Τοπικά

Έγινε 25 χρόνων η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Με επίδειξη τμήματος πεζοναυτών και παρουσίαση όπλων και πυρομαχικών τιμήθηκε χθες στο Στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Γεωργούλα» στο Βόλο η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του 32ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο μετεξελίχθηκε στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών
Με επίδειξη τμήματος πεζοναυτών και παρουσίαση όπλων και πυρομαχικών τιμήθηκε χθες στο Στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Γεωργούλα» στο Βόλο η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του 32ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο μετεξελίχθηκε στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Με επίδειξη τμήματος πεζοναυτών και παρουσίαση όπλων και πυρομαχικών τιμήθηκε χθες στο Στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Γεωργούλα» στο Βόλο η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του 32ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο μετεξελίχθηκε στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Χθες η Τταξιαρχία Πεζοναυτών συμπλήρωσε 25 χρόνια από την ίδρυσή της.

Αποτελεί το μοναδικό σχηματισμό πεζοναυτών στον Ελληνικό Στρατό. Η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της, η αυτοπεποίθηση, η τόλμη, η ταχύτητα ενέργειας, η πίστη στο έμβλημα «Θαρσείν Χρη» και τον πράσινο μπερέ, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ταξιαρχίας και των τριών Ταγμάτων Πεζοναυτών που περιλαμβάνει.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερήσια διαταγή, «έχοντας επίγνωση των εθνικών κινδύνων που ελλοχεύουν στην σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα και οι οποίοι επιβάλλουν εγρήγορση, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα παραγωγής ασφάλειας και σταθερότητας, προσφέροντας στην άμυνα της χώρας, στις διεθνείς της υποχρεώσεις, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, διαθέτοντας το προσωπικό και τα μέσα της, παρέχοντας βοήθεια, όπου και όποτε της ζητηθεί, στην αντιμετώπιση θεομηνιών ή άλλων εκτάκτων αναγκών».

Το 32ο Σύνταγμα Πεζικού (Λαψίστα), από το οποίο προήλθε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, δημιουργήθηκε το 1913 και υπήχθη στην ΧΙΙ Μεραρχία με έδρα την Κοζάνη. Το 1945 το 32ο Σύνταγμα μετονομάστηκε σε 42η Ταξιαρχία και υπήχθη στην ΙΧ Μεραρχία. Το 1951 μετονομάστηκε πάλι σε 32ο Σύνταγμα Πεζικού, για να διαλυθεί το 1954 και να ξανασυσταθεί το 1959, ενώ το 1961 μετονομάστηκε σε 139 Ελαφρύ Σύνταγμα Πεζικού. Το 1967 το ΕΣΠ μετονομάστηκε σε 32 Σύνταγμα Πεζικού και το 1978 υπήχθη στη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων.

Το Μάιο του 1988 συγκροτήθηκε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Μοράβας), υπαγόμενη αρχικά στην 1η Στρατιά και το 1998 υπήχθη στο Β’ Σώμα Στρατού. Από το 2009 επανεντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις, με παρακολούθηση από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ. Περιλαμβάνει τρία Τάγματα Πεζοναυτών.

Τμήμα Πεζοναυτών πραγματοποίησε επίδειξη στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, εντυπωσιάζοντας με τον άψογο σχηματισμό και τους αυτοματισμούς του.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, από τα συστήματα που χρησιμοποιούν προηγμένοι Στρατοί του κόσμου. Ειδικότερα εκτέθηκαν στους εκπροσώπους των τοπικών στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών και σε πολίτες, που επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο, μηχανοκίνητα μέσα και όπλα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις πεζοναυτών. Μεταξύ αυτών τα εντυπωσιακά αντιαρματικά οχήματα τύπου «Χάμερ» με πολυβομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών, τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές 2,2 χιλιόμετρα και έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης 300 βομβίδων το λεπτό, καθώς επίσης και το όπλο τύπου «Μπάρετ», των 50 χιλιοστών, με δραστικό βεληνεκές τα 1.820 μέτρα, που φέρει 10 φυσίγγια, χρησιμοποιείται από τους ελεύθερους σκοπευτές και μπορεί να καταρρίψει μέχρι και ελικόπτερο… Ακόμη το άρμα μάχης τύπου «Λέοπαρντ 1 Α5», με το πυροβόλο των 105 χιλιοστών, που φέρει 55 βλήματα και διαθέτει πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Επίσης το πυροβόλο μάχης των 105 χιλιοστών, απαραίτητο όπλο για την υποστήριξη των αποβατικών ενεργειών, το Κέντρο Διοίκησης Πυρός (ΚΔΠ), ένα όχημα που φέρει ασυρμάτους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και WFI και έχει αυτονομία 15 ωρών, με το οποίο γίνεται η διοίκηση των πυρών, στρατιωτικά ασθενοφόρα, μεταξύ των οποίων και τύπου «Χάμερ» κλιματιζόμενα, κινητή ομάδα επισκευών (ΚΟΕ) σε αυτοκίνητο τύπου «Χάμερ» για άμεση επισκευή ζημιών στο πεδίο της μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ 113 μα διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης, Μ 113 με στοιχείο όλμου των 4 χιλιοστών, όλμος των 81 χιλιοστών ελληνικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές 5,9 χιλιομέτρων, που δύναται να φέρει πέντε ειδών βλήματα, όχημα τύπου «Χάμερ» με πολυβόλο των  50 χιλιοστών, με νυχτερινή διόπτρα στον οδηγό, όχημα τύπου «Χάμερ» με αντιαρματικό «Μίλαν», με μέγιστο βεληνεκές τα 1.950 μέτρα, δίκυκλες μηχανές «εντούρο», 600 κυβικών για ταχύτερη μετακίνηση, αναγνώριση δρομολογίων και ιχνηλασία, ατομικά τυφέκια Μ4, Μ 16 και βομβιδοβόλο Μ 16,  πολυβόλο «Μίνιμ» 5,56 χιλιοστών,  αντιαρματικό «Μίλαν» δεύτερης γενιάς, που έχει τη δυνατότητα ο χειριστής του να καθοδηγεί το βλήμα και μετά την εκτόξευσή του, δορυφορικά τηλέφωνα και κρυπτοσυσκευές κ.άλ.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γ. Καλτσογιάννης, ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, βετεράνοι αξιωματικοί και πεζοναύτες, ο ταξίαρχος Φ. Μεσσάρης, πρώην διοικητής της Ταξιαρχίας που υπηρετεί σήμερα στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, ο ταξίαρχος Χρ. Σίμος διοικητής της 32 Ταξιαρχίας, οι πρώην στρατηγοί κ.κ. Παν. Χαρβάλας και Ευστ. Καπραβέλος  κ.άλ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το