Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

«Άρωμα εκλογών» πάνω από την Ελληνική Προεδρία

ΣΑΜ-ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να «γύρισε την πλάτη» του στην εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η «αύρα» του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού με τους ευρωπαϊκούς του εταίρους κάτι που φάνηκε εξόφθαλμα στις δηλώσεις που έκανε με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν πλέον να ανησυχούν βαθιά για τις επερχόμενες ευρωεκλογές καθώς το «φάντασμα» των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων πλανάται πάνω από την Ελληνική Προεδρία και ουδόλως είναι τυχαίο ότι οι κύριοι Σαμαράς και Μπαρόζο δέχθηκαν πρώτη ερώτηση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του και την απουσία Τσίπρα από τη χθεσινή εκδήλωση. Οι εταίροι του κ. Σαμαρά γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις λεπτές ισορροπίες στη διακομματική κυβέρνηση και τα συχνά «crash tests» της Βουλής και πλέον ο Πρωθυπουργός καλείται να δίνει συνεχείς διαβεβαιώσεις για το ότι η κυβέρνησή του θα αντέξει, πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 ζητώντας παράλληλα στήριξη από τους ίδιους με μια γενναία απόφαση για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε νωρίς-νωρίς το διακύβευμα των ευρωεκλογών -Ευρώπη ή όχι Ευρώπη- δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στην αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης για την Ευρώπη θα κρίνει εν πολλοίς και το κατά πόσο σταθερή θα μπορεί να νιώθει στη συνέχεια η κυβέρνησή του. Ευχή να επικρατήσουν οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις διατύπωσε και ο Ζοζέ Μπαρόζο χωρίς να ξεχνάει την άνοδο των ευρω-σκεπτικιστών σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα η οποία έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο: Την Χρυσή Αυγή.

Το «φάντασμα» του ευρω-σκεπτικισμού

Πίσω από τα χαμόγελα και το πανηγυρικό κλίμα της Ελληνικής Προεδρίας για την οποία το Μαξίμου έχει επενδύσει και σε εσωτερικό επίπεδο, υπάρχει έκδηλη η ανησυχία για το πως θα φτάσει η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές μέσα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και έντασης και με τους εταίρους -δηλαδή το Βερολίνο- να αρνείται να δώσει λύση στο θέμα του χρέους πριν από τις κάλπες.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα ή όχι από το… ευρώ αλλά δεν φάνηκε να δείχνει ανήσυχος για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών με την επισήμανση ότι οι εκλογές δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για να σταματήσουν οι συζητήσεις και οι συνεννοήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – δημοσιονομικό κενό, απολύσεις, κενό στα έσοδα που βλέπει η τρόικα, θα κρίνουν εν πολλοίς τις τελικές αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Και μπορεί ο ίδιος να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ωστόσο, τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει έως τα τέλη Φεβρουαρίου και ανάλογα τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το