Photo Gallery, Οικονομία

«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές

Επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στον υπολογισμό της έκπτωσης δαπανών


Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν από την αλλαγή στον υπολογισμό των δαπανών που εκπίπτουν, ενώ αυτές οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα φετινά εισοδήματα, οι αμοιβές ιατρών και οι εξετάσεις, οι υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλουν οι αυταπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ και οι τόκοι στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας (για δάνεια έως τέλη του 2002) θα εκπίπτουν κατά 20% από τον φόρο και όχι κατά 100% από το εισόδημα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Έτσι λοιπόν, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που έχει ιατρικές δαπάνες 1.000 ευρώ, θα φορολογείται πλέον για τις 20.000 ευρώ εισόδημα και ο φόρος θα μειωθεί κατά 200 ευρώ. Αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού, τότε θα φορολογείτο για εισόδημα 19.000 ευρώ.
Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, καθώς πάνω απ’ αυτό το όριο θα εκπίπτει από τον φόρο μόλις το 10% των δαπανών.
Από το τμήμα των δαπανών κάτω των 40.000 ευρώ θα αφαιρείται από το φόρο το 20% και για το τμήμα της δαπάνης πάνω από 40.000 ευρώ θα αφαιρείται από το φόρο το 10% της δαπάνης.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ πληρώνει σε τόκους στεγαστικού 10.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, φορολογείτο για εισόδημα 40.000, εφόσον βεβαίως είχε πάρει δάνειο έως το τέλος του 2012. Από το 2012 θα φορολογείται για 50.000 ευρώ εισόδημα και θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των 10.000 ευρώ.
Η έκπτωση θα επιμερίζεται ανάλογα με την κατανομή του εισοδήματος κάτω και πάνω από το όριο των 40.000 ευρώ.
Δηλαδή, καθώς το 80% του εισοδήματος του είναι κάτω απ’ αυτό το όριο, η έκπτωση φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 20% για το 80% των τόκων (γλιτώνει 1.600 ευρώ) και με συντελεστή 10% για το υπόλοιπο 20% των τόκων (όφελος 200 ευρώ).
Άρα, το συνολικό όφελος είναι 1.800 ευρώ. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε εισόδημα 35.000 ευρώ, τότε η έκπτωση φόρου θα ήταν 2.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά πάντως τα εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις είναι μικρότερες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ένα όφελος μερικών δεκάδων ευρώ.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα εκπίπτουν 20% από τον φόρο οι δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1/1/2011 και μετά, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής, καθώς και το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης από 1/1/2011 και μετά του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.

 

Σε ιδιώτες η είσπραξη φόρων;

Την ανάθεση της είσπραξης φόρων σε ιδιώτες εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τα προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι εισηγήσεις που δέχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες έχουν διατυπωθεί ξανά στο παρελθόν προτείνουν ελεγκτικές εταιρείες να αναλάβουν αρχικά διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση των βεβαιωμένων οφειλών στο Δημόσιο και εν συνεχεία να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ως προς την συλλογή εσόδων.  Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε την Τρίτη πως «υπάρχει η σκέψη» να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες στο κομμάτι της εισπρακτικής δραστηριότητας των εφοριών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα πρόκειται για τράπεζες, ή μεγάλα λογιστικά γραφεία ή ελεγκτικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει περάσει ήδη στους ιδιώτες τον φορολογικό έλεγχο ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με διάταξη του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία υποχρεούνται πλέον να διενεργούν, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα και να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.

Το φορολογικό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα. Τυχόν φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, θα αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό.  Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική αρχή το πιστοποιητικό θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της φοροελεγκτικής αρχής.

Αν το πιστοποιητικό δεν περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Τακτικός φορολογικός έλεγχος θα γίνεται μόνο εάν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία σε βάρος της ή εάν αυτή βρεθεί στη λίστα του Elenxis με τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Με την εμπλοκή ιδιωτών στους έλεγχους το υπουργείο Οικονομικών πετυχαίνει εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει συναλλαγή μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.

Η είσπραξη φόρων από ιδιώτες έχει προταθεί το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση από πολλούς φορείς, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και παράγοντες της οικονομικής ζωής. Ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει υποστηρίξει την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάθεση της είσπραξης φόρων σε ιδιώτες.

Οι Financial Times έχουν προτείνει την εκμίσθωση ιδιωτών για την είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η είσπραξη των φόρων είναι ένα από τα πλέον διεφθαρμένα τμήματα του δυσλειτουργικού ελληνικού κράτους και πλέον πρέπει να γίνει πιο αποδοτική.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το