Photo Gallery, Τοπικά

Άκαρπες και οι δύο ψηφοφορίες για Συμπαραστάτη του πολίτη

Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Έλλειμμα ουσιαστικής συναίνεσης των παρατάξεων στην ανάδειξη Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με αποτέλεσμα, μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες  – και μάλιστα από τη δεύτερη να μη μετέχει η μείζονα μειοψηφία – να μην εκλεγεί Συμπαραστάτης κάποιος εκ των 14 υποψηφίων.

Η διαδικασία, από την οποία απείχαν για λόγους πολιτικής διαφωνίας με το νόμο «Καλλικράτη» οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία», εξελίχτηκε σε παρτίδα σκάκι για πλειοψηφία και μείζονα μειοψηφία με την τελευταία τελικά να απέχει από τη δεύτερη ψηφοφορία και τον επικεφαλή της κ. Απ. Παπατόλια να αποχωρεί.

Υπερψήφιση υποψηφίου δεν υπήρξε μετά από δύο ψηφοφορίες και πιθανότατα θα συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο για ανάλογη εκλογική διαδικασία μετά από διαβούλευση των παρατάξεων.

Ανοιχτή πρόταση υπέρ της υποψηφιότητας του ομότιμου πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Ζήση Παπαδημητρίου κατέθεσε ο κ. Απ. Παπατόλιας με τους επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Δημ. Κουρέτα και Κων. Πουλάκη να στηρίζουν επίσης την ίδια υποψηφιότητα.

Πριν την ψηφοφορία και μετά την αυτοπαρουσίαση των υποψηφίων, οι κ.κ. Παπατόλιας και Αγοραστός αντιπαρατέθηκαν για την ανάγκη ή όχι προσυνεννόησης σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση και τελικά στην ψηφοφορία συμμετείχαν 45 μέλη του ΠΣ για να λάβουν 31 ψήφους ο κ. Βασ. Μόσχος, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και 13 ο κ. Ζ. Παπαδημητρίου ενώ βρέθηκε κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Με τον Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δ. Κουρέτα να τονίζει εξ αρχής πως στην τελική ψηφοφορία θα συνταχθεί με την πρόταση που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, ανεξάρτητα της επιλογής του στην πρώτη ψηφοφορία, φαίνεται πως άνοιγε ο δρόμος για την επίτευξη των 34 ΝΑΙ που απαιτούσε η εκλογή του Συμπαραστάτη, αρκεί να συναινούσαν άλλοι δύο σύμβουλοι-επικεφαλής παρατάξεων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Κ. Πουλάκης και Δημ. Μητσιούλης.

Στην πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απ. Παπατόλια για μεταφορά της δεύτερης ψηφοφορίας σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου όλες οι παρατάξεις να διαβουλευτούν, συντάχθηκε και ο κ. Πουλάκης, ζητώντας από τον  Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό να μην υπάρξει νέο τραυματικό αποτέλεσμα για το θεσμό.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δημ. Αλεξόπουλος, πως θα ήταν παράλογο να υπάρξει προσυνεννόηση των παρατάξεων επί των υποψηφιοτήτων καθώς εκ του νόμου αυτές κατατίθενται και μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης και πως η συναίνεση αποδεικνύεται στο πεδίο των πολιτικών πράξεων. Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Παπατόλιας ζήτησε να μην υπάρχει βιασύνη για δεύτερη ψηφοφορία, διαβεβαιώνοντας ότι η παράταξή του να συμβάλει ενεργά στην εξεύρεση λύσης σε επόμενη συνεδρίαση και ψηφοφορία. «Σήμερα» αντέτεινε ο κ. Κουρέτας με τον κ. Παπατόλια να του απαντάει: τα έχετε βρει με την πλειοψηφία αλλά γιατί αυτή η βιασύνη.

«Η επιτυχία του θεσμού του συμπαραστάτη, δήλωσε αργότερα ο κ. Παπατόλιας, στηρίζεται στην οικοδόμηση ευρύτερων συναινέσεων, προκειμένου θα επιτευχθεί μια αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που ορίζει ο Καλλικράτης. Αυτή την απλή αρχή παρέβη συνειδητά ο κ. Αγοραστός, οδηγώντας μεθοδευμένα τη διαδικασία επιλογής σ’ ένα προαναγγελθέν ναυάγιο. Πώς τα κατάφερε; Εξασφάλισε πρώτα τη στρατιωτική και πειθαρχημένη στοίχιση της παράταξής του σε μία και μοναδική προαποφασισμένη επιλογή, αγνόησε στη συνέχεια τις παραινέσεις μας για μια συνεννόηση αρχών μεταξύ των παρατάξεων και τέλος προκάλεσε «με το ζόρι» ψηφοφορία, δεύτερη ψηφοφορία, παρότι δεν είχε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Μετά από όλα αυτά, τίθεται το αντίστοιχο ερώτημα: Ποιος κερδίζει απ΄ το σημερινό ναυάγιο; Ποιος ευνοείται απ’ την απουσία ενός θεσμού, ταγμένου να ελέγχει την περιφερειακή διοίκηση; Ποιος ωφελείται όταν δε θα συναντά κανένα αντίβαρο στις υπερεξουσίες του; Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται για  ποιο λόγο ο κ. Αγοραστός δεν ήθελε να μπλέκεται στα πόδια του το «ενοχλητικό εμπόδιο» του Συμπαραστάτη. Κι έκανε τα πάντα για να το ξεπεράσει…».

Πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκε μικρό διάλειμμα για διαβουλεύσεις, χωρίς τελικά αποτέλεσμα για ευρύτερη συναίνεση.

Με τη μείζονα αντιπολίτευση να απέχει από τη δεύτερη ψηφοφορία και τον επικεφαλή της να έχει αποχωρήσει λόγω ανειλημμένης  υποχρέωσης, στην κάλπη βρέθηκαν 34 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 32 υπέρ του κ. Μόσχου, ένα υπέρ του κ. Παπαδημητρίου κι ένα λευκό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το