Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έκκληση για οικονομία στο νερό

Από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, καθώς μειώνεται και τα αποθέματα λιγοστεύουν
Από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, καθώς μειώνεται και τα αποθέματα λιγοστεύουν

Έκκληση προς τους καταναλωτές, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, να μη σπαταλούν νερό και να προβαίνουν σε λογική χρήση του βάσει πάντα των αναγκών που προκύπτουν απευθύνει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Το υδατικό δυναμικό και τα διαθέσιμα αποθέματα νερού μειώνονται σε καθημερινή βάση, καθώς ο άνυδρος περασμένος χειμώνας και η παρατεταμένη ανομβρία έχουν ως συνέπεια το μη εμπλουτισμό των υδρευτικών πηγών και του φράγματος Παναγιώτικο. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στην περίπτωση κατά την οποία δεν περιοριστεί η κατανάλωση νερού θα προκύψουν προβλήματα με την επάρκεια το ερχόμενο καλοκαίρι και η αρμόδια Υπηρεσία θα υποχρεωθεί να προβεί στην έγκριση και την εφαρμογή μέτρων με στόχο την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού.

Τον περιορισμό της κατανάλωσης και της χρήσης νερού αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών ζητεί από τους καταναλωτές, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, καθώς το υδατικό δυναμικό μειώνεται μέρα με την ημέρα και τα διαθέσιμα αποθέματα ενόψει και της ερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου λιγοστεύουν.

Αιτία ο άνυδρος περασμένος χειμώνας, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς και η παρατεταμένη ανομβρία τη φετινή άνοιξη, που ως συνέπεια έχουν να μην εμπλουτίζονται οι υδρευτικές πηγές και το φράγμα Παναγιώτικο, από το νερό του οποίου υδροδοτούνται τα χωριά και οι οικισμοί του παραλιακού μετώπου της ευρύτερης περιοχής από την πλευρά του Παγασητικού Κόλπου.

Ο άνυδρος περασμένος χειμώνας είχε ως συνέπεια να μην εμπλουτιστούν στον επιθυμητό βαθμό οι πηγές στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς και το φράγμα Παναγιώτικο στους Αφέτες, με την αρμόδια Υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής να καταγράφει ήδη μείωση του υδατικού δυναμικού και των αποθεμάτων νερού.

Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα ήταν περιορισμένες και κατά συνέπεια δεν ενισχύθηκαν το υδατικό δυναμικό και τα αποθέματα νερού στις υδρευτικές πηγές και το φράγμα Παναγιώτικο, η στάθμη του οποίου παραμένει, ωστόσο, στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται διαρροή 200 κυβικών μέτρων νερού την ώρα εξαιτίας του ρήγματος που εντοπίστηκε στο βυθό του.

Από την αρμόδια Υπηρεσία και τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου εκφράζονται ήδη έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αναφέρουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο τουλάχιστον θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση χωριών και οικισμών της ευρύτερης περιοχής, καθώς το υδατικό δυναμικό μειώνεται και τα διαθέσιμα αποθέματα λιγοστεύουν.

Στο μεταξύ, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές να μη σπαταλούν νερό, να προβαίνουν σε λογική χρήση του και πάντα βάσει των αναγκών που προκύπτουν, καθώς στην περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις, ικανές να εμπλουτίσουν τις υδρευτικές πηγές και το φράγμα Παναγιώτικο, μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα προκύψουν προβλήματα στην υδροδότηση χωριών και οικισμών το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου ζητεί από τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση και τη χρήση νερού και το κυριότερο να αποφεύγουν να πλένουν τα πεζοδρόμια και να απομακρύνουν τα πεσμένα φύλλα των δέντρων από τις αυλές και τους δρόμους χρησιμοποιώντας το λάστιχο.

Επιπλέον, συστήνεται αρμοδίως από το Δήμο και η αποφυγή του πλυσίματος των αυτοκινήτων με τη χρήση λάστιχου.

«Απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές» επισημαίνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «να μη σπαταλούν νερό και να προβαίνουν σε λογική κατανάλωση και χρήση του, βάσει πάντα των βασικών τους αναγκών. Επιπλέον, συστήνουμε προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν να πλένουν αυλές, πεζοδρόμια και δρόμους με το λάστιχο, όπως επίσης και να χρησιμοποιούν το νερό για να απομακρύνουν τα πεσμένα φύλλα των δέντρων από διάφορα σημεία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να «κυνηγάμε» τα πεσμένα φύλλα με το νερό και το λάστιχο. Πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι η σπατάλη του νερού μετακυλίεται στην κατανάλωση, καθώς δουλεύουν περισσότερο τα αντλιοστάσια, τα οποία είναι ενεργοβόρα. Στην περίπτωση κατά την οποία η έκκλησή μας δεν εισακουστεί από τους καταναλωτές, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση και την εφαρμογή μέτρων με στόχο την οικονομία στο νερό» καταλήγει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το