Photo Gallery, Πολιτισμός

«…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό …Μνημονεύετε Αλ. Παπαδιαμάντη»

Από την Παρασκευή 25 Μαρτίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Μία από τις ελάχιστες παραστάσεις όπου ένας θεατρικός οργανισμός «τολμά» να συνδυάσει το έργο δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Πρόκειται για την παράσταση «…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό …Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», στην οποία παρουσιάζονται δραματοποιημένα,  το ποίημα «Το όραμα του Λάμπρου» του Δ. Σολωμού και τα διηγήματα «Χωρίς Στεφάνι», «Μία Ψυχή» και «Αμαρτίας Φάντασμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μία ενιαία παράσταση.

Η επιλογή των κειμένων προέκυψε μέσα από μία κοινή θεματική που συνδέει τα λογοτεχνικά αυτά κείμενα μεταξύ τους και η οποία αφορά, τη γέννηση, το θάνατο, την αμαρτία και την κάθαρση.

Ο θάνατος, η αδιάσειστη αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης, παρουσιάζεται μέσα από τα συγκεκριμένα κείμενα  σε διάφορες από τις εκφάνσεις της. Ως λύτρωση, ως κάθαρση, ως διάβαση σε μία άλλη διάσταση, ως τραγικό γεγονός. Το βάρος της αμαρτίας, η ένοχη συνείδηση για εκούσιες και ακούσιες αμαρτίες, η ανάγκη ή το μοιραίο της κάθαρσης, χαρακτηρίζουν επίσης τα κείμενα, ξεπερνώντας το χωροχρόνο και χαρακτηρίζοντάς τα απόλυτα διαχρονικά. Αν και οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους στη γλώσσα του Σολωμού και του Παπαδιαμάντη, η διαχρονικότητα αυτή δεν είναι δυνατό να ακυρωθεί. Ο λόγος «ρέει» στην εποχή του, το συναίσθημα καθρεφτίζεται στο σήμερα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, σκηνικά – κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, φωτισμούς Κώστα Τατάκου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Μαρίνη Καγιά, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νιόβη Κωστοπούλου, Σπύρος Μαβίδης, Απόστολος Συρταριώτης, Περικλής Τσαμαντάνης, Μαρία Χαϊντούτη και ο μικρός Αλέξανδρος Ζαχαρούδης. Τραγούδι: Αντωνία Λάππα.

«Κατσαρίδα»: Γλυκόπικρες περιπέτειες

στη θεατρική σκηνή της Π. Ηλεκτρικής

Η «Κατσαρίδα» ανεβαίνει σήμερα  στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Ώρες παραστάσεων 6 μ.μ. και 9 μ.μ.   Το εξωφρενικό ντανταϊστικό μιούζικαλ (δρόμου) του Βασίλη Μαυρογεωργίου ξεκίνησε από το Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις αρχές του 2005, για να παιχτεί πρώτα εκεί κι έπειτα στον Κάτω Χώρο επί δυόμισι χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Έπειτα δουλεύτηκε ξανά, με νέους ηθοποιούς, και παρουσιάστηκε σε μεγάλα θέατρα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κύπρο, αλλά και στην Αθήνα στο Θέατρο Βρετάνια.

Έξι χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, η Κατσαρίδα επιστρέφει με νέα διανομή και με σκοπό αυτή τη φορά να αλωνίσει την Ελλάδα! Οι θεατές, σε κάθε γωνιά της χώρας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απίθανες περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας, που αγωνίζεται να κατακτήσει ένα στόχο ζωής, να ανέβει στο φεγγάρι. Η κατσαρίδα περιπλανιέται στα τρίσβαθα των υπονόμων, αλλά και σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους (απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη) και ταυτόχρονα διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Αυτή άλλωστε είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να το πραγματοποιήσει…

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία:  Βασίλης Μαυρογεωργίου – Μουσική:  Κώστας Γάκης.

Κοστούμια: Γεωργία Μπαμπαλού – Σχεδιασμός φωτισμών:  Γιώργος Φακούρας.

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Θοδωρής Πετρόπουλος, Σεραφείμ Ράδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το