Τοπικά

Άμεσες παρεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το «έμφραγμα» στη Δικαιοσύνη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που ήδη επεξεργάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αστική και ποινική δίκη. Το 2014 αναμένεται, όπως προκύπτει από τις αναφορές του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικ. Κανελλόπουλου, θα είναι μία χρονιά καταλυτικών αλλαγών για την απονομή της Δικαιοσύνης. Όσα γνωρίζαμε έως σήμερα φαίνεται πως θα αλλάξουν. Η απλοποίηση της Νομοθεσίας, ο συντομότερος προσδιορισμός εκδίκασης των υποθέσεων θα είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών στο Δίκαιο που θα εφαρμοστεί στη χώρα. Παράλληλα, στόχος των αλλαγών, είναι η διευθέτηση διαφορών πολιτών με διαπραγμάτευση, χωρίς να φτάνουν στα δικαστήρια. Έμφαση θα δοθεί στην έκτιση ποινών με κοινωφελή εργασία, ενώ φαίνεται να αναθεωρείται η ποινική αντιμετώπιση των οφειλετών του Δημοσίου.

«Επιχειρούμε να αλλάξουμε νοοτροπία σε αυτή τη χώρα. Να μάθουμε ότι πρέπει «να τα βρίσκουμε». Να συζητάμε και να συμφωνούμε και όχι να αντιδικούμε. Το Υπουργείο ετοιμάζει μάλιστα ειδικά σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία της χώρας, ώστε να διαμορφωθεί μία άλλη σκέψη στη νέα γενιά» τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Εξηγεί ότι ήδη βρίσκεται στην τελική σύνταξη ο νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και εντός του Δεκεμβρίου θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι. Η διαβούλευση θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και στόχος είναι η τελική ψήφιση από την Βουλή, το αργότερο, έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η επεξεργασία του νέου Ποινικού Κώδικα. Το Υπουργείο στοχεύει την ψήφισή του μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι στόχος είναι η έκδοση αποφάσεων εντός εξαμήνου για τις αστικές υποθέσεις και δήλωσε βέβαιος ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί» με την απλοποίηση της Νομοθεσίας. Όσον αφορά στον Ποινικό Κώδικα από τις βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι η έκτιση ποινών με κοινωφελή εργασία, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά σε όλο το Δημόσιο. Ακόμη μελετάται η κατάργηση εξαγοράς της ποινής, αλλά και περιορισμού των αναβολών των δικών. Οι αναβολές θα δίνονται μόνο κατ’ εξαίρεση και σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Επίσης ανάφερε ότι αλλαγές προωθούνται και στην ποινική αντιμετώπιση των οφειλετών του Δημοσίου παραδεχόμενος ότι το δικαστικό κυνηγητό δεν αποδίδει. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει μόνο 10 άτομα, φοροφυγάδες, βρέθηκαν στη φυλακή. «Είναι μύθος και εκτός πραγματικότητας όλο αυτό που καλλιεργήθηκε ότι οι οφειλέτες πάνε στη φυλακή. Ελάχιστοι έχουν φυλακιστεί» είπε, προσθέτοντας ότι ούτε τα ταμεία γεμίζουν από χρήματα. Είπε μάλιστα ότι πολλές από τις αποφάσεις ποινικοποίησης των οφειλών ελήφθησαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τα μέσα του επόμενου χρόνου η απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα θα αλλάξει και θα πάρει σύγχρονο, ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Πολύ βασικό είναι το στοιχείο ότι στις φυλακές θα μπαίνουν καταδικασμένοι για σοβαρά αδικήματα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα θα εκτίουν ποινές προσφέροντας εργασία στο Κράτος. «Έτσι θα επωφελούνται όλοι, οι καταδικασθέντες δεν θα απομονώνονται, θα βρίσκονται εντός του κοινωνικού συνόλου, δεν θα γεμίζουν οι φυλακές και θα επωφελείται το Κράτος» σημείωσε.

 

Οι παρεμβάσεις

στο Δικαστικό

Μέγαρο Βόλου

Άμεσα θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στο κτίριο, που επισκέφθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είχε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βολιώτη, αλλά και τους δικαστές. Εξήγησε ότι εντός διμήνου θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο ισόγειο του κτιρίου, στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Εκεί θα δημιουργηθεί αίθουσα συνεδριάσεων και δύο γραφεία Ειρηνοδικών. Σήμερα κιόλας, όπως ανακοίνωσε, θα βρίσκεται στο Βόλο κλιμάκιο τεχνικών της «Θέμις Κατασκευαστική». Παράλληλα θα εξεταστεί και η μεταφορά υπηρεσιών της Δικαιοσύνης στο πρώην κτίριο «Ταχυδρόμος», που έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και στο κτίριο αυτό, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, που θα αναλάβει η «Θέμις Κατασκευαστική».

Εξάλλου, πρόσθεσε, ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για την πρόταση του συλλόγου –από το 2008- που αξιοποιεί το πίσω μέρος του κτιρίου με την προσθήκη γυάλινης προσθήκης. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει με αρμονία και είχε σωστά μελετηθεί, είπε, αλλά δεν προχώρησε λόγω διαφωνιών.

«Αυτή η πρόταση θα επανεξεταστεί, καθώς κρίνεται εφικτά εφαρμόσιμη και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση. Πιθανότερες πηγές είναι το Εθνικό Πρόγραμμα του προϋπολογισμού του 2014 και το νέο ΕΣΠΑ» ανέφερε.

«Πρόθεση του Υπουργείου είναι η άμεση αξιοποίηση του κτιρίου «Ταχυδρόμος» τόνισε.

Τέλος για το ζήτημα των φυλακών στις Μικροθήβες, που έχουν θεμελιωθεί εδώ και 15 περίπου χρόνια χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το