Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Άρση ασυλίας για τους 6 βουλευτές της Χ.Α.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανοίγει ο δρόμος για νέες διώξεις, στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας, σε σύνολο 247 βουλευτών που βρέθηκαν στην ολομέλεια, 247 ψήφισαν «υπέρ» της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου, ενώ για την έτερη κατηγορία εις βάρος του τελευταίου «υπέρ» ψήφισαν 246 και ένας «παρών», με αυτόν να είναι ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Με 246 ψήφους «υπέρ» ήρθη η ασυλία και των τεσσάρων ακόμα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, καθώς και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Στους τρεις πρώτους, βρέθηκε ένα άκυρο, που είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Με 246 ψήφους «υπέρ» και ένα λευκό που έριξε στην κάλπη ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, ήρθη η ασυλία του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Εξηγούν τη στάση τους στην ψηφοφορία

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξήγησε τη στάση του στην ψηφοφορία στη Βουλή και το «άκυρο» ψηφοδέλτιο που έριξε στην κάλπη για τους τρεις βουλευτές Ε. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλο. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, θα ήθελε να ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά στο ψηφοδέλτιο, που διανεμήθηκε, ήταν σε μια ενότητα και τα τρία ονόματα για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, εξήγησε για το «παρών» στο αίτημα άρσης ασυλίας του Ηλία Παναγιώταρου, ότι διαφωνεί με την ασάφεια με την οποία οι δικαστικές αρχές περιγράφουν τα αδικήματα -όπως και στην υπόθεση που αφορά τον κ. Παναγιώταρο- και ζήτησαν άρση της ασυλίας για το αδίκημα της στάσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, για το «λευκό» που έριξε στην κάλπη για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (σ.σ. η υπόθεσή του αφορούσε παράνομο ραδιοερασιτεχνικό σταθμό) είπε ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνεται δεν είναι αδίκημα για να διωχθεί για βία. Είπε, επίσης, ότι ο βουλευτής κατέχει νόμιμη άδεια.

Νέο αίτημα για Κασιδιάρη-Παναγιώταρο

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασε στη Βουλή νέο αίτημα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της παράνομής βίας, στη διάρκεια επεισοδίων, κατά του δημάρχου Οιχαλίας-Μελιγαλά Μεσσηνίας Φίλιππου Μπάμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Των ενεργειών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου μήνα κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου για τα θύματα της Πηγάδας, στο Μελιγαλά, ο κ. Παναγιώταρος επιτέθηκε στο δήμαρχο κ. Μπάμη και άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του, αποκαλώντας τον «καραγκιόζη». Ο δήμαρχος και άλλοι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν από την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε γενοκτονία τα γεγονότα στο Μελιγαλά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τι προηγήθηκε

Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Την αποχή ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, «για να μη νομιμοποιήσουμε την κατάλυση του Συντάγματος», όπως είπε…Να έχει μόνιμη άρση ασυλίας ζήτησε λίγο νωρίτερα ο Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας ότι οι «τέως ψηφοφόροι» της ΝΔ καταλαβαίνουν το «σόου» που έγινε με τις συλλήψεις στελεχών της ΧΑ, «γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια» όλοι τους θεσμούς και εγκαταλείπουν το κυβερνητικό κόμμα για να πάνε μαζικά στην ΧΑ

Για «άθλια σκευωρία» και πολιτικές διώξεις μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί εκτελούν ξένες εντολές και ζητώντας στο εδώλιο να καθίσουν όσοι ξεπούλησαν την χώρα.

Σε συγκινητικό τόνο μίλησε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι διώκεται για τα πιστεύω και όχι για τις πράξεις του, αφού δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό. Αναφέρθηκε στην αγέννητη κόρη του που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες, και για την οποία είπε πως όταν τον ρωτήσει γιατί διώχθηκε να πει πως κάποτε θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, να δίνεις τον μισθό σου ή και το αίμα σου για όσους το χρειάζονται. Υποστήριξε ότι τα πιστεύω του στηρίζονται σε δύο άξονες, την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη για τους συνανθρώπους του. «Όταν η κόρη μου θα βλέπει το βίντεο, θα έχω δικαιωθεί, το δίκαιο θα έχει επιστρέψει στον τόπο του», είπε, αφού απήγγειλε τους στίχους του Κωστή Παλαμά «θα έρθουν θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι εχθροί».

Την άρση της ασυλίας του για να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να λάμψει εκεί η αλήθεια, ζήτησε από την πλευρά του ο Στάθης Μπούκουρας.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή διαδικασία εξετάστηκαν και υποθέσεις που αφορούσαν την άρση της ασυλίας των βουλευτών Μιχάλη Ταμήλου και Χρήστου Κέλλα και του Γιάννη Αμανατίδη. Οπως αποφασίστηκε για τους δύο πρώτους ήρθη η ασυλία, ενώ για τον τελευταίο όχι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το