Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έκλεισαν τραπέζι σε ουζερί από την Καθαρή Δευτέρα…

 

Σήμερα αναμένεται το αδιαχώρητο στα τσιπουράδικα του Βόλου
Σήμερα αναμένεται το αδιαχώρητο στα τσιπουράδικα του Βόλου

Μπορεί η κίνηση στα τσιπουράδικα του Βόλου αυτή την εβδομάδα να είναι μειωμένη, ωστόσο το έθιμο της «τσιπουροκατάνυξης» τη Μ. Παρασκευή θα το τηρήσουν και φέτος βολιώτες και επισκέπτες. Για σήμερα όλα τα ουζερί έχουν κάνει αυξημένες προμήθειες και όλα περιμένουν αυξημένη κατανάλωση μετά τον Επιτάφιο.

Το τσιπουράδικο αποτελεί και φέτος την παρηγοριά των νηστευόντων, αν και ο τζίρος, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, έχει μειωθεί σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

Από την Καθαρή Δευτέρα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα ρεζερβέ σε  τσιπουράδικα του Βόλου από πελάτες τους για ένα τραπέζι τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως το έθιμο επιβάλλει. Αν και φέτος τα «πράγματα είναι στριμωγμένα» για πολλούς, το τσιπουράδικο σήμερα έχει καθιερωθεί όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες πασχαλινούς επισκέπτες της περιοχής. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα εξάλλου τα τσιπουράδικα έχουν την τιμητική τους, αφού εκτός των άλλων αποτελούν και μια διέξοδο στο φαγητό, γι’ αυτούς που νηστεύουν.

«Έχουμε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες από όλα τα νηστίσιμα. Από την Κ. Δευτέρα έχουμε κλείσει τραπέζια για τη Μ. Παρασκευή, ως επί το πλείστον από επισκέπτες» σημειώνει ο υπεύθυνος καταστήματος ουζερί στην Αγριά κ. Φ. Καραουλάκης. «Δεν θα βάλουμε επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, γιατί θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Οι τιμές μας επίσης παραμένουν σταθερές, στα 3,80 ευρώ το 25άρι με μεζέ» προσθέτει ο κ. Καραουλάκης.

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι καταστηματάρχες έχουν κάνει το κουμάντο τους και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες προμήθειες εδεσμάτων, που θα προσφερθούν στους πελάτες, πάντα με κυρίαρχα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια.

Τηλεφωνικώς, αυτοπροσώπως, ακόμη και μέσω ίντερνετ οι λάτρεις του εθίμου ζητούν να «κλείσουν» τραπέζι στα τσιπουράδικα του Βόλου, της Αγριάς και της Ν. Ιωνίας. Αμέσως μετά τη λήξη της ακολουθίας και της περιφοράς του Επιταφίου τα καταστήματα θα κατακλυστούν από θαμώνες που θα έρθουν στην περιοχή από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από το εξωτερικό.

Οι καταστηματάρχες έχουν φροντίσει για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης, ενώ κρατούν και ορισμένα-ελάχιστα τραπέζια για τους πολύ καλούς πελάτες.

Οι ποσότητες των αλιευμάτων που έχουν προμηθευτεί, είναι αυξημένες ακόμη και διπλάσιες από τις καθημερινές, ωστόσο όχι τόσο μεγάλες, όσο τα παλαιότερα χρόνια.

«Ρεζερβέ τραπέζια έχουμε από Δευτέρα-Τρίτη. Τα ίδια θα έχουμε και τη Μ. Παρασκευή, δεν βάζουμε παραπάνω τραπεζοκαθίσματα. Η κίνηση πάντως ξεκίνησε μόλις προχθές. Οι τιμές παραμένουν ίδιες, αλλά η κατανάλωση έχει μειωθεί. Δύο 25άρια το πολύ και δρόμο» δηλώνει η υπεύθυνη ουζερί του Βόλου, στην οδό Νικηταρά κ. Συραγώ Διαμαντοπούλου. «Το 25άρι το δίνουμε 2,70. Οι τιμές είναι ίδιες» προσθέτει η κ. Διαμαντοπούλου.

Τα περισσότερα καταστήματα πάντως θα τοποθετήσουν και έξτρα τραπεζοκαθίσματα.

Ο καιρός θα είναι σύμμαχος της περιφοράς των επιταφίων και των τσιπουράδικων, καθώς αναμένεται αίθριος και ζεστός και σήμερα, αλλά και μέχρι το Πάσχα.

Ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά κυρίως σήμερα, τα τσιπουράδικα κατακλύζονται από θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έρχονται στο Βόλο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από το εξωτερικό.

Ωστόσο αν και τη Μεγάλη Εβδομάδα το έθιμο ορίζει νηστεία και μάλιστα αυστηρή, τα οστρακοειδή και τα κεφαλόποδα ελάχιστη ζήτηση έχουν, επισημαίνουν ιχθυέμποροι, καθώς «ο κόσμος δεν έχει λεφτά».

Οι προετοιμασίες είναι εντατικές τις τελευταίες ημέρες και οι παραγγελίες πάνε και έρχονται.

«Η καλύτερη ημέρα του χρόνου είναι για το τσιπουράδικο η Μεγ. Παρασκευή» επισημαίνουν καταστηματάρχες, που περιμένουν να δουλέψουν σήμερα και να καλύψουν κανένα χρέος του χειμώνα. «Για τη Μ. Παρασκευή θα έχουμε περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Μια ημέρα περιμένουμε να δουλέψουμε, γιατί ο χειμώνας πήγε χάλια. Οι τιμές είναι ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια κι εδώ και μια εβδομάδα έχουμε ρεζερβέ από Βολιώτες πελάτες μας» σημειώνει ο υπεύθυνος παραλιακού ουζερί του Βόλου κ. Β. Γκαλιμάνας.

«Τους περισσότερους τους περιμένουμε μετά τις 9 το βράδυ, μετά τον Επιτάφιο» προσθέτει ο κ. Γκαλιμάνας.

Εντατικοί πάντως είναι και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

Ελέγχονται επιχειρήσεις φιλοξενίας (ξενοδοχεία) σε αστικά και τουριστικά θέρετρα, όπου γιορτάζεται παραδοσιακά το Πάσχα, όπως η Σκιάθος, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ειδικά για τις τελευταίες και για τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρουν, θα διενεργούνται έλεγχοι και δειγματοληψίες, ώστε να αποτραπεί την περίοδο του Πάσχα η διάθεση νοθευμένων ποτών (μπόμπες), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τα δημόσια έσοδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το