Πολιτική

Άρση εμποδίων στις αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο που τις διευκολύνει

Mε ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 77 νομοθετήματα επιχειρεί η κυβέρνηση να σπάσει την πολυνομία και να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό τις αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στους εταίρους μας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προανήγγειλε νομοσχέδιο με 77 διοικητικές και νομικές πράξεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας.
Η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι δεν έθεσαν επί τάπητος το σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων, επικεντρώθηκε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο προκύπτει ταύτιση απόψεων τουλάχιστον για τις πρώτες κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν.  Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο μεγάλο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων θα μπει μπροστά το Φθινόπωρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε χρονοδιάγραμμα για τουλάχιστον δέκα μεγάλους οργανισμούς, ανάμεσα τους το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, ο ΟΠΑΠ, 48 ακίνητα του Δημοσίου, τα κρατικά λαχεία, η ΔΕΠΑ και ο πρώτος στόχος είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φθάσουν σε πρώτη φάση τα τρία δισ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Στουρνάρας, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σχετική εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο και οι πράξεις του νομοσχεδίου που θα εκπονηθεί θα αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ήταν η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων», αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα αναπτυξιακού χαρακτήρα θέματα που μπορούν να δώσουν «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς το εξωτερικό. «Η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος. Η αρνητική εικόνα που έχει επιβληθεί διεθνώς ως στερεότυπο δυστυχώς μας υπονομεύει και αναπτυξιακά», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο ίδιος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα της Θράκης, καθώς, όπως είπε, «η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να μη μεταφέρεται το πρόβλημα σε άλλες περιοχές και πόλεις».

Η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και οι επενδύσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επεσήμανε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά την ολολήρωση της σύσκεψης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε ότι η σημερινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Διευκρίνισε επίσης ότι έγινε αναφορά στα προωθούμενα μεγέθη των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξειδίκευση και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωση της λίστας αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ετοιμάζει την Έκθεση που θα απευθύνει στην τρόικα και στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και νέα σύσκεψη την Τρίτη στις 18.00, ενώ όπως ανακοινώθηκε, αύριο στις 13.00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τα δέκα ωριμότερα έργα

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως θα δοθεί βάρος στα δέκα ωριμότερα έργα, λέγοντας πως το ποια θεωρούνται τέτοια θα γνωστοποιηθεί «συν τω χρόνω».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής:

Ελληνικό

Αφάντου στη Ρόδο

Κασσιόπη στην Κέρκυρα

IBC

Golden Hall

Κρατικά Λαχεία

ΔΕΠΑ

ΔΕΣΦΑ

ΟΠΑΠ

48 Ακίνητα του δημοσίου

Όπως έγινε στο μεταξύ γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θα οριστεί από τη Βουλή με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 20 Αυγούστου. Μέχρι τότε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το