντική μείωση των spreads

Σημαντική μείωση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 440 δισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 985 μονάδες βάσης (9,85 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μείωση σημειώθηκε και στα swaps των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου σημειώθηκε άνοδος, καθώς δεν βελτιώθηκαν οι όροι του δανείου της. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε το μεσημέρι κάτω από τις 940 μονάδες βάσης, ενώ το πρωί ήταν στις 965 μονάδες βάσης.

Ο οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Nomura International στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Δρακόπουλος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η δυνατότητα αγορών κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το ΕΤΧΣ μπορεί να διευκολύνει το δρόμο για την Ελλάδα, ώστε να εκδώσει και πάλι ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο μάνατζερ του μεγάλου επενδυτικού ταμείου PIMCO στο Μόναχο κ. Άντριου Μπουμσγουόρθ δήλωσε: «Έχω εκπλαγεί ευχάριστα», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία (σ.σ.: της ΕΕ) περιλαμβάνει στοιχεία ενός «τείχους κατά τη φωτιάς», το οποίο μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της κρίσης».

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπεύθυνος στρατηγικής της τράπεζας Rabobank κ. Ρίτσαρντ Μακ Γκουάιρ, είπε ότι «η απόφαση-έκπληξη να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά είναι σίγουρα θετική, δεδομένων των χαμηλών προσδοκιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής», αλλά πρόσθεσε: «Η ανησυχία μας είναι μήπως αυτές οι προτάσεις υστερούν σε σχέση με αυτό που ελπίζαμε – αυτό ειδικότερα αναφέρεται στη δυνατότητα αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το