Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Άνοιγμα» 16.000 Ε στην πρώην ΔΕΠΑΑΝ Μουρεσίου

 

Διαπιστώνεται στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης
Διαπιστώνεται στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης

Οικονομικό «άνοιγμα» συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, με διπλή πληρωμή τιμολογίων, η οποία δεν δικαιολογείται, διαπιστώνεται στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΑΝ) Μουρεσίου. Παράλληλα, εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ προκύπτουν βάσει των ίδιων στοιχείων και για την πρώην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μουρεσίου (ΔΕΥΑΜ). Ο απολογισμός και οι λογαριασμοί εκκαθάρισης των δύο πρώην Επιχειρήσεων εγκρίθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Ακολούθησε τακτική συνεδρίαση, με το Σώμα να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη για την εκτέλεση του έργου υδρευτικής δεξαμενής δυναμικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού στην περιοχή Άθωνας Ζαγοράς.

Τα απολογιστικά και οικονομικά στοιχεία των δύο πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων Μουρεσίου, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου, προκύπτουν από τα αντίστοιχα πορίσματα των ορκωτών λογιστών, όπως παραδόθηκαν στη Δημοτική Αρχή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ αναμένονται ήδη αντίστοιχα για τις υπόλοιπες πρώην Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς.

Ο απολογισμός και οι λογαριασμοί της πρώην ΔΕΠΑΑΝ Μουρεσίου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και βάσει του πορίσματος των ορκωτών λογιστών προκύπτει οικονομικό «άνοιγμα» της τάξης των 16.000 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, δεν δικαιολογείται.

«Στο πόρισμα για την πρώην ΔΕΠΑΑΝ Μουρεσίου» τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «διαπιστώνεται ένα λογιστικό πρόβλημα, ένα οικονομικό «άνοιγμα» της τάξης των 16.000 ευρώ. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε πώς δημιουργήθηκε το οικονομικό «άνοιγμα» και το κυριότερο να δούμε πώς θα το καλύψουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, φαίνεται ότι κάποιες προμήθειες για λογαριασμό της ΔΕΠΑΑΝ πληρώθηκαν δύο φορές και φυσικά δεν δικαιολογούνται. Βάσει των τιμολογίων προκύπτει ότι την πρώτη φορά η πληρωμή έγινε με επιταγή και τη δεύτερη μέσω προγράμματος, σαν πρόγραμμα δηλαδή. Όπως προκύπτει από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και αυτό που εμείς πλέον ως Δημοτική Αρχή γνωρίζουμε είναι ότι τα χρήματα έπρεπε κανονικά σήμερα να βρίσκονται στο Ταμείο του Δήμου και βεβαίως δεν βρίσκονται, με τη δαπάνη να μη δικαιολογείται» τόνισε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Στην περίπτωση της πρώην ΔΕΥΑΜ προκύπτουν εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, με τον απολογισμό και το λογαριασμό εκκαθάρισής της να εγκρίνονται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Βάσει του πορίσματος των ορκωτών λογιστών» σημείωσε ο κ. Αντώνογλου -Κασσαβέτης «στην πρώην ΔΕΥΑΜ δεν διαπιστώθηκε κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Ουσιαστικά δεν υφίσταται πρόβλημα θα μπορούσαμε να πούμε, εκτός από ορισμένες εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Διερευνούμε και στην προκειμένη περίπτωση τον τρόπο καταβολής των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, αναμένουμε και τα υπόλοιπα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς των πρώην Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου» τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας μείζονος μειοψηφίας του Σώματος και τέως δήμαρχος Μουρεσίου κ. Κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «η ΔΕΥΑΜ, για την οποία η Δημοτική Αρχή μιλούσε για τεράστιες οφειλές, είναι σχεδόν ισοσκελισμένη. Αν υπολογίσουμε και τα περιουσιακά της στοιχεία οι υποχρεώσεις της υπερκαλύπτονται. Για τη ΔΕΠΑΑΝ υπάρχουν πράγματι δύο τιμολόγια, τα οποία εμφανίζονται ότι πληρώθηκαν δύο φορές. Οι ορκωτοί αναφέρουν ότι τα τιμολόγια που εκδόθηκαν το 2006 πληρώθηκαν και σφραγίστηκαν με ειδική σφραγίδα. Για να εισπράξει η Επιχείρηση τα χρήματα έπρεπε να αποστείλει εξοφλημένα τα τιμολόγια. Οι προμηθευτές εισέπραξαν μεταχρονολογημένες τις επιταγές και θα εξοφλούνταν όταν εισέπραττε τα χρήματα η Επιχείρηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το 2007 η Επιχείρηση εισέπραξε τα ποσά και κάλυψε ισόποσα τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Επομένως, δεν υπάρχει ατασθαλία και ο μύθος των τεράστιων οφειλών κατέρρευσε» ήταν η τοποθέτηση του κ. Λεβέντη.

Ακολούθησε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα η υδραυλική μελέτη για την εκτέλεση του έργου κατασκευής υδρευτικής δεξαμενής δυναμικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού στην περιοχή Άθωνας Ζαγοράς.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ και πρόκειται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, με την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου πρόκειται να υδροδοτούνται οι περιοχές Μεταμόρφωσης και Ανάληψης Ζαγοράς, αντίστοιχη στα Ψυγεία Ζαγοράς, καθώς και το βόρειο τμήμα του παραθαλάσσιου οικισμού του Χορευτού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το